ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση για τη Βικελαία

Πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ηρακλείου ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στα Λιοντάρια, με αίτημα τη θεσμική και κτηριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

bikelaia1

Αρκετός κόσμος, πάνω από 1500 ευαισθητοποιημένοι πολίτες,   εξέφρασαν αν μη τι άλλο την αγωνία τους για το μέλλον της Βικελαίας βιβλιοθήκης, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι Ηρακλειώτες δεν μένουν πλέον αμέτοχοι στα ζητήματα της πόλης τους. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο μήνυμα από αυτή τη συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες (αυτό ήταν άλλωστε και το μυστικό της επιτυχίας της), συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1300 υπογραφές για την απόδοση ολόκληρου του κτιρίου Αχτάρικα στη Βικελαία βιβλιοθήκη, ενώ έδωσαν το παρόν και πολιτικά πρόσωπα.

Έχω εκφράσει και στο παρελθόν την άποψη ότι, ΕΦΟΣΟΝ ο χώρος που η δημοτική αρχή προορίζει για να στεγαστεί η Βικελαία επαρκεί, δεν είμαι αντίθετος στην εκμετάλλευση κάποιου καταστήματος του ισογείου του Αχτάρικα από ιδιώτες, με χρήση που να συνάδει με αυτή του υπόλοιπου κτιρίου . Αλλά δυστυχώς δε είμαι αρμόδιος να κρίνω εγώ αν επαρκεί ή όχι ο χώρος, ούτε γνώστης του χώρου που πραγματικά απαιτείται για να είναι ασφαλής και πλήρως προσβάσιμος αυτό ο πολιτιστικός θησαυρός. 

Δεν μπορεί όμως παρά να με χαροποιεί το γεγονός ότι οι πολίτες του Ηρακλείου ευαισθητοποιούνται για θέματα πολιτισμού, ή για οποιαδήποτε άλλα θέματα αφορούν την πόλη μας, χωρίς να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες και χωρίς να ακολουθούν κομματικές εντολές. Και δίνουν το παρόν με δυναμισμό όποτε απαιτηθεί. Αυτό είναι για μένα το κέρδος από τη χτεσινή συγκέντρωση.

Αντίθετα, με στεναχωρεί όταν ολόκληρο σχεδόν το Ηράκλειο είναι σύμφωνο με την παραχώρηση από το δήμο ενός ολόκληρου ορόφου και ίσως και παραπάνω του κτιρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη στο εφετείο, και δεν ακούγεται ούτε κιχ… Μάλιστα, η Νέα Κρήτη πρόσφατα είχε θέμα με τίτλο "Την Τετάρτη οι υπογραφές για τη β' φάση των εργασιών για το Εφετείο, αναφερόμενη στο κτίριο που διαμορφώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει τη φιλαρμονική και την πολεοδομία!

Ίσως να μην ενδιαφέρει πολλούς ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί από την αρχή αυτός ο συγκεκριμένος όροφος, αφού έχει σχεδιαστεί να φιλοξενήσει μικρά γραφεία της πολεοδομίας, αντί για μεγάλες αίθουσες δικαστηρίου… Ή απλώς να μην το γνωρίζουν.. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.

3 σχόλια:

  1. Ο κληροδότης παραχώρησε το κτίριο στην πλατεία Δασκαλογιάννη με τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ για την μουσική παιδεία της πόλης. Και εδώ λοιπόν υπάρχει σκάνδαλο αν θέλεις να ασχοληθείς παραπάνω. Το Εφετείο μπορεί κάλλιστα να περιμένει μέχρι να χτιστεί το Δικαστικό Μέγαρο. Τόσα χρόνια περιμέναμε να παρθεί η απόφαση για το Εφετείο. Τι πειράζει να περιμένουμε κανένα χρόνο παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι την έχουμε καταλάβει τη γνώμη σου για τη Βικελαία. Σεβαστή. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες να καλυφθούν πέρα από την ανάγκη για καφέ σε αυτήν την πόλη, αν όπως λες υπάρχει περισσευούμενος χώρος. Υπάρχουν πολλές χρήσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν αρμονικά σε μία βιβλιοθήκη, δεν έχεις παρά να ανατρέξεις σε άλλα κτίρια βιβλιοθήκης. Και αν ο δήμος έχει ανάγκη από χρήματα δεν έχει παρά ξαμολύσει τους δημοτικούς αστυνομικούς για να γράψουν τα χιλιάδες παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Χανιώτη που έγραψε το πρώτο σχόλιο ένα έχω να πώ......ΕΦΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΗΡΆΛΕΙΟ ΤΩΡΑ. Ακου θα τελειώσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο σε 1 χρονο. Ασε να τελειώσει το μουσείο πρώτα που λεχει στοιχιώσει........

    ΑπάντησηΔιαγραφή