Αγαπημένα βιντεάκια

Loading...
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Κάλεσμα πολιτών για το χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών

image Όπως πιθανόν γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα έχει οργανωθεί μια κίνηση πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η “εκποίηση” του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης γουρνών σε ιδιώτες. Η κίνηση αυτή, που όπως λένε οι εκπρόσωποί της,  δεν έχει καμία σχέση με κανέναν κομματικό φορέα, απευθύνει την παρακάτω πρόσκληση στους πολίτες:
Τη Δευτέρα στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 18:00 στην αίθουσα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.), στο χώρο της πρ. αμερικάνικης βάσης Γουρνών, καλούμε
όλους όσους ανησυχούν και αγωνίζονται να αποτρέψουν τον διαφαινόμενο δημόσιο διαγωνισμό για παράδοση του χώρου στα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, όσους θεωρούν αδιανόητη τη συνύπαρξη σχολείων και καζίνων, όσους έχουν κουραστεί να βλέπουν μια εγκατάλειψη της περιοχής και επιθυμούν να διασώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες, να συμπαραταχθούν μαζί μας, με γνώμονα το όφελος της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει στο μέλλον σημείο σύζευξης δραστηριοτήτων, έτσι όπως η τοπική και ευρύτερη κοινωνία οραματίζεται την περιοχή”.
Παράλληλα, δημοσιεύουν κι ένα κείμενο που συνυπογράφουν 190 πολίτες-προς το παρόν- και καλεί για πλατιά συσπείρωση στο θέμα του κινδύνου ξεπουλήματος της πρ. αμερικάνικης βάσης. Το κείμενο έχει ώς εξής:
“Στην προσπάθεια για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, κρίνουμε απαραίτητο να παρέμβουμε ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, με την επίγνωση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος κι έχει προκληθεί αδικαιολόγητη σύγχυση ως προς τους στόχους και τους τρόπους του αγώνα για να μην ξεπουληθεί η πρώην αμερικάνικη βάση σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Έχοντας κατά νου ότι δεν μας καλύπτει μια λογική αποκλεισμού και επιλεκτικής εκπροσώπησης, είναι κοινή η πεποίθηση της ανάγκης για άμεση σύμπραξη και κινητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για το θέμα που αφορά το χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης.

Επιθυμούμε, έτσι, με το κείμενό μας αυτό να κάνουμε γνωστό, ότι ήδη έγιναν προσπάθειες από άτομα και φορείς να στελεχώσουν την «Επιτροπή Αγώνα» για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να ξεπεραστούν πολιτικές αγκυλώσεις λογικής η οποία εννοεί να ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις, τους χειρισμούς, την εκπροσώπηση και την εκφορά του λόγου, με αποκλεισμούς πολιτών από συνεδριάσεις και δράσεις. Μια τέτοια τακτική, θεωρούμε ότι δεν βρίσκει σύμφωνους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου, επιδιώκοντας την ενεργοποίηση της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας που είναι και ο φυσικός υποστηρικτής αυτής της λογικής και που ουσιαστικά θα εμποδίσει το ξεπούλημα της πρώην αμερικάνικης βάσης.
Είναι κοινή η πεποίθηση της ανάγκης για άμεση σύμπραξη και κινητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. Δεν μας ενδιαφέρει ο στείρος καταγγελτικός λόγος αλλά ο παραγωγικός διάλογος και συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον διαπιστωθεί μια θετική δυναμική προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου και του σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε το Σ.Χ.Ο.Α.Π. του πρώην Δήμου Γουβών, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αξιοποιήσουμε και τα θετικά σημεία της απόφασης του προηγούμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως και την πρόσφατη απόφαση του Τ.Ε.Ε. Ανατολ. Κρήτης, την εκφρασμένη συμπαράσταση τοπικών φορέων (όπως Πολιτιστικών Συλλόγων και τοπικών Ενώσεων). Μοναδικό μας κριτήριο για να συμπορευθούμε μαζί τους είναι η συμφωνία τους στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Βάσης και στην αξιοποίησή της προς όφελος της κοινωνίας.
Μοναδικός μας στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα ευρύτατο κίνημα που δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα του χώρου και θα απαιτήσει την αναστροφή της σημερινής εικόνας της εγκατάλειψης. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την ανάπτυξη δράσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας -όσο και της ευρύτερης περιοχής- στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινής Ωφέλειας και της Αναψυχής. Υποδομές και δράσεις για την υλοποίηση των οποίων διεκδικούμε την μέριμνα, στήριξη και εξεύρεση χρηματοδοτήσεων από την μεριά της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους, με στόχο να αποτραπεί η εκμετάλλευση από ιδιώτες και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της πρώην Αμερικ. Βάσης θα πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό έλεγχο τόσο πριν την αδειοδότηση - έγκριση της όσο και μετά, μέσα από προβλεπόμενες, διαφανείς διαδικασίες.
Μας ενδιαφέρει η υπεράσπιση του χώρου ως δημοσίου αγαθού,
αλλά παράλληλα μάς ενδιαφέρει να έχουμε αποτελέσματα.
Δεν μας ενδιαφέρει να αναλωθούμε σε ατέρμονες και μεγαλόστομες, στείρες αντιπαραθέσεις και σε μηδενισμό εκπροσώπων θεσμών.
Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε την όποια θετική δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει τη λογική της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, σεβόμενη το δημόσιο συμφέρον.
Καλούμε όλους όσους ανησυχούν και αγωνίζονται να αποτρέψουν τον διαφαινόμενο δημόσιο διαγωνισμό για παράδοση του χώρου στα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, σε όσους θεωρούν αδιανόητη τη συνύπαρξη σχολείων και καζίνων, όσους έχουν κουραστεί να βλέπουν την εγκατάλειψη της περιοχής και επιθυμούν να διασώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες, να συμπαραταχθούν μαζί μας με γνώμονα το όφελος της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει στο μέλλον σημείο σύζευξης δραστηριοτήτων, έτσι όπως η τοπική κοινωνία οραματίζεται την περιοχή.
Γούρνες, 20 Φεβρουαρίου 2011
Ακολουθούν ονόματα και υπογραφές (είναι στη διάθεση του blog, αλλά δεν κρίνεται σκόπιμο να δημοσιευτούν).

1 σχόλιο:

  1. Ούτε και εγώ θα ήθελα να παραχωρηθεί προς ιδιωτική εκμετάλλευση αλλά αυτό δε σημαίνει πως η κατάσταση στην οποία είναι σήμερα είναι ανεκτή.
    Εγκαταλελειμμένα κτίρια-εστίες μόλυνσης και ένας δρόμος που οδηγεί στο ενυδρείο δεν προσφέρει και πολλά στο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί η κατάσταση αυτή να αλλάξει άμεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή