ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Οι διαβητικοί θύματα της πολιτικής του περιορισμού των δαπανών στην υγεία

Προβλήματα στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών δημιουργούνται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο υγείας στην προσπάθειά του να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Ιωαννίδης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώση Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κα Αθανασία Καρούνου.
Οι δύο ομιλητές έκαναν λόγο για ελλείψεις φαρμάκων σε πολλά δημόσια νοσοκομεία που έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να παίρνει με τη σειρά τα νοσοκομεία για να βρει το φάρμακο του, πράγμα πολύ δύσκολο όταν αυτό γίνεται σε επαρχιακές περιοχές. Μίλησαν επίσης για το θέμα της κάλυψης των αναλωσίμων από τα ασφαλιστικά ταμεία – περιγράφοντας μία τραγελαφική κατάσταση όπου το κάθε Ταμείο ακολουθεί διαφορετική πολιτική λες και οι ανάγκες της ασθένειας εξαρτώνται από το πού είναι ασφαλίσμένος ο κάθε διαβητικός ασθενής – με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί που είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)

Προβλήματα για την υγεία των ασθενών

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη η περιοριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο των φαρμάκων έχει δημιουργήσει παρενέργειες στην θεραπευτική αγωγή των διαβητικών καθώς πολλά νεώτερα φάρμακα και νεώτερες ινσουλίνες δεν υπάρχουν πλέον στα ελληνικά νοσοκομεία. Όπως ανέφερε όχι μόνο υπάρχουν ελλείψεις σε ινσουλίνες αλλά πλέον τα νοσοκομεία παραγγέλνουν τα πιο φθηνά φάρμακα της αγοράς για να κάνουν οικονομία δυσκολεύοντας την δουλειά των γιατρών ως προς τη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών. Η έλλειψη αναλόγων ινσουλίνης, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ανθρώπινες ινσουλίνες που όμως δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση του διαβήτη αυξάνοντας τον κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας αφού επικαλέστηκε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αναδεικνύουν τις σοβαρές επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη για τη δημόσια υγεία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης.

Ανησυχητικά στοιχεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης αποτελεί παγκοσμίως μια από τις κυριότερες συνιστώσες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνητότητας καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους, ανεξαρτήτως ηλικίας αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στη νόσο, ενώ στους ενήλικους ηλικίας 35 ως 64 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 33,3 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, αριθμός που προβλέπεται να φτάσει τα 48 εκατομμύρια ως το 2030, κυρίως λόγω της μη σωστής διατροφής και της έλλειψης φυσικής άσκησης Τουλάχιστον 50% όσων πάσχουν από Διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Σε μερικές χώρες το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 80%

Σημαντική η αύξηση στη χώρα μας

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, συγκαταλέγεται εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά τα έτη 2002 και 2006 στη Σαλαμίνα υπήρξε αύξηση στη συχνότητα του Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Το 2002 το 8,2%, (700.000 άτομα) του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος έπεσχε από Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Οι άνδρες είναι εκείνοι που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό με 8,5% του συνόλου, ενώ οι γυναίκες ακολουθούν με 7,8%.
Μετά από τέσσερα χρόνια, όταν επαναλήφθηκε η έρευνα το ποσοστό έφτασε το 9,5% (800.000 άτομα). Στην έρευνα αυτή παρατηρήθηκε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίστηκε περισσότερο στις γυναίκες με ποσοστό που φτάνει το 9,7%, ενώ στους άνδρες το 9,3%.
Συμπερασματικά, όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μια συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια. Τα επιμέρους ποσοστά με βάση το φύλο των ατόμων με διαβήτη είναι 14% στους άνδρες και 19% στις γυναίκες.

Επιτακτική η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων

Η κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει ο ελληνικός τρόπος ζωής επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέτρων όμως ουσιαστικών που θα δίνουν πράγματι στον πολίτη τη δυνατότητα να ασκείται και να διατρέφεται πιο σωστά. «Πρόληψη είναι να κάνουμε το υγιεινό προφανές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης που μίλησε για μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Σε καλό δρόμο το θέμα με το ΙΚΑ

Η κα Καρούνου από την πλευρά της, αναφερόμενη στο ζήτημα που πρόσφατα είχε δημιουργηθεί, ύστερα από την άρνηση του ΙΚΑ να δικαιολογεί τη χορήγηση των ειδικών υποδημάτων που βοηθούν στην πρόληψη των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων στους διαβητικούς, είπε ότι τα πράγματα πλέον φαίνεται να έχουν μπει σε καλό δρόμο, χρειάζεται ωστόσο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ήδη, όπως είπε ετοιμάστηκαν οι καταστάσεις με τα άτομα που θα απαρτίζουν την επιτροπή, στην οποία έχει συμπεριληφθεί και η ίδια, όμως το θέμα καθυστερεί και στο μεταξύ εξακολουθούν οι ακρωτηριασμοί ανθρώπων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με τα ειδικά υποδήματα.

Τεράστιο το πρόβλημα με τον ΟΠΑΔ

Κι αν στην περίπτωση του ΙΚΑ η κ. Καρούνου εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις, δεν έκανε το ίδιο και για το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί αυτό το διάστημα την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και το οποίο έχει να κάνει με τον ΟΠΑΔ που δεν πληρώνει στους ασφαλισμένους του διαβητικούς τα χρήματα που βάζουν από την τσέπη τους προκειμένου να προμηθεύονται τα απαραίτητα για την πάθησή τους αναλώσιμα. Όπως εξήγησε η κ. Καρούνου, οι ασθενείς ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ για να προμηθευτούν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου που έχουν ανάγκη πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρο το ποσό -παρόλο που η συμμετοχή τους ορίζεται στο 25%- και στη συνέχεια πρέπει να περιμένουν για να πάρουν πίσω τα χρήματα που καλύπτονται από το ταμείο. Ο ΟΠΑΔ όμως αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να χρωστά χρήματα από το καλοκαίρι του 2009 οδηγώντας σε απόγνωση τους ασφαλισμένους του διαβητικούς που δεν μπορούν να επωμίζονται στους ώμους τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρο το κόστος των ταινιών.
Αυτά μάλιστα συμβαίνουν σ’ ένα ταμείο που ήδη σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Καρούνου δικαιολογεί μικρότερο αριθμό ταινιών μέτρησης (100) από εκείνον που χρειάζεται στην πράξη ένας διαβητικός (περίπου 200-250) και από εκείνον που καλύπτουν τα υπόλοιπα ταμεία, όπως το ΙΚΑ (150).

Ταλαιπωρία

Αναφορικά με το θέμα των φαρμάκων η πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ έκανε λόγο για ελλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζονται να αλλάξουν ξανά και ξανά θεραπεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή ρύθμισή τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα, σημείωσε, αντιμετωπίζουν οι άποροι ασθενείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αναγκαστικές αλλαγές σχημάτων.

Και η κ. Καρούνου, όπως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη από την πλευρά της Πολιτείας. «Η Πολιτεία είπε, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, η σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων αφορά την ίδια μας τη ζωή. Οι πολίτες. συνέχισε, χρειάζεται να ενημερώνονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη, το πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και των επιπλοκών του. Κάθε άτομο με Διαβήτη είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να ρυθμίζει σωστά το Διαβήτη του και να αντιμετωπίζει με συνέπεια την πάθησή του».

Εκστρατεία Ενημέρωσης

Πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, στο πλαίσιο των δράσεών της για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη πραγματοποιεί Εκστρατεία Ενημέρωσης με σύνθημα «η κάθε στιγμή… μετράει».
Στόχος της είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με Διαβήτη, των γονέων, των εκπαιδευτικών καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο. Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τη Λάρισα όπου η απήχηση του κοινού στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη.
Στα ενημερωτικά περίπτερα που στήθηκαν στις δύο πόλεις ενημερώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μέτρηση Σακχάρου. Η Εκστρατεία προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα στο 2011.

πηγή: Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου