ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Θα έχει το “οικόπεδο Λυδάκη” την τύχη του “οικόπεδου Φακίδη”;

image_thumb[4]

Με επείγον έγγραφό του προς το ΥΠΕΚΑ και την κα Μπιρμπίλη μόλις την Παρασκευή 18/2/2011, ο δήμαρχος Ηρακλείου κος Κουράκης ζητάει χρηματοδότηση από το υπουργείο, προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων που προβλέπονται από την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην περιοχή των Πατελών, και συγκεκριμένα του “οικόπεδου Λυδάκη”, το οποίο προορίζεται να γίνει πάρκο.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι δεσμευμένο εδώ και 53 χρόνια από το Σχέδιο Πόλης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Με δικαστική απόφαση οι ιδιοκτήτες πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης το 2008 “λόγω εύλογου χρόνου”, δηλαδή επειδή ο δήμος Ηρακλείου δεν είχε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια στην αποζημίωσή τους και την αξιοποίηση του χώρου των 26 στρεμμάτων ως κοινόχρηστου χώρου.

Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το Δεκέμβριο του 2009 αποφάσισε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης. Παρέμεινε όμως το θέμα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών, που , όπως φαίνεται, ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει. Έτσι, υπάρχει ΑΜΕΣΑ ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ η συγκεκριμένη έκταση ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ, και αφού αποδοθεί στο δήμο η προβλεπόμενη εισφορά σε γη (που είναι 12,5 στρέμματα), Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 13,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΗ! 

Για να αποτραπεί αυτό, ο δήμος ζητάει από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει αυτό στην αποζημίωση των ιδιοκτητών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα 26 αυτά στρέμματα θα γίνουν (κάποτε) πράσινο. Το ίδιο το υπουργείο μάλιστα, με έγγραφό του (Αρ.Πρωτ.22430) από τις 31.5.2010 ζητούσε από το δήμο Ηρακλείου να του αναφερθούν σημαντικοί κοινόχρηστοι χώροι μέσα στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά Σχέδια Πόλης προκειμένου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση τους.

Η όλη υπόθεση μου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά:

  • Γιατί αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε το Δεκέμβρη του 2009, δεν έγινε καμία ενέργεια εξεύρεσης πόρων από τότε μέχρι σήμερα; Για άλλα ζητήματα, εξίσου σημαντικά, βρίσκονται κατά καιρούς πόροι (π.χ. Πολιτιστικό).
  • Γιατί από το Μάιο του 2010, που το υπουργείο είχε ζητήσει από το δήμο  να προταθούν σημαντικοί κοινόχρηστοι χώροι μέσα στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά Σχέδια Πόλης προκειμένου να τα απαλλοτριώσει με δικά του κονδύλια, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ για το οικόπεδο Λυδάκη, αλλά καθυστέρησε 9 μήνες;

Δεν ξέρω αν οι καθυστερήσεις αυτές έγιναν απλά από … αμέλεια, από ανοργανωσιά και από ανικανότητα, ή αν κρύβουν πίσω τους κάποιες σκοπιμότητες.  Το παράδειγμα όμως για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πρόσφατο, με το Μασταμπά να έχει χάσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που προβλέπονταν για πράσινο επί της οδού Κονδυλάκη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Και, επειδή ο δήμαρχος έχει και τις πολιτικές διασυνδέσεις αλλά και τους τρόπους να βρίσκει χρήματα όταν θέλει, έστω και τώρα, ας μας αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να μη γίνει με το οικόπεδο Λυδάκη ότι έγινε και με το οικόπεδο Φακίδη.

Άσχετο: Πόσο παζαρεύει ο δήμος το “ΑΘΗΝΑ” ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου