ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Πραγματικότητα η εταιρεία "Υποδομές Κρήτης"

Είκοσι μεγάλες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα του βόρειου και του νότιου οδικού άξονα της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, δημοπράτηση της επέκτασης του αεροσταθμού Χανίων εντός του 2010 -πρόκειται για έργο ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ περίπου- και μετατροπή του αεροδρομίου του Μάλεμε σε Κέντρο Αεραθλητισμού για όλη τη νότια Ελλάδα, είχε ανακοινώσει στις 23 Μαρτίου 2010 από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι θα ιδρυθεί εταιρεία με την επωνυμία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.». Χθες, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε και επίσημα τη σύσταση της εν λόγω εταιρείας.
Tη σύσταση της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» αποφάσισε χθες η Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο.

Έτσι υλοποιείται -έστω και με ολιγόμηνη καθυστέρηση- η σχετική κυβερνητική εξαγγελία, την οποία είχε κάνει από την Κρήτη, τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ως επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου. Η εταιρεία -«Υποδομές Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.» η ακριβής ονομασία της- είναι ένας νέος φορέας «που θα έχει την ευθύνη να μελετά, να σχεδιάζει, να προτείνει χρηματοδοτικά σχήματα, να κατασκευάζει, να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τις υποδομές της Κρήτης», είχε επισημάνει τότε ο κ. Ρέππας.
Παράλληλα, είχε ανακοινώσει ότι «ο φορέας αυτός θα στελεχωθεί με ό,τι πιο αξιόλογο διαθέτει η "Εγνατία Οδός Α.Ε.", που έχει τεράστια προσφορά στον κατασκευαστικό τομέα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αυτή θα αξιοποιήσει το αξιόλογο τεχνικό δυναμικό της Κρήτης. Θα έχει εδώ την έδρα της, προκειμένου να καλύψουμε το κενό, την απόσταση ανάμεσα στο Υπουργείο και την περιφέρεια», είχε δηλώσει ο αρμόδιος Υπουργός. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισαν τη σύσταση της εταιρείας ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αντώνης Πιταριδάκης.
Παράλληλα, όμως, και οι δύο, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει, το επόμενο διάστημα, πλήρης εξειδίκευση του έργου και των στόχων της εταιρείας, με τον κ. Πιταριδάκη να επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων στην Κρήτη.
Η εταιρεία
Όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο από τα Χανιά ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στην εταιρεία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», στόχος είναι «η συγκρότηση και λειτουργία του νέου φορέα πριν από το καλοκαίρι, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διατυπώσει τις πρώτες προτάσεις του. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι υποδομές του χρόνου τέτοιο καιρό μπορούν πραγματικά να ανήκουν, από την άποψη της διαχείρισης, σε αυτό το νέο φορέα, ώστε να ξεπεράσουμε χρόνιες αδυναμίες και να έχουμε μία σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών της Κρήτης».
Επίσης, είχε γνωστοποιήσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα μπορεί με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου να ιδρύει υποκαταστήματα ή πρακτορεία ή γραφεία της εταιρείας ή να διορίζει αντιπροσώπους της οπουδήποτε στην Ελλάδα. Η διάρκεια της εταιρείας έχει οριστεί σε 50 έτη και έδρα της θα είναι -όπως τουλάχιστον αρχικά ανακοινώθηκε- ο Δήμος Ηρακλείου.
Ο κ. Ρέππας ανέφερε, πάντως, ότι «έδρα της θα είναι η Κρήτη» αποφεύγοντας, τότε, να πει περισσότερα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο:
• Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» θα καταβληθεί ολόκληρο σε μετρητά από τον μοναδικό της ιδρυτή και μέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο.
• Η εταιρεία θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά έως εννέα μέλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέγεται από τη γενική συνέλευση για τριετή θητεία.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέγει, μεταξύ των μελών του, τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, και καθορίζει τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου, με απόφαση λαμβανόμενη με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και αντιπροσωπευόμενων μελών του.
• Παράλληλα, θα συγκροτηθεί «Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων», η οποία γνωμοδοτεί σχετικά με: την αναγκαιότητα, τον σχεδιασμό, τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και λοιπές επιπτώσεις των έργων, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης της Κρήτης και γενικά για την πορεία των έργων.
• Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από: τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, τους 4 νομάρχες, τους 4 προέδρους των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και τους 4 προέδρους των Τοπικών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης. Τα μέλη, σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας τους, αναπληρώνονται κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
• Η Επιτροπή θα προεδρεύεται από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης.
• Τέλος, η εταιρεία θα παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ενημέρωση της Επιτροπής και θα την ενημερώνει λεπτομερώς όποτε της ζητείται, ώστε η δεύτερη να μπορεί να ασκήσει το γνωμοδοτικό της έργο. Πλέον, αναμένεται να διαπιστωθεί αν όλα τα παραπάνω ισχύουν ή αν υπάρχουν αλλαγές και ποιες είναι αυτές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου