Την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης η ορκωμοσία των φετινών αποφοίτων. Δεδομένων όμως των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, δε θα μπορούσε να είναι μια απλή τελετή. Ειδικά όταν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων ιατρών έχουν το τελευταίο διάστημα μεταναστεύσει στο εξωτερικό – κυρίως στη Γερμανία.
Παρά τη χαρά των αποφοίτων, ιατρών πλέον, δεν έλειπε ο προβληματισμός για το μέλλον τους. Όμως, φαίνεται πως τα νέα παιδιά, οι νέοι επιστήμονες έχουν μεγαλύτερη πίστη στην πατρίδα τους απ’ ότι έχει η πατρίδα τους σε αυτά…
Κατά τη διάρκεια της τελετής λοιπόν, πάνω από την είσοδο του κτηρίου της σχολής είχε αναρτηθεί από τους απόφοιτους Ιατρούς ένα πανό, που έγραφε: “Οι νέοι επιστήμονες ελπίδα για την Ελλάδα. Δε θα φύγουμε εμείς, θα φύγουν ΑΥΤΟΙ!!”
Αλλά και στην ομιλία του Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, Αλέξανδρου Ζαμπετάκη, ήταν έντονος ο προβληματισμός για το μέλλον, αλλά και το...
στοιχείο της κριτικής για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας.
Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:
“Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που σήμερα αποφοιτούν και ορκίζονται. Τους εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα. Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ζαμπετάκης και είμαι ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Θα ήθελα να καταθέσω δύο σκέψεις, τόσο για τους συναδέλφους που παίρνουν πτυχίο, όσο και για τους υπόλοιπους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.
Δυστυχώς, από τότε που η Τρόικα επέβαλλε στην χώρα μας την πολιτική των μνημονίων, η εικόνα της υγείας μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε εικόνα διάλυσης. Το σύστημα Υγείας βρίσκεται πια στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η μνημονιακή πολιτική απαιτεί τις περικοπές και την μείωση των δαπανών για την υγεία, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τον ελληνικό λαό. Και οι περικοπές αυτές επιτυγχάνονται, με την συγχώνευση κλινών ή και ολόκληρων νοσοκομείων (συζητείται η συγχώνευση τουλάχιστον 30 μονάδων πανελλαδικώς), με τη ραγδαία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην αξία των φαρμάκων και της περίθαλψης των ασφαλισμένων, με το πάγωμα των προσλήψεων προσωπικού και την αύξηση των αποχωρήσεων και τέλος, με την μείωση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων. Μπορεί, πράγματι, αυτά να σημαίνουν κέρδος για το ελληνικό κράτος. Το σημαντικό όμως είναι να δούμε τι σημαίνουν αυτά για τον ελληνικό λαό. Σημαίνουν ότι ο καρδιοπαθής πρέπει να πληρώνει το 25% της αξίας των φαρμάκων τους, όταν μέχρι χτες πλήρωναν το 10%. Σημαίνουν ότι τα υποχρηματοδοτούμενα πια νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τα χρέη τους στους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε καταστάσεις σε κλινικές όπου, υπάρχει έλλειψη ακόμα και σε γάζες, σύριγγες ή και γάντια! Και εδώ στην Κρήτη, που γνωρίζουμε τα γεγονότα καλύτερα, μαθαίνουμε ότι στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη σε αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ εδώ στο Ηράκλειο, στην Ογκολογική κλινική, οι ιατροί δεσμεύουν τα φάρμακα, γιατί γνωρίζουν ότι, όταν τα χρειαστούν στο μέλλον, αυτά δεν θα υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Ευαγγελισμός, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομείο της χώρας μας, όπου, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του καταγγείλουν έλλειψη 30% σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχει και έλλειψη σε φίλτρα τεχνητού νεφρού, απαραίτητα για την υγεία των νεφροπαθών.
Αυτό που προσπαθούν, λοιπόν, και καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική των μνημονίων, είναι να αποκλείσουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού από τις δομές Υγείας, να αποκλείσουν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού από θεραπείες απαραίτητες για την υγειά τους και να καταργήσουν κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν υγείας.
Το ερώτημα , λοιπόν , που προκύπτει, για μας, ως νέοι γιατροί που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν κατάσταση είναι το εξής : Τι σημαίνει καλός γιατρός σήμερα ;
1) Πρέπει να αποκτήσουμε γνώση. Αν θέλουμε να είμαστε καλοί στο επάγγελμα μας, αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον συνάνθρωπο μας , τότε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον όποιο θα το κάνουμε αυτό , είναι απαραίτητο να είμαστε γνώστες της επιστήμης μας.
2) Πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη , ειδικά σε μια περίοδο όπως η σημερινή , όπου ο ελληνικός λαός θα έρθει αντιμέτωπος με το πρόβλημα της επιβίωσης και η πρόσβαση σε δομές υγείας θα είναι όλο και δυσκολότερη . Θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ηθική και η τιμιότητα και αυτό αντιπαραθετικά με τις αντιλήψεις που υπάρχουν στα ελληνικά νοσοκομεία με γιατρούς να χρηματίζονται και να χρησιμοποιούν την ιατρική ως μέσο αποκτήσεις κέρδους και όχι ως μέσο προσφοράς στην κοινωνία .
3) Τρίτον , αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα δύο . Καλός γιατρός σήμερα είναι ο αγωνιζόμενος γιατρός .Γιατί δεν έχει σημασία να είσαι γιατρός , αν δεν μπορείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην κοινωνία. Δεν έχει σημασία να είσαι γιατρός αν η ιατρική δεν είναι προσβάσιμη στον ελληνικό λαό. Είναι καθήκον μας λοιπόν, να παλέψουμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό που τα τελευταία δυόμιση χρόνια βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση , για να απαλλαγούμε από την Τρόικα και τα Μνημόνια της καταστροφής που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο , για να ανοίξει ο δρόμος για δημόσια και δωρεάν υγεία, να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική διέξοδο της χώρας.
Καλή σταδιοδρομία στους συναδέλφους , καλή δύναμη σε όλους!”
Από τη μεριά μου, εύχομαι σε αυτά τα παιδιά που έχουν παλέψει αρκετά στη ζωή τους, από πολύ μικρή ηλικία, για να καταφέρουν τόσο να μπουν στην Ιατρική σχολή αλλά και ν’ αποφοιτήσουν από αυτήν, να προσπαθήσουν για το καλύτερο γι’ αυτούς και για την οικογένειά τους. Θα χρειαστεί σίγουρα αρκετή δύναμη, και υπομονή. Όμως η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι αυτή που δίνει δύναμη σε όλους μας, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που μας έτυχε να περάσουμε.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τη φετινή ορκωμοσία:
ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Με την επιβολή των μνημονίων επιβλήθηκε και εδραιώθηκε στη χωρα μας μια εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30 τοις εκατό του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με μπλοκάκι ή μετανάστες. Πρόκειται για ένα πραγματικά «οικονομικό απαρτχάιντ», που δεν έχει καμία σχέση με ευρωπαϊκή, αλλά τριτοκοσμική χώρα. Την ίδια στιγμή που πρόκειται να ενοικιαστούν σε ιδιώτες μονάδες του ΕΣΥ που υπολειτουργούν και συνεχώς περιορίζεται η νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη από το κράτος, το μέλλον, επιστημονικό και επαγγελματικό, των νέων γιατρών τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού αναστέλλονται οι προσλήψεις στο ΕΣΥ, νοσοκομεία κλείνουν και όλη η νέα γενιά των γιατρών οδηγείται στη μετανάστευση.
Το βασικό ερώτημα είναι αν θα σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση ή θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια «καταστροφική συνταγή».
Ως νέοι γιατροί, ερχόμενοι αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση καλούμαστε να πάρουμε θέση. Όταν έρευνες δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής μειώνεται σε χώρες που έχει μπει το ΔΝΤ καλούμαστε να παίξουμε διπλό ρόλο. Γιατί, στη νέα περίοδο που ζούμε ένας γιατρός, δεν φτάνει μόνο να είναι καλός στην επιστήμη του και να φροντίζει να την εξελίσσει, πρέπει να μεριμνά και κατά πόσο αυτή είναι προσβάσιμη στον πληθυσμό.
Θα πρέπει οι γιατροί να αντιταχθούν σε μια πολιτική δολοφονική και να χαράξουν μια διαφορετική. Αυτό το καθήκον δεν αφορά πια τους λίγους άλλα όλους, και βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τις διαθέσεις που έδειξε το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός, γιατί αν δεν απαλλαγούμε από όλους του «πρόθυμους» που μας έφεραν στο αδιέξοδο, δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε την πραγματική διέξοδο του τόπου.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου