ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αγαπώ τους επίορκους


Να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι; Αδικούνται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή όχι; Μας φτάνει στο 25% ανεργία ή πρέπει να πάμε στο 40% για να δούμε μια άσπρη μέρα; Και διάφορα παρόμοια θέματα συζήτησης κυριαρχούν στις παρέες με την όποια ενημέρωση έχουμε όλοι μας από τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης....

Μην στεναχωριέστε και μην απελπίζεστε ! Η λύση είναι εδώ και ονομάζεται Επίορκοι υπάλληλοι. Ας δούμε πρώτα όμως μερικά στοιχεία... τι λένε τα κομπιούτερζ κι οι αριθμοί. Με στοιχεία του ΟΑΣΑ 2010 οι αμοιβές των Δ.Υ. βρίσκονται κατα 0,2% χαμηλοτερα του Μ.Ο. της Ε.Ε. (OECD 2010 10.6% vs 10.8% του Α.Ε.Π) άρα μάλλον δεν πληρώνει και τόσο διαφορετικά το Ελληνικό κράτος... ή μήπως πλήρώνει γιατι αν το υπολογίσουμε σε συνάρτηση με το παραγόμενο ΑΕΠ μαλλον το πληρώνουμε ακριβά σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκα κράτη.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν γι’ αυτό; Πολλά. Αλλά ας δούμε 3 απλά πράγματα:
Α. Να το πληρώνουμε λιγότερο
Β. Να το βελτιώσουμε (αυξήσουμε) ώστε να πέσει η αναλογια παραγωγη/ κόστους
Γ. Συνδυασμός των παραπάνω

Μια (κακή) έκδοση του (Α) τη βλέπουμε  μαζί και τα αποτελέσματά της...
Το (Β) δεν το έχουμε δει και αναφέρομαι πάντα στον Δ.Τ. γιατί ο ελληνικός Ιδ.Τ. είναι άλλου (τρελού)-παπα ευαγγέλιο. Πώς λοιπόν θα καταφέρει κάποιος να βελτιώσει την παραγωγή την στιγμή που δεν μπορεί να απολύσει αλλά ούτε και να ανταμείψει ένα σκληρά εργαζόμενο;
Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο που γενιέται η αγάπη για τους επίορκους για τους οποίους η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει ουσιαστικά απόλυση. Απλά και μόνο λοιπόν εφαρμόζοντας τον υπάρχον νόμο θα αποδόσεις δικαιοσύνη και ταυτόχρονα θα ωφεληθείς σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όχι βέβαια οτι αυτό θα είναι αρκετό αλλά σίγουρα θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Το πώς θα κρίνεις τον επίορκο και τι μπορεί να κανει αυτός για να υπερασπιστεί την θέση του μπορεί να είναι θέμα συζήτησης. ΑΛΛΑ πριν πάμε σε αφιλεγόμενες υποθέσεις μπορούμε να λύσουμε τις χοντρές. Χοντρές οπως αυτή με το νομ/διο για την παιδεία το οποίο αφού ψηφίστηκε δεν εφαρμόστηκε από από τους εκπαιδευτικούς γιατί ειναι λέει ακατάλληλο (λες και πριν ήταν κατάλληλη η παιδεία), αποτελεί όμως νόμο του κράτους. Και το Σύνταγμα προβλέπει αυτόφωρο γι’ αυτον που δεν τον εφαρμόζει. Έχουμε λοιπόν στο τάκα τάκα  πρύτανη και 1-2 άλλους (το λιγότερο) νομικά υπεύθυνους που θα έπρεπε να πάνε αυτόφωρο ανά πανεπιστήμιο. Ο υπεύθυνος του αντίστοιχου αστυνομικού τμήματος που δεν εκτέλεσε την αυτόφωρη διαδικασία ως όφειλε, ο ανώτερος του κ.ο.κ. ... ολοι αυτοί οι εμπλεκόμενοι λοιπόν δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους όπως θα έπρεπε αλλά δεν είχαν καμια συνέπεια γιατί απλα υπάρχει διαφθορά παντου. Το ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν καλό δεν ειναι δικαιολογία ... ας εφαρμοστεί και να υπάρξουν διορθώσεις. Το ιδιο σκεπτικό και στους δήμους που δεν στέλνουν στοιχεία στο υπ. Οικ. Κτλ.

(Γ) Πώς λοιπόν να κάνεις το (Γ) όταν δεν κάνεις το (Β); Τι να πεις στο φίλο μου τον Γιώργο, πολιτικό μηχανικό σε Δήμο (με ΑΣΕΠ) που γίνεται ένας δρόμος και πεφτεί το τηλ. από τον Δήμαρχο και λοιπούς και λεει: “να την πάμε την θέση στάθμευσης λιγο παρακάτω στο σχέδιο; 20μ” που τυχαία ειναι το μαγαζί της ξαδέρφης του... και καλά ο Γιώργος λέει “θα πρέπει να το ζητήσετε εγγράφως για να γίνει αλλάγή επι του σχεδίου” και κλέινει το τηλ. Παίρνει το Γιάννη διπλα που το κάνει άνευ εγγράφου μιας και μάλλον τον διόρισε σαν επιστημονικό σύμβουλο ο ίδιος, ε και αυτά ειναι δουναι και λαβείν.

Πάμε τώρα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους έχουν πεισθεί οτι η σωτηρία θα έρθει μέσω των –όποιων- απολύσεων στον Δ.Τ. Δεν λενε να απολυθούν οι τάδε κι οι τάδε αλλά έτσι γενικά όπως π.χ. μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις.
Ιδ.Υπ. που εργάζονται για τις λιγες μεγάλες/πολυεθνικές εταιρείες της Ελλάδας που το 60-80% του τζίρου τους είναι με το κράτος.
Ιδ.Υπ. που έργάζονται στις ΜΜΕπιχ. και μιας δεν ξέρω και πολλές που εξάγουν πάλι με κρατικούς και ιδ.υπαλλήλους συναλλάσονται.
Ιδιώτες (και κλειστών!!!! Επαγγελμάτων ) που δεν τους φταίει το πανάκριβο ΤΕΒΕ (πληρώνουν συναδέλφους), η ανοργανωσιά τους, η μη έκδοση αποδείξεων και η ανυπαρξία επιχειρηματικού σχεδίου αλλά οι μη απολυόμενοι Δ.Υπ.
Οι λιγοστοί λοιπόν που απομένουν και δεν συμβάλλουν στο 40% του ΑΕΠ που είναι η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα, κατανοούν ότι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει μια αγορά ειναι να υπάρχει η δυνατότα κατανάλωσης. Και κατανάλωση από άνεργο λίγο δύσκολο να δεις. Επίσης για να είναι “ελεύθερη” η αγορά  2η προϋπόθεση είναι να υπάρχει ανταγωνισμός, που για να υπάρξει απαιτεί εταιρείες ανταγωνιστές που και αυτες απαιτούν κατανάλωση! Διαφορετικά πολύ απλά εχεις μονοπώλεια με ό,τι αυτό συνεπαγεται...

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν  αγαπώ τους επίορκους, γιατί νομίζω ειναι ο μόνος τρόπος να αποδόσεις δικαιοσύνη την παρούσα χρονική στιγμη και ταυτόχρονα να παρεις το κατι παραπάνω από το φιλοτιμο του Ελληνα. Ενω στο βέλτιστο σενάριο θα γλίτωνες και απο πολλούς εκ των τριακοσίων...

ΥΓ: Δεν είδα ποτέ υπέρμαχο του Ιδ.Τ. να καλεί ιδιωτική ασφάλεια όταν του κλέβουν το σπίτι, ούτε να πηγαίνει την έγκυο που διώχνει λόγο δυσκολίας περιστατικού η ιδιωτική κλινική από την πίσω πόρτα, σε μια άλλη ιδιωτική κλινική.

Το παραπάνω κείμενο σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει ενα μεγάλο κρατικό τομέα, απλά ενα ορθολογικό ή μη κράτος δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από το μεγεθος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου