ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αποκλειστικό: Χωρίς μηχανικούς τα έργα του δήμου Ηρακλείου!

Χωρίς μηχανικούς εκτελούνται από την αρχή του μήνα Αυγούστου τα έργα του δήμου Ηρακλείου, αφού οι επιβλέποντες των έργων, υλοποιώντας απόφαση του Συλλόγου τους υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από τις επιβλέψεις των έργων, αλλά και από τις επιτροπές παραλαβής των αφανών εργασιών και γενικότερα όλες τις εξωτερικές εργασίες. Ο λόγος: εδώ και μήνες ο δήμος Ηρακλείου, ο 4ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ! Έτσι, οι μηχανικοί δεν μπορούν να μεταβούν στα έργα. Και επιπλέον: έχει γίνει φραγή στα τηλέφωνά τους, και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!
asty
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
εδώ και μήνες, στην Δ/νση Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου, αλλά και τη Δ/νση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, δεν υπάρχει ορισμένος οδηγός ο οποίος θα μετέφερε τους μηχανικούς του δήμου στις εξωτερικές εργασίες, δηλαδή στα έργα που επιβλέπουν. Κατά καιρούς βρίσκεται κάποια αποσπασματική λύση, δηλ, κάποιος οδηγός από το αμαξοστάσιο για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα εξυπηρετεί τις δύο αυτές Διευθύνσεις, και το υπόλοιπο διάστημα πάλι μένουν χωρίς οδηγό. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του πρώην αντιδημάρχου κου Καμπανού, το πρόβλημα δε λύθηκε οριστικά.
Επιπλέον, με απόφαση του ίδιου του δημάρχου κου Κουράκη, από τις αρχές Ιουλίου έγινε φραγή εξερχομένων υπεραστικών κλήσεων και κλήσεων σε κινητά από τα τηλέφωνα όλων των υπηρεσιών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των εν λόγω υπηρεσιών,  με πρόφαση ένα υψηλό λογαριασμό που έφτασε στο δήμο από τον ΟΤΕ. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι  ο λογαριασμός αυτός, ο οποίος ήταν όντως υψηλός, αφορούσε σύμφωνα με πληροφορίες οφειλές μιας ολόκληρης χρονιάς, και από τους πρώην δήμους που ενώθηκαν με το δήμο Ηρακλείου! Έτσι, οι μηχανικοί, εκτός του ότι δεν μπορούσαν να μεταβούν στα έργα, δεν είχαν και δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους εργολάβους!
Έτσι, μετά από απόφαση του Συλλόγου τους, απέστειλαν στους αρμόδιους αντιδημάρχους έγγραφο στις 23 Ιουλίου 2012, στο οποίο αναγράφονταν τα εξής:
Σε συνέχεια των παραπάνω εγγράφων που έχει καταθέσει το Αδέσμευτο Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων του Δήμου μας και παρά τις επανειλημμένες προφορικές διαμαρτυρίες μας τόσο προς τους Δ/ντές της Δ/νσης Τεχνικών Εργων και Μελετών και της Δ/νσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας όσο και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το θέμα της μετακίνησης των μηχανικών της υπηρεσίας μας από και προς τα έργα.
Όπως είναι γνωστό τα όρια του ‘‘Καλλικρατικού’’ Δήμου μας έχουν διευρυνθεί κατά πολύ. Οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι – προκειμένου να εκτελέσουν σωστά τα καθήκοντά τους - να μετακινούνται πολλές φορές με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, καταβάλλοντας τα απαιτούμενα ποσά για την βενζίνη, πολλές φορές δε ακόμα και για στάθμευση, σε όλη την επικράτεια του Δήμου, χωρίς να λαμβάνουν χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί των παραπάνω Διευθύνσεων είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των έργων που ο καθένας έχει οριστεί , με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές παραλαβής αφανών εργασιών και επιτροπές παραλαβής φυσικού εδάφους σε άλλα έργα , πέραν αυτών που επιβλέπουν και δεν διαθέτουν οδηγό για την μεταφορά τους από και προς τα έργα.
Αν και ο συνάδελφος που εκτελούσε χρέη οδηγού έχει φύγει με άδεια από τις 9-7-2012 και μέχρι το τέλος Αυγούστου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντικατάστασή του. Οι μηχανικοί της υπηρεσίας έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή και με το φιλότιμο που τους διακρίνει προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, επιβαρυνόμενοι το ανάλογο κόστος.
Επί πλέον από τις αρχές Ιουλίου έχει γίνει φραγή εξερχομένων κλήσεων προς κινητά και υπεραστικά τηλέφωνα στο σύνολο των τηλεφωνικών γραμμών των επιβλεπόντων μηχανικών των δύο Διευθύνσεων με εξαίρεση τις τηλεφωνικές γραμμές των Προϊσταμένων των Τμημάτων και των Διευθυντών. Επειδή η Τεχνική Υπηρεσία δε διαθέτει Τηλεφωνικό Κέντρο όπως το σύνολο των υπόλοιπων Υπηρεσιών του Δήμου, καθίσταται αδύνατη η τηλεφωνική επικοινωνία των επιβλεπόντων μηχανικών τόσο με τους εργοταξιάρχες μηχανικούς των εργολάβων, όσο και με υπηρεσίες Υπουργείων , την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή κ.α. Παρά τις συνεχόμενες διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων για την άρση της φραγής όλων των τηλεφώνων των μηχανικών των δύο υπηρεσιών μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Ως εκ τούτου, και επειδή από τις επιβλέψεις των έργων απορρέουν ποινικές και αστικές ευθύνες για τους επιβλέποντες μηχανικούς και επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στα έργα τους και να επικοινωνούν με τους εργολάβους με ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, σας καλούμε στο εύλογο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας: α) να δοθεί λύση για την τοποθέτηση οδηγού στην υπηρεσία με οποιοδήποτε τρόπο και β) να αρθεί η φραγή εξερχομένων κλήσεων προς κινητά και υπεραστικά τηλέφωνα σε όλες τις γραμμές των μηχανικών (σύμφωνα με την κατάσταση που έχει ήδη σταλεί στον κ. Δήμαρχο) διαφορετικά θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε όλες τις εξωτερικές εργασίες με ότι αυτό συνεπάγεται.”
Παρά το παραπάνω έγγραφο, η χρονική προθεσμία πέρασε χωρίς να δοθεί λύση ούτε στο θέμα του οδηγού, ούτε στο θέμα των τηλεφώνων. Έτσι, στα τέλη Ιουλίου στο πρωτόκολλο του δήμου Ηρακλείου κατατέθηκαν  μαζικά οι παραιτήσεις πολλών μηχανικών του δήμου Ηρακλείου από τις επιβλέψεις των έργων και από τις εξωτερικές παραλαβές στις οποίες είχαν οριστεί, με ισχύ από 1η Αυγούστου. Οι παραιτήσεις τους κοινοποιήθηκαν και στους εργολάβους.
Αποτέλεσμα: ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ, ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 23 ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ !
Παρά την εξέλιξη αυτή, ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση ούτε στο πρόβλημα του οδηγού, ούτε στο πρόβλημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Βέβαια, από τις παραμονές τις Παναγίας έχει μεσολαβήσει και η αντικατάσταση του κου Καμπανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων με τον κο Σπυριδάκη , αλλά και η αντικατάσταση της κας Σχοιναράκη με την κα Ξημέρη.
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα δεν είναι με πρόσωπα, αλλά με καταστάσεις. Πρέπει ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, αλλά και κάποιοι ξεροκέφαλοι υπηρεσιακοί παράγοντες να καταλάβουν ότι τα έργα είναι ένας τομέας που απαιτεί συνεχή εξωτερικοί παρουσία, αλλά και διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία. Και, σε καιρούς που οι μηχανικοί του δημοσίου έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους και πλήρη κατάργηση του επιδόματος αυξημένης ευθύνης (συνολική μείωση άνω του 50%) , δεν είναι δυνατόν ούτε να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και τα προσωπικά τους τηλέφωνα, ούτε φυσικά να έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης των έργων … έξ’ αποστάσεως!!!
Και στο κάτω-κάτω, αν ο 4ος σε μέγεθος δήμος της Χώρας δεν μπορεί να διαθέσει μόνιμο οδηγό και τηλεφωνική πρόσβαση στο νευραλγικό τομέα εκτέλεσης έργων και συντήρησης, ε ας το κλείσει το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα, και όχι επειδή περικόπτει τους πόρους η κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου