ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το ανέκδοτο της εβδομάδας: ποδηλατοδρομία από το δήμο Ηρακλείου!

Θα μπορούσε να είναι και το ανέκδοτο της εβδομάδας… Και όμως, το κάνουν πολύ σοβαρά, και μάλιστα στα πλαίσια  της υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014: Ο δήμος Ηρακλείου διοργανώνει…ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ, και μάλιστα βραδινή!!

Η ποδηλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου, με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 19.30 το απόγευμα και τερματισμό κατά τις 21.00 στη Λότζια . Στην ποδηλατοδρομία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δύο ομάδες ποδηλατιστών της πόλης Critical Mass και Freevox.

Αν ήμουν ποδηλάτης, θα σκεφτόμουν διπλά πριν συμμετάσχω σε αυτή τη συγκεκριμένη ποδηλατοδρομία… Γιατί, δεν ξέρω αν ..θα τερματίσω, αφού δεν υπάρχει κανένας ποδηλατόδρομος στην πόλη, πέρα από την παραλιακή λεωφόρο, οπότε κάθε βόλτα με το ποδήλατο στους δρόμους του Ηρακλείου – πόσο δε βραδινή – είναι άκρως επικίνδυνη. Αλλά και επειδή, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο σκοπό του δήμου Ηρακλείου.

Του δήμουΗρακλείου που έχει καταργήσει επί της ουσίας το μοναδικό ποδηλατόδρομο που προβλέπονταν σε μεγάλη οδική αρτηρία της πόλης (λ. Κνωσού) μετατρέποντάς τον σε λωρίδα στάθμευσης οχημάτων, και..τοποθέτησης κάδων συλλογής απορριμάτων!

Του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος στην κυκλοφοριακή μελέτη της παλιάς πόλης (εντός τειχών) δεν προβλέπει καθόλου ποδηλατόδρομους!

Του δήμου Ηρακλείου, που εκπόνησε μελέτη με τίτλο « Κατασκευή Δικτύου Ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ηρακλείου » και υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 2.500.000 ευρώ για την κατασκευή ενός έργου που δεν εκτελέστηκε ποτέ, και προέβλεπε ποδηλατόδομους στους δρόμους που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, που είναι:

  • Από κόμβο Εθνικής Αντιστάσεως και Παραλιακής - Νέαρχου - Σοφ. Βενιζέλου έως και το Παγκρήτιο στάδιο.
  • Περιμετρικά των Τειχών εξωτερικά, στις παρειές της Τάφρου, από παραλιακή - Εφόδου - Μάχης Κρήτης - Πυράνθου - Γεωργιάδου - Χαρ. Τρικούπη - Λ. Δημοκρατίας - Ανώνυμος - Δούκος Μποφόρ
  • Περιμετρικά των Τειχών εσωτερικά, από παραλιακή: - Αρχ. Μακαρίου - Πλαστήρα
  • Από παραλιακή: Γιαμαλάκη - Αγ. Μηνά - πλατεία Κορνάρου - Αβέρωφ - Ικάρου - Εθνικής Αντιστάσεως - έως τον κόμβο Εθνικής Αντιστάσεως με παραλιακή.
  • Από πλατεία Ελευθερίας - Δικαιοσύνης -Ίδης - Καλοκαιρινού - Χανιώπορτα
  • Από πλατεία 18 Άγγλων - 25ης Αυγούστου - μικρή Έβανς - μεγάλη Έβανς - Καινούρια Πόρτα - Χρυσοστόμου
  • Λεωφ. Δημοκρατίας - Κνωσού.
  • Όταν ο δήμος λοιπόν έχει ένα τέτοιο ιστορικό, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι θα υπάρξει θεαματική αλλαγή στον τομέα του ποδηλάτου και της εξυπηρέτησης του ποδηλάτη στην πόλη του Ηρακλείου, όσο καλή πρόθεση και θέληση και να έχουν ένα-δυο φρέσκα και νέα πρόσωπα εντός δήμου. Και όλα συγκλίνουν στο ότι ο δήμος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ενεργή παρουσία των ποδηλατικών ομάδων της πόλης, για να υποβάλει άλλο ένα φάκελο με φωτογραφίες και υπογραφές στην υποψηφιότητά του για την  Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

    Στο χέρι, ή μάλλον στο.. ποδήλατο των ομάδων αυτών είναι λοιπόν να δείξουν στο δήμαρχο και τους συνεργάτες του ότι ΑΠΑΙΤΟΥΝ υποδομές για τους ποδηλάτες, και όχι εκδηλώσεις, φωτογραφίες και συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Όπως στο χέρι της νεολαίας είναι να δείξει ότι απαιτεί το Ηράκλειο να γίνει επί της ουσίας μια πόλη για αυτήν, και όχι τυπικά η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014. 

    11 σχόλια:

    1. Εννοείται ότι δεν πρέπει να πάει κανείς μας.Φτάνει πιά η κοροιδία.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Στους Μινωίστας το είπαν για την ποδηλατοδρομία; Όχι γιατί αν δεν πάρετε την άδειά τους εγώ δεν έρχομαι...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Παιδιά, παρά την Τρόικα, είμαστε (τυπικά τουλάχιστον) ελεύθερη χώρα. Όποιος θέλει συμμετέχει, χωρίς αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Οι μινωίστας έχουν δικό τους blog, και εκεί εκφέρουν τις απόψεις τους...
      Η δική μου άποψη είναι αυτή που διαβάζετε, και τίποτα παραπάνω..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Όλα καλά αγαπητέ Αντίπαλε, εκτός απ' τη γκρίνια σου για το πόσο επικίνδυνο είναι το ποδήλατο στο Ηράκλειο. Μια χαρά κάνουμε ποδήλατο στο Ηράκλειο, με λίγη προσοχή και σοβαρότητα (όπως και με οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος δηλαδή, μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου στην πόλη μας. Δεν είναι ανάγκη να τα βγάζουμε όλα άχρηστα.
      Ξέρω βέβαια ότι δεν πρόκειται να δεχτείς το σχόλιό μου και ότι κάτι θα βρεις να πεις ως αντίλογο, αλλά δεν έχει σημασία, οι αναγνώστες κρίνουν.
      Όσο για τις σκοπιμότητες του Δήμου Ηρακλείου, είμαι απόλυτα μαζί σου, καλό είναι να κρίνουμε πολύ προσεκτικά πριν στηρίξουμε την οποιαδήποτε κίνηση, γιατί η παρουσία μας και μόνο κάπου, μπορεί να δίνει λάθος μήνυμα αποδοχής και νομιμοποίησης σε πολιτικές που συνεχώς μας οδηγούν απ' το κακό στο χειρότερο.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Δεν ξέρω γιατί φίλε μου θεωρείς ότι δε δέχομαι σχόλια και αντίλογο σε αυτά που γράφω. Αν ήταν έτσι, θα απενεργοποιούσα τα σχόλια, ή θα τα έλεγχα και θα δημοσίευα όσα με βολέβανε ή συμφωνούσαν μαζί μου. Πάπας δεν το έπαιξα ποτέ πάντως, έτσι πιστεύω...
      Στο προκείμενο τώρα, έγραψα ότι "αν ήμουν ποδηλάτης"... που σημαίνει ότι δεν είμαι.. Προφανώς εσύ που είσαι ξέρεις καλύτερα αν είναι επικίνδυνο ή όχι. Εμένα πάντως έτσι μου φαίνεται..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Ίσως ήμουν άδικος.
      Πάντως, μπορεί το κυκλοφοριακό στο Ηράκλειο να τρομάζει όποιον το βλέπει και η συμπεριφορά των συμπολιτών μας οδηγών να είναι επιεικώς τραγική, όμως αν ξεπεράσεις τον πρώτο φόβο σου και βέβαια προσέχεις ΠΟΛΥ, θα δεις ότι μπορείς να κινηθείς με σχετική ασφάλεια. Δοκίμασέ το. Θα σε αποζημιώσει το ποδήλατο από μόνο του! ;-)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. μπά?! πως και δεν ξεκινούν ή καταλήγουν στο φλοκαφέ του δημάρχου αυτή τη φορά?
      χωρίς πλάκα πάντως, σήμερα πήγα να περάσω από το... ατελείωτο πεζοδρόμιο της δημοκρατίας ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΗΤΑΝ, ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ (ΞΕΡΕΤΕ ΠΙΟ) ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ Ο Λ Ο ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ??? ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ....

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. swsta auta poy lete ,alla kai eksupnades paralila...! kalo tha einai na baloume oloi nero sto krasi mas( polites kai eklegmenoi) kai polu perisotero autoi pou einai kinitiries dunameis gia na diorthonoun ena ena ta pragmata...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. Προς ενημέρωσή σου, και ο ποδηλατόδρομος της παραλιακής που αναφέρεις είναι ανέκδοτο. Από την πλευρά των ΚΤΕΛ είναι μισός σε πλάτος απ'ότι θα έπρεπε, και σε αναγκάζει κάθε τόσο να περνάς απέναντι (!!) για να συνεχίσεις. Από τον Κούλε εως και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι απλά ανύπαρκτος, όταν δεν μπορείς να πας από πίσω ακολουθείς το πεζοδρόμιο που σε κάποια σημεία στενεύει τόσο πολύ που σε αναγκάζει να μπεις στο δρόμο. Επίσης, ξέχασες να αναφέρεις και το πανηγύρι με τα σταθμευμένα και περαστικά αμάξια τα βράδια σε όλους σχεδόν τους πολυδιαφημισμένους πεζόδρομους.

      Για τους φίλους ποδηλάτες, ναι τα καταφέρνουμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια (αφού ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ!), είναι καθαρά όμως δικό μας "κατόρθωμα", όπως και των οδηγών π.χ. που μαθαίνουν να οδηγούν στις φονικές εθνικές οδούς μας. Λίγη βοήθεια από τους υπεύθυνους δε θα έβλαπτε.

      Διαβάζω το μπλογκ σου καιρό τώρα, πρώτη φορά έτυχε να σου γράψω, συγχαρητήρια και να συνεχίσεις να λες αυτά που πιστεύεις χωρίς σκοπιμότητες και συμβιβασμούς.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Καλημέρα κ από μένα. Είμαι ποδηλάτισσα κ συμμετέχω ενεργά στις ποδηλατοβόλτες της μιας εκ των δύο ομάδων. Πήγα την Πέμπτη στην υποτιθέμενη βόλτα του Δήμου. Ήταν σχεδόν φιάσκο. Αν κ δεν ξεκίνησα από την αφετηρία που έγινα οι γελοιότητες τύπου φωτογραφίες κ τα σχετικά, θεωρώ ότι ήταν πραγματικά αποτυχία. Καταρχήν ήταν ανοργάνωτη διότι έγινε μια μέρα όπου έχει φρικτή κίνηση στο Ηράκλειο πράγμα που σημαίνει ότι πηγαίνμε σημειωτόν πίσω απο τα αμάξια κ τα λεωφορεία κ φυσικά εισπνεύσαμε όλο το καυσαέριο.. 2ον δεν υπήρχε κάνενα σημάδι οδικής ασφάλειας για ποδηλάτες πχ ποδηλατικό κράνος. Κάναμε το γύρο του κέντρου δύο φορές γιατί απλά κανένας δεν είχε σχέδιο για το που ακριβώς θα πάμε. Τεσπα πιστεύω ότι οι ομάδες έδωσαν μια ευκαιρία σε ένα καινούριο άνθρωπο που ανέλαβε τώρα κ υποτίθεται όπως λέει ο ίδιος πονάει το ποδήλατο. Καλό είναι απο τη μια να δίνεις ευκαιρίες στους ανθρώπους κ όχι να τους καταδικάζεις εξαρχής για το έργο των προηγούμενων τους αλλά η ιστορία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι όλοι αφού εκλεχθούν γίνονται τα ίδια σκατα!!! Πραγματικά το Ηράκλειο χρειάζεται έργα κ όχι μόνο όσον αφορά το ποδήλατο. Το θέμα ήταν να δει ο Δήμος ότι είμαστε αρκετοί έως πολλοί κ ότι απαιτουμε.. Ελπίζω να το κατάλαβε!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    11. Σκεφτείτε καλά πριν πάτε, μυρίζει μπουγάδα, αλλά μακάρι να κάνω λάθος!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή