ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΕΤΣΙ ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΜΕΡΤΑ” ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ

Έχει βουίξει πια το Ηράκλειο, αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη, για τα περιουσιακά στοιχεία του 25χρονου υιού του Δημάρχου Ηρακλείου: ποσοστά σε μπαρ και καφετέριες, αιολικά πάρκα, καταστήματα, διαμερίσματα, κλπ. Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως, στον έντυπο τύπο(αλλά και στον ηλεκτρονικό , άλλωστε οι ίδιοι ιδιοκτήτες είναι) , επικρατεί μια omerta, ένα εμπάργκο για το θέμα αυτό. Ότι έχει προβληθεί προς τα έξω, με αποδεικτικά στοιχεία φυσικά, έχει γίνει με πρωτοβουλία κυρίως των bloggers, και φυσικά των πολιτών του Ηρακλείου, που δεν άντεξαν άλλο αυτή την κατάσταση στην πόλη που ζούνε. Ένας απ’ αυτούς είμαι κι εγώ, και σήμερα θα βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου, πάντα με στοιχεία, ώστε να καταλάβει ο κόσμος ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΚΗ.
Θα κάνω μια μικρή εισαγωγή, για να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα το θέμα που θ’ αναπτύξω..
Όπως είναι γνωστό σε όλους, ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εκτελέσει αρκετά έργα . Τα έργα αυτά γίνονται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τη νομοθεσία των δημοσίων έργων, με ανοιχτούς διαγωνισμούς. Οι προκηρύξεις δε των διαγωνισμών αυτών , είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, αλλά και σε κάποιες εφημερίδες, πανελλαδικές αλλά και τοπικές.
Και μπαίνω σιγά-σιγά στο ζουμί:
Σύμφωνα με το Νόμο 3548/07 για δημοσίευση προκηρύξεων στο νομαρχιακό και τοπικό τύπο, και την ερμηνευτική αυτού Εγκύκλιο Ε16 / 2007 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, για έργα νομαρχιακού επιπέδου (που εκτελούνται δηλαδή εντός νομού) απαιτείται η δημοσίευση :
α) στο τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης                                                                                     β) Σε δύο ημερήσιες εφημερίδες                                                      γ) σε  τουλάχιστον δύο ημερήσιες και μία εβδομαδιαία νομαρχιακές εφημερίδες που έχουν την έδρα τους στο νομό που θα λάβει χώρα η υπηρεσία, ή η μελέτη, ή η προμήθεια ή η εκτέλεση του έργου .
Αθροίζοντας λοιπόν τις ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, για να προκηρυχτεί ένα έργο, και να μη βγει άκυρος ο διαγωνισμός, το σύνολο αυτών πρέπει να είναι ΠΕΝΤΕ τουλάχιστον. Αυτό το “τουλάχιστον” δεν υπήρχε βέβαια παλιότερα, αλλά εισήχθηκε με το Ν. 3548/07.  Πάμε τώρα παρακάτω:
Η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με δικό της έγγραφο προς τα μέλη της, σχετικά με τις δημοσιεύσεις των προκηρύξεων στον τύπο, λέει τα εξής:
“Σχετικά με τις διατάξεις του Ν. 3548/2007 για δημοσιεύσεις Διακηρύξεων δημοσίων έργων σημειώνουμε τα εξής: Στους διαγωνισμούς για την ανάθεση δημοσίων έργων, στους οποίους οι προσφορές θα κατατεθούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2007, θα ισχύουν η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του π.δ. 609/85 που ορίζει ότι περίληψη πρέπει να δημοσιεύεται α) στην Εφημερίδα των Ε.Κ. (για έργα με προϋπολογισμό άνω του ορίου εφαρμογής των Οδηγιών 2004/17 και 2004/18), β) στο Τεύχος Δημοσίων Συμβάσεων της ΕτΚ, γ) σε δύο ημερήσιες εφημερίδες και επιπλέον οι δημοσιεύσεις κατ΄ εφαρμογήν του ν. 3548/07, δηλαδή σε τουλάχιστον δύο ημερήσιες και μία εβδομαδιαία νομαρχιακές εφημερίδες που έχουν την έδρα τους στο νομό που θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου”.
“Υπενθυμίζουμε ότι με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 3263/2004 ορίζονται τα εξής: «Τα έξοδα των εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της διακήρυξης της δημοπρασίας στην οποία αναδείχθηκε ανάδοχος βαρύνουν τον ίδιο και εισπράττονται με τον πρώτο λογαριασμό πληρωμής του έργου. Τα έξοδα δημοσιεύσεων των τυχόν προηγούμενων διαγωνισμών για την ανάθεση του ίδιου έργου, καθώς και τα έξοδα των μη απαραίτητων εκ του νόμου δημοσιεύσεων βαρύνουν την αναθέτουσα αρχή και καταβάλλονται από τις πιστώσεις του έργου». Ενόψει των ανωτέρω διατάξεων του Ν. 3548/2007, με τις οποίες προστίθενται και άλλες δημοσιεύσεις των περιλήψεων των διακηρύξεων, η ΠΕΣΕΔΕ θεωρεί ότι τα έξοδα των πρόσθετων αυτών δημοσιεύσεων (του Ν. 3548/2007) πρέπει να βαρύνουν την αναθέτουσα αρχή και να καταβάλλονται από τις πιστώσεις του έργου..”
ΜΕΧΡΙ 5 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ  Η ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ..
Και έρχομαι τώρα στο τελευταίο σκέλος της ανάρτησης, που αφορά στο Δήμο Ηρακλείου, και το δήμαρχο Γιάννη Κουράκη. Ξέρετε σε πόσες εφημερίδες δημοσιεύονται τα έργα το Δήμου Ηρακλείου, αλλά και οι μελέτες και οι προμήθειες; ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΟ… Το σύνηθες νούμερο είναι ΕΞΙ  ή  ΕΠΤΑΠρόσφατα δε, στις 17 Αυγούστου 2010, στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης η προκήρυξη του έργου “Ανάπλασης – Ανακατασκευή οδού Παπαναστασίου”.  Η συγκεκριμένη προκήρυξη στάλθηκε για δημοσίευση ΣΕ ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, οι οποίες είναι: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, ΤΟΛΜΗ, ΠΑΤΡΙΔΑ,ΠΟΛΙΤΕΙΑ,ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,ΑΥΓΗ,ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ.  , με εντολή και υπογραφή του κου Κουράκη παρακαλώ!! Οι εφημερίδες αυτές κυκλοφορούν, και μπορείτε να δείτε τις δημοσιεύσεις και μόνοι σας.. Αν μπορούν ας διαψεύσουν οι κύριοι ιδιοκτήτες και μεγαλοεκδότες!!
Τα έξοδα δημοσίευσης σε κάθε μία εφημερίδα είναι κατά μέσο όρο 350-400 ευρώ. Ο Δήμος Ηρακλείου όμως, όπως προείπα, είναι μεγάλος δήμος, και έχει σχεδόν  καθημερινά δημοσιεύσεις είτε έργων , είτε προμηθειών, είτε μελετών..Και ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΝΟΝΤΑΙ όχι φυσικά από τις πιστώσεις των έργων, αλλά από ΚΟΝΔΥΛΙ που έχει φροντίσει να εγγράψει στον προϋπολογισμό του δήμου ο κος Κουράκης , ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ. ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ!! 
Αυτός είναι λοιπόν ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΙΩΠΑ ΣΚΟΠΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ. Άλλος ένας είναι επειδή τους τροφοδοτεί συνεχώς με θέματα για τις φυλλάδες του, αφού δεν κάνει καμία απολύτως ενέργεια χωρίς να βγάλει δελτίο τύπου, πριν και μετά το γεγονός!!! Και, όποιος το ψάξει λίγο ακόμα, θα βρει κι άλλους λόγους, είμαι σίγουρος (π.χ. κάτι είχε ακουστεί και για τον Τριανταφυλλόπουλο όταν κατέβηκε να τον ελέγξει δήδεν, κι έφυγε μετά από ολιγοήμερες διακοπές στο Candia Maris άπραγος, και οι κακές γλώσσες λένε και “ικανοποιημένος” …).
Ακόμα και στις μέρες μας , που το Δημόσιο δεν “έχει σάλιο” , φαίνεται ότι στο Δήμο Ηρακλείου “λεφτά υπάρχουν”…Από το πορτοφόλι των δημοτών του Ηρακλείου, για τους ιδιοκτήτες εφημερίδων φυσικά…

8 σχόλια:

  1. πληρωνουμε ολοι για να παιρνει σπιτια και καφετεριες ο γιος του! αισχος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ESEIS OLOI FTEFTE POU TON PSIFIZETE ON APATEWNA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ολα αυτά που γράφετε φαίνεται τελικά ποιοι είστε... και πόσο σας πονάει που δεν κάνετε εσείς τις λαμογιες σας, Λαμογια.
    Κάνεις δεν ξεχνά πως ήταν το Ηράκλειο πριν 10 χρόνια και τι γίνονταν τότε... Ενα τίποτα... Αυτός ο άνθρωπος εχει αλλάξει το Ηράκλειο προς το καλό και συνεχίζει. Οτι και να πείτε μερικά λαμογια δεν μπορεί να αλλάξει την γνώμη των Ηρακλειοτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E kata katakakomoirh pasokoskilo eisai toso stokos h ton paristaneis ? prwton pernei pososta apo ola ta erga giauto to kanei
      deuteron ta erga ta kanei e3w apo ta magazia tou gia na apoktisoun megaliterh aksia kai triton exei kataxrewsei ton dimo paliolamogio esi kai oloi oi pasokoi mlkes pou ton psifisate.

      Διαγραφή
  4. τίποτα δεν άλλαξε, και σε πληροφορώ οτι αν παρακολουθούσες το site θα έβλεπες οτι οι άνθρωποι που γράφουν εδώ έχουν προφανός περισσότερο μυαλό από εσένα - άσε που καρφώνεσαι κιόλας. όλα τα έκανε το υπεχωδέ και ο κύριος έπαιρνε τηλέφωνο να μάθει πότε είναι τα εγκαίνια ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΡΠΩΘΕΙ. Αν ήσουν έξυπνος θα έπρεπε να δεις ΠΟΤΕ δημοπρατήθηκαν πρώτα τα έργα που λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη του απαντάτε του ηλίθιου. Τόσα του είπαν, τόσα ξέρει. Από το Φλο καφέ θα δημοσίευσε ο βλάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΟΥΡΑΚΗΔΕΣ VS ΑΝΤΙΚΟΥΡΑΚΗΔΕΣ....νομιζω πως θα νικησουν οι δευτεροι διοτι παιζουν εντος εδρας....κι οποιος καταλαβε ,να απαντησει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ke pou na dite ke tous dimotikous simvoulous poy einai ke antiproedros tora tou dimotikou simvoulio me viografiko, tou dimotikou sxolioy ke afto elipis! tora tou k.Kouraki ti kleftes einai sou klevoun ti periousia epidi einai me to Kouraki,klevoun tis promithies sto dino ta petrelea ke to kseroun alla o kourakis ta kanonise ta kalipse na mi dioxti o kleftis pos!!! afou ke o idios prepi na figi san afton.Ti paranomi ypothesi thes ke te tha sou ti lisoun esxos esxos!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή