Πριν λίγο έλαβα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικά με τις μαθητικές καταλήψεις. Αφορούσε μια ανακοίνωση των μαθητών (;;;) της Κομουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ). Το κείμενο όμως, το οποίο σας παραθέτω στο τέλος της ανάρτησης, ελάχιστα αναφέρεται στο σχολείο και στα προβλήματα των μαθητών (πέρα από μια σύντομη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για την παιδεία κατά 1/3, και ) , και πολύ περισσότερο στην τρόικα, στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο…
Επειδή έχω υπάρξει κι εγώ καταληψίας μαθητής, στις μεγάλες καταλήψεις του 1990-91, και μάλιστα με δημιουργία ακόμα και ραδιοφωνικού σταθμού μαθητών, και πολύ έντονη δράση, έμεινα έκπληκτος με το κείμενο της ανακοίνωσης… Και σκέφτηκα: “από πότε οι μαθητές των 14,15,16 και 17 ετών οργανώνονται σε κόμματα, και εκδίδουν και κομματικές ανακοινώσεις; Τόσο πολύ άλλαξαν οι εποχές, ή συμβαίνει αυτό που κάποιοι λένε, ότι οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες ;”
Δε γνωρίζω να το απαντήσω αυτό. Πιθανολογώ όμως ότι το κείμενο αυτό δεν έχει γραφτεί από μαθητές. Στην καλύτερη περίπτωση, το κείμενο έχουν επιμεληθεί ενήλικες, μέλη της ΚΟΕ. Αυτό όμως δεν βοηθάει καθόλου την προβολή των πραγματικών αιτημάτων των μαθητών, ούτε τον αγώνα τους. Αντίθετα, φέρνει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών απέναντί τους, καθώς διαβάζοντας αυτή την ανακοίνωση, ή βλέποντας στις τηλεοράσεις εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπερασπίζονται με πάθος τις καταλήψεις, σίγουρα θεωρούν ότι ο μαθητικός αγώνας δεν είναι και τόσο “αγνός”.
Ο χώρος της παιδείας δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και προβολής κομματικών καθαρά θέσεων. Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Τα παιδιά, σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποφάσισαν ν’ αντιδράσουν στις ελλείψεις βιβλίων, καθηγητών και σχολικών αιθουσών, στη μείωση των κονδυλίων, και σε άλλα θέματα που τους απασχολούν. Ας τους αφήσουμε να τα εκφράσουν , αλλά και να τα διεκδικήσουν με το δικό τους τρόπο. Χωρίς “ξύλινο” πολιτικό λόγο. Η κομματικοποίηση των μαθητικών αγώνων δεν βοηθάει πουθενα και κανέναν…
Ανέκαθεν οι μαθητικοί αγώνες ήταν πολιτικοποιημένοι και αφού λες ότι συμμετείχες στις καταλήψεις του 90-91 να σου θυμίσω ότι Υπουργός Παιδείας ήταν ο Κοντογιαννόπουλος της ΝΔ τον οποίο έβριζε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ και αργότερα τον ενέταξε στο κόμμα του. Γιατί το λέω αυτό; τις καταλήψεις ως γνωστό τότε πατρόναρε το ΠΑΣΟΚ αφού και εγώ συμμετείχα τότε βλέποντας ιδιοκτήτες φούρνων κλπ να φέρνουν συνεχώς φαγητά στα σχολεία λέγοντας μας γερά παιδιά, συνεχίστε εμείς σας στηρίζουμε να ρίξουμε την δεξιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ξέρω ότι εμάς τότε ούτε ήρθε κανείς να μας πει να κάνουμε κατάληψη, ούτε μας έγραφαν προκηρύξεις και τι να πούμε...Αν κάποιοι επωφεληθήκανε απ' αυτό, είναι άλλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω παντως θυμαμαι οτι ειχα(τελειωσα το 2003) πολλους συμμαθητες οργανωμενους σε κομματα, κυριως την ΚΝΕ και την Ν.ΠΑΣΟΚ, και ειμουνα μαθητης σε επαρχιακη πολη, πολη μικροτερη απο το Ηρακλειο, αρα θα σου απαντησω(εμπειρικα) οτι οι μαθητες οργανωνονται σε κομματα και οργανωσεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ απο το 2000. Βεβαια αν διαβασει καποιος ιστορια θα ανακαλυψει οτι οι μαθητες παιξανε ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ πολυ σημαντικο ρολο διαχρονικα(μην ξεχνας οτι η Ναντια Βαλαβανη εγινε γνωστη απο την δραση της ως μαθητρια στο Ηρακλειο κατα τα χρονια της χουντας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα για το αν μπορουν μαθητες να γραψουν ενα τοσο πολιτικοποιημενο κειμενο...μια συζητηση με ενα απο τα 2500 παιδια που συμμετειχαν στην πορεια την Πεμπτη θα σε πεισει οτι μπορουν.
Τελος, αν ησουνα στο συντονιστικο μετα την πορεια στην Νομαρχια θα εβλεπες πως οι μαθητες δεν μενουν μονο στα προβληματα του σχολειου τους (κτηριακα,βιβλια,καθηγητες) αλλα βαζουν εντονα το θεμα του "νεου σχολειου", φανηκε αυτο και απο τα πανο τους νομιζω!