ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Απ’ την ΟΚΑ στο ΚΙΛΟ, κι απ’ το ΚΙΛΟ στη… “ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ”!!

image Σαν σήμερα, το 1953, καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως επίσημη μονάδα μέτρησης μάζας το “κιλό”, αντί για την “οκά” που χρησιμοποιούνταν έως τότε. Ο κόσμος λοιπόν, άρχισε να ζητάει στα μαγαζιά “ένα κιλό αλεύρι”, ένα κιλό ρύζι, ένα κιλό κρέας, αντί να ζητάει μια οκά… Το κιλό βέβαια, είναι μικρότερο ως ποσότητα, αφού, 1 οκά = 1,28 κιλά, ή 1 κιλό = 0,78 της οκάς. Στην ουσία δηλαδή, αγοράζοντας π.χ. 1 κιλό γάλα μετά τις 29 Δεκεμβρίου του 1953, έπαιρνες λιγότερη ποσότητα απ’ ότι όταν αγόραζες 1 οκά γάλα… Τώρα, αν έδινες και τα ίδια χρήματα (κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που έγινε στη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ) δεν το γνωρίζω…

Σήμερα, αν παρατηρήσεις τον κόσμο στα μανάβικα, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία, θα δεις όλο και περισσότερους ανθρώπους να αγοράζουν ποσότητες μικρότερες του κιλού. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί…

Σκέφτηκα λοιπόν να προτείνω στην κυβέρνηση, με το επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει, το οποίο θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα του Έλληνα πολίτη,  να καθιερώσει και μια νέα μονάδα μέτρησης της μάζας πλέον στη χώρα μας!!! Αυτή θα μπορούσε να είναι η “σταλιά” (ή στα κρητικά η “ολιά”)… Θα πηγαίνουμε λοιπόν στο σούπερ μάρκετ, και θα λέμε “βάλε μου μια σταλιά (ολιά) ζάχαρη, και μια σταλιά αλεύρι”, και ο πωλητής θα μας βάζει μια ποσότητα μικρότερη του κιλού!!!

Η αντιστοιχία αυτή θα μπορούσε να είναι: 1 σταλία (η 1 ολιά στα κρητικά) = 0,75 κιλά, αφού η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά περίπου 25% !

Μάλιστα, προχωρώ περισσότερο την πρότασή μου, λέγοντας στον κο Παπακωνσταντίνου να προβλέψει στο νόμο αυτό ότι η αντιστοιχία της σταλιάς με το κιλό θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάλογα με τις τριμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ και της “ΤΡΟΙΚΑ”!!!

Θέτω λοιπόν ως σύγχρονος Έλληνας την παραπάνω πρότασή μου σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα. Το τελικό κείμενο, όπως θα διαμορφωθεί από τις προτάσεις σας, θα σταλεί στον κο Παπακωνσταντίνου, φυσικά με email ή με ένα φλασάκι!!

1 σχόλιο:

  1. Προτείνω τα εξής:

    -Υπολογισμός της περιουσίας των Ελλήνων και χωρισμός σε τάξεις με την χρήση των Μέδιμνων (Μονάδα μέτρησης Στερεών) όπως έκανε ο Σόλωνας για τους Αθηναίους.
    -Να πληρώνουμε όχι με ευρώ αλλά με τάλαντα (αντί να δίνουμε χιλιάδες ευρώ θα δίνουμε μερικά τάλαντα και θα μας φαίνεται λιγότερο). Οι οβολοί και οι δραχμές δεν θα χρησιμοποιούνται γιατί θα αντιστοιχούν εκατοντάδες σε 1 ευρώ.
    -Να αγοράζουμε λάδι με την κοτύλη http://pantheon.20m.com/kotili.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή