ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Μήπως 20% αύξηση στο ψωμί είναι κερδοσκοπία;;;

image Από τη Ρωσία, που πλήγηκε τους τελευταίους μήνες από σοβαρές πυρκαγιές, ανακοινώθηκε ότι θα μειωθεί η παραγωγή σίτου. Η Ρωσία όμως είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως στην εξαγωγή σιταριού, με αποτέλεσμα αυτή η απόφαση να έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές.
Έτσι, στη χώρα μας, ενώ μέχρι χθες ο τόνος το αλεύρι πωλούνταν προς 339 ευρώ το μαλακό, και 444 το σκληρό, από σήμερα οι αλευροβιομηχανίες θα τον πωλούν 100 ευρώ ακριβότερο!! Θα αυξηθεί δηλαδή η τιμή του σταρένιου αλευριού κατά 25%-30 % !!
Και, όπως είναι φυσικό, η αύξηση αυτή θα φτάσει, σε ποιον άλλο, στον καταναλωτή!!! Θα δούμε λοιπόν από σήμερα μια σειρά αυξήσεων σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως είναι το κρέας(λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών) αλλά και το ψωμί.. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου λένε ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 20 % !!
Είναι δικαιολογημένη όμως αυτή η αύξηση στο ψωμί; Μάλλον όχι. Δεν μπορεί η αύξηση του τελικού προϊόντος ...
να είναι σχεδόν ισόποση σε ποσοστό με την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης του, για τον απλούστατο λόγο ότι την τελική τιμή επηρεάζουν κι άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι τα εργατικά, τα λειτουργικά έξοδα των αρτοποιείων, τα ενοίκια, τα μεταφορικά έξοδα,κλπ. Κι επειδή όλα τα παραπάνω έχουν μείνει σχεδόν αμετάβλητα, δεν δικαιολογείται να υπάρξει τόσο μεγάλη αύξηση στην τελική τιμή του ψωμιού, με αφορμή και μόνο την αύξηση της τιμής του σιταριού.
Αλλά δυστυχώς, για άλλη μια φορά, θα δούμε ένα επαγγελματικό κλάδο να κερδοσκοπεί σε βάρος του Ελληνικού λαού. Χθες ήταν οι βενζινοπώλες, οι βιομηχανίες γάλακτος, σήμερα οι αρτοποιοί, και αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι… Αυτό συμβαίνει δυστυχώς όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε απουσιάζουν, είτε είναι σάπιοι, και το κράτος έχει ως αυτοσκοπό όχι φυσικά την προστασία του καταναλωτή, αλλά το πως θα τον φορολογήσει περισσότερο , για να έχει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του.
Θα χαρώ πάρα πολύ να διαψευστώ στα παραπάνω…Θα ήθελα δηλ. να παρέμβει το Υπουργείο Οικονομίας, και να πει ότι δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη αύξηση στο ψωμί…Και να βάλει ένα πλαφόν στην τιμή του… Γιατί μ’ αυτή τη “δήθεν ελεύθερη αγορά”, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας του καταναλωτή…
Ή μάλλον, τώρα που το ξανασκέφτομαι, υπάρχει… Να μην ξαναφάμε ψωμί, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν γιορτάζουμε κάποιο σπουδαίο γεγονός!!! Να μειώσουμε και το κρέας, που κάνει κακό και στην καρδιά…. Και γενικά να μειώσουμε βρε παιδί μου… Σαν πολλά τρώγαμε τελευταία….
Δεν πιστεύω ότι θα το πω αυτό , αλλά …:  ΑΧ ΒΡΕ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;;; ΟΤΑΝ Σ’ ΕΒΛΕΠΑ ΣΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΝΟΣΤΑΛΓΩ!!!

3 σχόλια:

  1. Πολυ ευκολα και αβιαστα τα συμπερασματα για τον κλαδο των αρτοποιων!! πριν καν γινουν οι αυξισεις στιν τιμη του ψωμιου μιλατε για κερδοσκοπια. Ισως ξεχνατε οτι ως τωρα ειχαμε 2 αυξησεις του φ.π.α. και μεγαλη αυξηση στην τιμη του πετρελαιου κινησης που οι αρτοποιοι δεν μετακυλισαν στους καταναλωτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω με τον παραπανω...ενα χρονο μετα απο το αρθρο,2 αυξησεις φπα, το πετρελαιο γυρω στα 1500 ευρω ο τονος,το αλευρι αυξηση πάνω απο 60% και πληρωτεο τοις μετρητοις πλεον και η τιμη στο ψωμι ,εκτος ορισμενων εξερεσεων, είναι στα ιδια επιπεδα. Τώρα εσείς αν βρείτε καρβέλι με 0,50 λεπτα αναρωτηθήτε μήπως αντι για αλευρι έχει γύψο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή