ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τι θα κερδίσουμε ουσιαστικά με κούρεμα 50%

image Σήμερα πιθανότατα θα ληφθεί η απόφαση στις Βρυξέλλες για το ύψος του “κουρέματος” του Ελληνικού χρέους, δηλαδή της απομείωσης της αξίας των ομολόγων ΙΔΙΩΤΩΝ επενδυτών. Δεδομένου ότι η Μέρκελ θέλει 60% και οι ιδιώτες 40%, πιθανότατα το ποσοστό αυτό να κλείσει στο 50%. Τι κέρδος όμως θα είναι αυτό για τη χώρα μας;

Το χρέος της Ελλάδας  αυτή τη στιγμή είναι περίπου 355 δις ευρώ. Δεδομένου ότι το κούρεμα δεν αφορά ούτε το πρόσφατο δάνειο από την ΤΡΟΙΚΑ, ούτε τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,   μιλάμε για το υπόλοιπο ποσό των 160 δις ευρώ (απ’ ότι διαβάζω), το οποίο θα γίνει 80δις.

Θα είναι λοιπόν το κέρδος 80 δις; Μάλλον όχι. Και αυτό γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 20-22 δις, που σημαίνει ότι με το κούρεμα χάνουν περίπου 10-11 δις. Τα χρήματα αυτά θα κληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τα αναπληρώσει το Ελληνικό κράτος, το οποίο έχει δηλώσει ότι “θα υπάρξει κρατική στήριξη”.

Μιλάμε δηλαδή τελικά για μια “διαγραφή χρέους” περίπου 70 δις ευρώ.

Δεν είναι και λίγα είναι η αλήθεια… Αυτό όμως που δεν ξέρω είναι αν η απομείωση αυτή του χρέους είναι αρκετή, ώστε το τελευταίο να καταστεί βιώσιμο, ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ για να “κλείσει” αυτή η συμφωνία (π.χ. μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, κλπ).

Βέβαια τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, αν κάτι αντίστοιχο γίνονταν τότε που πάρα πολλοί γνώστες της οικονομίας φώναζαν να γίνει, δηλαδή ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ! Και αυτό γιατί τα 110 δις του δανείου της ΤΡΟΙΚΑ έχουν πάει (τα περισσότερα, αν όχι όλα) σε αποπληρωμή ομολόγων ιδιωτών που έληξαν. Έτσι αυτά πληρώθηκαν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας (ενώ η πραγματική αξία τους στην αγορά ομολόγων ήταν πολύ μικρότερη), και παράλληλα το ποσό αυτό εξαιρείται από τη συμφωνία για το κούρεμα! Θα είχαμε δηλαδή πρόσθετη απομείωση χρέους 55 δις ευρώ!

Φαίνεται ότι τα σαΐνια της κυβέρνησης, αλλά και αυτοί που κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη, είναι πολύ πίσω σε σκέψεις από τους “ειδικούς” της αγοράς. Είτε αυτό, είτε έχουν διαφορετικό στόχο στο μυαλό τους: οι μεν να σωθεί η Ελλάδα, και οι δε να σωθούν οι Τράπεζες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου