Πρωτοπόρα παρουσιάζεται η Τράπεζα Πειραιώς σε εργασιακά θέματα… Με εγκύκλιό της προς του εργαζόμενους, ζητάει από αυτούς, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ, να κάνουν χρήση μακροχρόνιας άδειας -διάρκειας από 1 έως 3 έτη- καλύπτοντάς τους τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και μέρος του μισθού τους! Μετά τη λήξη αυτής της άδειας, οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στις θέσεις τους, ή ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ…
Το παραπάνω “πρόγραμμα” απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του εσωτερικού (και στις θυγατρικές του ομίλου), αλλά στοχεύει κυρίως σε μητέρες με παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπως και άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά και εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση καθώς οι υπαγόμενοι σε αυτό δεν θα έχουν υποχρέωση παρουσίας και εργασίας στην τράπεζα.
Όσον αφορά στις αποδοχές, ανάλογα με το χρόνο άδειας, 1, 2 ή 3 χρόνια, στον εργαζόμενο θα καταβάλλεται το 40% των ετήσιων μικτών αποδοχών (για άδεια 1 έτους), το 45% για άδεια 2 ετών και το 50% αν ο χρόνος άδειας είναι 3 έτη.
Η Τράπεζα Πειραιώς καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας θα καταβάλλει κανονικά τις εργοδοτικές εισφορές -που αναλογούν- στο Ταμείο των υπαλλήλων της, ενώ το ποσοστό του μισθού θα πιστώνεται στο λογαριασμό μισθοδοσίας του δικαιούχου. Κανονικά θα καταβάλλονται οι εισφορές και στο Ταμείο Υγείας, ενώ θα ισχύουν και τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα. Για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, θα αποζημιωθούν με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραμμα.Τέλος το πρόγραμμα προβλέπει και την περίπτωση που ο υπάλληλος έχει δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα, καθώς θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, με βάση τη νέα του μισθολογική κατάσταση.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, θέλω να ελπίζω επειδή δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν. Αν όμως γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση, θα βρει σίγουρα και μιμητές.
Και το θέμα με την όλη πρόταση είναι τι πιέσεις ασκούνται στους υπαλλήλους σε ατομικό επίπεδο, και τι διλλήματα τίθενται σε αυτούς προκειμένου να επιλέξουν ή όχι την υπαγωγή τους σε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί αν είναι καθαρά εθελοντικό, θα πουν ένα απλό “ευχαριστώ, δεν θα πάρω”, και τελείωσε. Αν όμως πίσω από το τραπέζι π.χ. ειπωθεί ότι η τράπεζα θα εξοικονομήσει 20 εκατ. το χρόνο “είτε έτσι, είτε αλλιώς…”, το πράγμα αλλάζει, και γίνεται πολύ σοβαρό…
Περιμένουμε να δούμε επίσημες αντιδράσεις….
Γιατί δεν παίρνεις και μια γνώμη από τραπεζικούς υπαλλήλους πριν δημοσιεύσεις τα κείμενά σου, με αυτό το άκρως απαξιωτικό ύφος; Ξέρεις σε πόσες μητέρες θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο αυτό; Αν σκεφτείς ότι για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας μπορεί να πληρώνουμε σε βοηθούς ή γυναίκες που τα φροντίζουν (αν δεν υπάρχουν γιαγιάδες κτλ) ίσως και περισσότερο απ' το 50% του μισθού μας κάθε μήνα, ποιο είναι το πρόβλημα στο να υπαχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα και να μεγαλώσουμε εμείς τα παιδιά μας, αντί οι ξένες γυναίκες; Μακάρι να το έκαναν και άλλες τράπεζες. Μη φέρνεις πάντα την καταστροφή.
ΑπάντησηΔιαγραφή