Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεχίζει να επιμένει στη φράση “Όλοι μαζί τα φάγαμε”. Στην προσπάθειά του βέβαια να εξηγήσει γι’ άλλη μια φορά τι ακριβώς εννοούσε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στο συνέδριο-συζήτηση IQ2 με θέμα «Μαζί τα φάγαμε;», που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, μας πήγε πίσω στη “μεγάλη αλλαγή του ‘81” και στις επόμενες εκλογές του ‘85. Μας εξήγησε λοιπόν ότι, επειδή ο Ελληνικός λαός το 1985 “ήταν δυσαρεστημένος και προτιμούσε άλλη λύση από αυτή του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του επέλεξε την πόλωση με την επιλογή Σαρτζετάκη, και κέρδισε τις εκλογές χάρις σ’ ένα πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών”. Μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: “Κερδίσαμε τις εκλογές το ‘85 επειδή αναγνωρίσαμε τη φαυλοκρατία, η οποία ήταν ενδημικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολλά άρθρα και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε παρόμοιο ύφος και κλίμα, χωρίς όμως να δώσει κανείς σημασία στα λεγόμενά του. “Ουδείς έδωσε δεκάρα τσακιστή. Τι έκανα άραγε και σήμερα έχω το προνόμιο να βλέπω τη ματαιοδοξία μου να ικανοποιείται βλέποντας ότι διαλέξατε 4 λέξεις μου που έγιναν το κύριο θέμα συζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα;”.
Και η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του κου Πάγκαλου έκλεισε ως εξής:
“Ο πολίτης έχει ευθύνη; Μερικοί προτιμούν έναν πολίτη που δεν έχει ευθύνη. Τη Χούντα την έκανε η CIA, το μεγάλο κίνημα συνεργασίας με τους κατακτητές το έκαναν οι ξένοι κατακτητές. Τη φαυλοκρατία την κάνουν οι βουλευτές. Την καταλήστευση του δημοσίου μέσα από τη φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή την κάνουν μόνο τα μεγάλα κεφάλαια, όχι οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Χρειάζεται αυτογνωσία. Όταν επέλθει έστω και στοιχειώδης αυτογνωσία, θα πάψει η συνενοχή. Δηλαδή να καλύπτουμε ο ένας τις αμαρτίες του άλλου και να περιμένουμε από όλους τους άλλους να καλύψουν τις δικές μας. Κι όταν πάψει η συνενοχή θα ανοίξει ο ορίζοντας της συνευθύνης. Τότε θα είμαστε Δημοκρατία, τότε θα είμαστε μια προηγμένη κοινωνία, τότε η Ελλάδα θα έχει μέλλον και τα παιδιά μας θα μπορούν να δουν με αισιοδοξία όποιες προοπτικές τους έχουμε μέχρι τότε ανοίξει”.
Κατ’ αρχήν, θα τοποθετηθώ εν συντομία, αλλά επί της ουσίας όσον αφορά στην περίφημη αυτή φράση “μαζί τα φάγαμε”, αν και το έχω κάνει πολλές φορές. Το “μαζί τα φάγαμε” ισχύει μόνο κατά την έννοια του ότι πολλοί από τους Έλληνες πολίτες ευνοήθηκαν από τη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό είναι όμως διαφορετικό από το ότι ο πολίτης επέβαλε μια τέτοια λειτουργία. Άλλο το “πάω με το ρεύμα”, κι άλλο το “γυρνάω τη ροή του ποταμού” για να ευνοηθώ. Άλλη είναι η ευθύνη του πολίτη που διορίστηκε με μέσο, που έκλεψε την εφορία, που έδωσε τη μίζα, κι άλλη αυτού που έφτιαξε ένα τέτοιο σύστημα ώστε να μην μπορείς να μπεις στο δημόσιο αν δεν έχεις μέσο, να μην μπορείς να λειτουργήσεις μια επιχείρηση αν δε λαδώσεις και να μην μπορείς να κάνεις μια εγχείρηση αν δεν δώσεις φακελάκι. Τη φαυλοκρατία και την αναξιοκρατία τη γέννησαν οι πολιτικοί, επειδή τους συνέφερε. Επειδή βασίστηκαν σε αυτήν για να εναλλάσσονται στην εξουσία. Κι αν τη γέννησε το ΠΑΣΟΚ το ‘85, την υιοθέτησε πλήρως και η ΝΔ στη συνέχεια. Και γιατί άραγε είχαν τόσο μεγάλο καημό να βγουν στην εξουσία, ώστε έταζαν σε όλους λαγούς με πετραχήλια; Μα, για να φάνε περισσότερο απ’ όλους οι ίδιοι! Ευθύνες λοιπόν υπάρχουν σε όλους, αλλά η ευθύνη του βουλευτή και του υπουργού που κυβέρνησε τόσα χρόνια δεν μπορεί καν να μπει στην ίδια ζυγαριά με του πολίτη που δέχτηκε την όπως αποδείχτηκε καταστροφική πολιτική. Στο κάτω- κάτω, δεν ήταν δυνατόν ο κάθε Έλληνας πολίτης να γνώριζε που οδεύει η χώρα , αφού φρόντιζαν καλά οι πολιτικοί να αποκρύπτουν τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας.
Όμως η παραδοχή του κου Πάγκαλου ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το ‘85 χάρις σ’ πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών, και μάλιστα κατ’ απαίτηση της φαύλης κοινωνίας, δεν πρέπει να περάσει έτσι απλά. Είναι άλλη μια βρισιά του κου Πάγκαλου προς τον Έλληνα που πληρώνει για τα μεγάλα λάθη του πολιτικού συστήματος, και για τα μικρότερα δικά του. Όμως, ο πολίτης τα τελευταία 2 χρόνια έχει πληρώσει με το υστέρημά του, με τη δουλειά του και με τη σύνταξή του, ενώ οι πολιτικοί μένουν στις θέσεις τους, μακριά και πάνω από τους νόμους και βαθιά μέσα στο σύστημα που έθρεψαν και τους έθρεψε.
Και ο κος Πάγκαλος νομίζει ότι θα εξιλεωθεί με μερικές συνεντεύξεις και 2-3 άρθρα που έγραψε, προειδοποιώντας τάχα για τα χειρότερα που έρχονταν. Ποιος, ο κος Πάγκαλος που επί 30 χρόνια πληρώνεται από τον Ελληνικό λαό, αποτέλεσε και αποτελεί κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 81 μέχρι σήμερα, διόρισε την κόρη του – νόμιμα πάντα – στο δημόσιο ενώ κατηγορούσε αυτή διαδικασία, και , ακόμα και σήμερα που η χώρα βουλιάζει, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τομέα ευθύνης που μόνο ο ίδιος γνωρίζει!
Αν είχατε λίγο φιλότιμο κε Πάγκαλε, θα είχατε παραιτηθεί τα πρώτα χρόνια της πολιτικής σας καριέρας, όταν διαπιστώσατε αυτά που μας λέτε σήμερα. Και θα τα φωνάζατε με όση δύναμη έχετε, να τα μάθουμε κι εμείς. Αλλά δεν το κάνατε. Βολευτήκατε. Λουφάξατε στην καρέκλα σας και απολαμβάνατε τα προνόμιά σας. Και σήμερα, έχετε το θράσος να μας λέτε ότι έχετε αποθρασυνθεί με την επιτυχία της φράσης σας, που θα την κάνετε και βιβλίο, ασφαλώς όχι για να κονομήσετε κάτι ακόμα από τον Ελληνικό λαό, αλλά για τον διαφωτίσετε ακόμα περισσότερο!
Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρείτε εσείς….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου