ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αναγνώστης: Ενημέρωση για ΟΕΚ και ΟΕΕ “από μέσα”

image Σχετικά με το θέμα που προέκυψε στις 16 Φεβρουαρίου στο προς ψήφιση Μνημόνιο ΙΙ σχετικά με το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, θέλω να δώσω μια συνοπτική ενημέρωση ‘από μέσα’, ως υπάλληλος του Ο.Ε.Κ..
Οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκαν οι δύο αυτοί φορείς είναι οι εξής:

1. Είναι αποδέκτες ενός πόρου από τις κρατήσεις των εργαζομένων στο ΙΚΑ, της τάξης του 2% του μισθού, που θέλει η κυβέρνηση και η τρόϊκα να τον αφαιρέσει από την επιβάρυνση (κυρίως) των εργοδοτών θεωρώντας τη «Μη μισθολογικό κόστος».
2. Το ΙΚΑ χρωστάει στους φορείς αυτούς εισφορές που έχει εισπράξει για λογαριασμό τους, που για τον Ο.Ε.Κ. ανέρχονται σε 2,2 δις Ευρώ, ποσό που αν ο Ο.Ε.Κ. κλείσει θα μπορέσει εύκολα να οικειοποιηθεί το ελλειμματικό ΙΚΑ.
3. Οι δύο αυτοί φορείς αποτελούν εξαίρεση για το γεγονός ότι έχουν αξιόλογο ταμειακό αποθεματικό και εξοφλούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σχετικά άμεσα (σε ένα μήνα περίπου) σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα που από τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας που ήταν παλιότερα, τώρα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της. Για τον Ο.Ε.Κ. το αποθεματικό ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ περίπου. Το κλείσιμο του οργανισμού θα επιτρέψει στο Κράτος να βάλει ‘χέρι’ και σε αυτό το ποσό παίρνοντας άλλη μια ανάσα στις δύσκολες μέρες που περνάμε.
4. Ο Ο.Ε.Κ. έχει συνεχείς εισροές από τους δικαιούχους του είτε ως εξόφληση δανείων που έχουν λάβει, είτε ως δόσεις αποπληρωμής κατοικιών που τους έχουν κληρωθεί σε οικισμούς σε όλη τη χώρα. Η αποπληρωμή των κατοικιών διαρκεί περίπου 15 χρόνια. Τα ποσά αυτά των δικαιούχων θα μπορούσαν με κάποια ρύθμιση να τροφοδοτήσουν κάποιο άλλο φορέα όπως τράπεζες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
5. Τελευταίο στη σειρά, αλλά όχι σε σημασία, είναι το γεγονός ότι και οι δύο φορείς κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία σε όλη τη χώρα με τη μορφή κυρίως κτηρίων γραφείων και αδόμητων εκτάσεων που προορίζονταν να γίνουν οικισμοί. Με πρόχειρους υπολογισμούς συναδέλφων, η αξία των ακινήτων του Ο.Ε.Κ. ανέρχεται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από την πρώτη μέρα που γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο του Μνημονίου ΙΙ έγινε κατάληψη των κτηρίων της κεντρικής υπηρεσίας του Ο.Ε.Κ. στην Αθήνα (Σολωμού 60 & Πατησίων και Σολωμού 63) και κινητοποιήθηκαν οι υπάλληλοι σε όλη τη χώρα (ο Ο.Ε.Κ. έχει περιφερειακά γραφεία σε κάθε πρωτεύουσα νομού) για να ενημερώσουν τους δικαιούχους, τα τοπικά Εργατικά Κέντρα και την τοπική κοινωνία μέσω των μέσων ενημέρωσης, φυλλαδίων και της άμεσης προσωπικής επικοινωνίας. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αρκετές αναφορές σε τηλεοπτικές εκπομπές καναλιών εθνικής εμβέλειας.
Στην Αθήνα γίνονται σχεδόν καθημερινά πορείες προς το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και στη Βουλή από τους υπαλλήλους των δύο οργανισμών, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τις αναγκαίες διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του ψηφισμένου Μνημονίου για το θέμα αυτό. Μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο λίγες γενικόλογες αναφορές από τον Υπουργό Εργασίας για δημιουργία κάποιου νέου φορέα και αρκετά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που βγάζουν στον αέρα ποικίλα σενάρια για τους δύο φορείς, εστιάζοντας κυρίως στην ‘τύχη’ των υπαλλήλων και διαμορφώνοντας ένα κλίμα ότι το πρόβλημα οδεύει προς τη λύση του. Όμως με τα λόγια όλα είναι εύκολα – δεν έχει υπάρξει όμως μέχρι σήμερα (24 Φεβρουαρίου) κάποια επίσημη διατύπωση και σίγουρα δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι ο Ο.Ε.Κ. και ο Ο.Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ τον κρατικό Προϋπολογισμό για την λειτουργία τους γιατί τα έσοδά τους προέρχονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΚΑ από τις εισφορές των εργατοϋπαλλήλων μέσω του ΙΚΑ και από τις εισροές του σημείου 4 παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, όταν με το Μνημόνιο Ι επιβλήθηκαν μεγάλες περικοπές μισθού στους υπαλλήλους που μισθοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό, αυτές επιβλήθηκαν και στους Οργανισμούς αυτούς, χωρίς να αποτελέσουν εξαίρεση, όπως ίσως θα μπορούσαν.
Η στάση της ΓΣΕΕ
Ενημερωτικά αναφέρω ότι στον Ο.Ε.Κ. τοποθετείται σε θέση Αντιπροέδρου στέλεχος της ΓΣΕΕ ώστε να μπορεί να ασκεί έλεγχο στην διαχείριση των εισφορών των εργατοϋπαλλήλων που τροφοδοτούν τον Οργανισμό. Τόσο στην πρώτη συνέλευση των υπαλλήλων του Ο.Ε.Κ. την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, όσο και στην ομιλία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Ε.Κ. που έγινε την επόμενη Τρίτη, δεν έκανε καμία αναφορά στο κλείσιμο των δύο οργανισμών, σαν να ήταν κάτι που δεν άγγιζε την ΓΣΕΕ. Όταν μάλιστα είπε ότι για υποστήριξη θα πρέπει να απευθυνθούν οι υπάλληλοι μόνο στην ΑΔΕΔΥ, τότε έγινε ξεκάθαρο ότι στη συζήτηση των ‘κοινωνικών εταίρων’ που έγινε προηγούμενα υπήρξε ξεπούλημα των δύο οργανισμών από τη ΓΣΕΕ, από τους οποίους εισπράττει και έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της και των Εργατικών Κέντρων της χώρας.
Οι υπάλληλοι των δύο Οργανισμών
Σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ο.Ε.Κ. (στο site : siteline.syoek.gr) όλοι οι υπάλληλοι του Οργανισμού οφείλουν να βρίσκονται στις θέσεις τους για να εξυπηρετούν και να ενημερώνουν τους δικαιούχους. Η δραστηριότητά μας συνεχίζεται, όταν δεν έχουμε κινητοποιήσεις, παρ’ όλη την ανασφάλεια στην οποία έχουμε περιέλθει ξαφνικά. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι (1) εδώ και δύο μήνες η Πρόεδρος του Οργανισμού κα Γεωργία Κωτίδου έχει τοποθετηθεί στη θέση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην ΤΕΒΕ) και (2) έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες εβδομάδες πολλά θέματα προς έγκριση από τα Συμβούλια του Οργανισμού που προκαλούν στασιμότητα στη λειτουργία του.
Όλοι οι υπάλληλοι στους δύο Οργανισμούς περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξει το θέμα μας μέχρι την πιεστική προθεσμία που έχει τεθεί της 29 Φεβρουαρίου (στο Μνημόνιο αναφέρεται «πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης»). Θέλουμε να δούμε πώς θα καταφέρουν στη Βουλή να «καθαρίσουν» την υπόθεση αυτή αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα.
Αναγνώστης, υπάλληλος του ΟΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου