ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κι άλλη μείωση των επικουρικών συντάξεων! Δε φταίει κανένας για το χάλι των ταμείων;

image Και νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων προανήγγειλε χτες ο υπουργός εργασίας κος Κουτρουμάνης. Μάλιστα, είπε ότι θα είναι της τάξης του 25%, ενώ σε παλιότερη συνέντευξή του είχε πει ότι μεσοσταθμικά θα είναι 15%!!

Και πως αιτιολογείται αυτή η μείωση; Μα, επειδή “ωρίμασαν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων”!!! Δηλαδή, με απλά, κατανοητά λόγια, τώρα βγήκε στη σύνταξη ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων, και πρέπει να πάρει τη σύνταξη που του αναλογεί! Κι επειδή τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει αυτές να μειωθούν για 3η συνεχόμενη φορά!

Για να το αναλύσουμε λίγο το θέμα… Τα επικουρικά ταμεία που θα ενοποιηθούν σε ένα από 1-1-2012, και για τα οποία θα ισχύσουν οι νέες μειώσεις, είναι τα  ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα). Το ταμείο αυτό υπολογίζεται ότι θα καλύπτει ένα εκατ. συνταξιούχους και θα ασφαλίζει 2,5 εκατομ. ασφαλισμένους.

Σε  αυτά τα ταμεία όμως, συνέβησαν τρία πράγματα. Πρώτον: η ίδια η κυβέρνηση ανάγκασε τους εργαζόμενους να βγουν μαζικά στη σύνταξη, είτε απειλώντας τους με εφεδρείες και πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε θεσπίζοντας αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, είτε προτείνοντας εθελούσια έξοδο με ευνοϊκούς όρους. Αποτέλεσμα; Η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο!   Δεύτερον: οι διοικήσεις των ταμείων, οι ορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις , αγόρασαν είτε δομημένα ομόλογα με τα αποθεματικά τους, είτε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τρίτον: εξαιτίας της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, μειώθηκαν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αποδοθεί και οι παρακρατήσεις των εργαζομένων στα ταμεία από τις επιχειρήσεις.

Έτσι, με το επερχόμενο κούρεμα των ομολόγων των ταμείων ή με τη χασούρα των δομημένων, τα αποθεματικά τους προσεχώς δε θα φτάνουν να καλύψουν τις κατακόρυφα αυξημένες ανάγκες για απόδοση επικουρικών συντάξεων.

Κάποιοι φταίνε για τα παραπάνω. Κάποιοι, αν δε φταίνε αποκλειστικά που οδηγήθηκαν τα ταμεία σε αυτό το αδιέξοδο, σίγουρα επίσπευσαν κατά πολύ την κατάρρευσή τους.   Αλλά φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα, δε θα την πληρώσουν αυτοί. Άλλωστε στην Ελλάδα, για όλα φταίει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. Γι’ αυτό θα γίνει και η 3η μείωση επικουρικών συντάξεων την πρωτοχρονιά. Έτσι, για να μην πουν οι συνταξιούχοι ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν τους έκανε δώρο για τον ερχομό του νέου έτους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου