ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Οι αφοί Ψωμιάδη διώκονται επειδή “εσπαζαν” έργα και τα ανάθεταν χωρίς διαγωνισμό. Ακούτε εκεί στο δήμο Ηρακλείου;

image Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, άσκησε ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους. Για την ίδια υπόθεση διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου, άλλα 19 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές, τμηματάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, την τετραετία 2006 - 2009.
Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι «έσπαζαν» μεγάλα έργα σε μικρότερα (προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ) και τα ανέθεταν απευθείας, με συνοπτικές διαδικασίες, σε κατασκευαστικές εταιρείες. Η νομοθεσία βέβαια προβλέπει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έργων, απαγορεύει όμως την κατάτμησή τους!

Όπως αναφέρεται όμως στην εγκύκλιο 43/Δ17α/07/26/14-9-93 του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνεται κατάτμηση του προϋπολογισμού των έργων σε επιμέρους τμήματα, ώστε να αποκλείονται επιχειρήσεις μεγαλύτερης τάξης, άρα πιο ικανές και έμπειρες να φέρουν σε πέρας το ενιαίο έργο. Κάποιες φορές η κατάτμηση μπορεί να αποσκοπεί στην αποφυγή της δημοπρασίας ή ορισμένου είδους δημοπρασίας. Η κατάτμηση για το λόγο αυτό οδηγεί τη διαδικασία σε ακυρότητα (Πρ.Ι τμ. ΕλΣυν. 457/86, 112/87].
Ακούτε εκεί στο δήμο Ηρακλείου και στους υπόλοιπους δήμους του νομού; Απαγορεύεται η κατάτμηση έργων, αλλά και των μελετών . Σταματήστε να δίνετε απ’ ευθείας εργάκια και μελετούλες σε φίλους και συγγενείς. Οι αφοί Ψωμιάδη την πάτησαν. Μην έρθει και η σειρά σας…
Σημείωση: η εποχή που οι απευθείας αναθέσεις έργων στο δήμο Ηρακλείου είχαν γίνει καθεστώς έχουν περάσει. Υπάρχουν ακόμα κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι πολλές, και είναι ελάχιστες σχέση με αυτές της περιόδου 2004-2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου