ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Άλλο ένα κόλπο για να … κλέβουν ΦΠΑ οι “έξυπνοι” επιχειρηματίες…

apodiksi3 Πριν μερικές μέρες σταμάτησα με το αυτοκίνητο σε γνωστό φούρνο -ζαχαροπλαστείο-καφέ της πόλης σε για να πάρω δύο καφεδάκια. Πήρα και την απόδειξή μου, που ζητάω πάντα και από όλους, από το περίπτερο μέχρι το γιατρό. Σήμερα, ταξινομώντας την απόδειξη αυτή στο αρχείο μου, ανακάλυψα άλλο ένα κόλπο που κάνουν όσοι καταστηματάρχες αυτού του είδους θέλουν να φοροδιαφύγουν:
Στην απόδειξη, αντί να ...
χτυπήσουν καφέδες, που έχουν ΦΠΑ 23%, χτυπάνε … ΝΕΡΟ, το οποίο έχει ΦΠΑ 13%! Έτσι το κράτος χάνει 10% από το τζίρο του καταστήματος σε καφέδες και πιθανότατα και σε άλλα είδη όπως τυρόπιτες, σάντουιτσ κλπ. Και μιλάμε για ένα υποκατάστημα που καθημερινά κάνει τζίρους πάνω από 4 με 5 χιλιάδες ευρώ!
apodiksi3
Τα μεγάλα καταστήματα, για να ελέγξουν και τους υπαλλήλους τους, υποχρεώνονται –τρόπος του λέγειν- να χτυπάνε όλες τις αποδείξεις. Όμως, με τέτοιου είδους “κόλπα” όπως αυτό που μόλις περιέγραψα, που το Ελληνικό μυαλό είμαι σίγουρος ότι έχει ανακαλύψει αμέτρητα, γίνεται κλοπή μεγάλου μέρους του ΦΠΑ, που ο πελάτης έχει πληρώσει για να αποδοθεί στο κράτος!
Κι επειδή εκ των πραγμάτων το κράτος δεν μπορεί να τους ελέγξει όλους, ακόμα και αν ήθελε ή αν υπήρχε οργανωμένος και καλά στελεχωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, πρέπει να γίνουμε εμείς η συνέχειά του και μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού. Γιατί όσο αυτοί οι “έξυπνοι” φοροδιαφεύγουν, τόσο οι μισθοί θα κατεβαίνουν,οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα θα περικόπτονται και το αφορολόγητο όριο θα χαμηλώνει ή θα καταργηθεί. Είναι τόσο απλό.
Υ.Γ: Εννοείται βέβαια ότι δεν αναφέρομαι γενικά σε όλους τους επιχειρηματίες, αλλά σε αυτούς που νομίζουν ότι  επιχειρείν σημαίνει κέρδος με κάθε τρόπο, ακόμα και με κλοπή του ΦΠΑ που ο μεροκαματιάρης έχει με δυσκολία πληρώσει για να αποδοθεί στο κράτος.

4 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Ο καφές όταν τον παίρνεις και φεύγεις χρεώνεται με 13% ΦΠΑ και όχι με 23%. Άσφαλώς και υπάρχει κλεφτης στην υπόθεση,αλλά είναι άλλος. Το μόνο λάθος είναι ο κωδικός της ταμειακής που θα έπρεπε να λέει ποτά 13% και να συμπεριλαμβάνει το νερό/αναψυκτικο/καφέ που παίρνεις και φεύγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=8&artid=105984

    Πιο… πικρό γίνεται το καφεδάκι και πιο… αλμυρή η γκαζόζα από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα αναψυκτικά, τα αεριούχα νερά, τα έτοιμα ροφήματα και οι υπηρεσίες εστίασης μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από το 13% που βρίσκονται σήμερα.

    Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, από την 1η του επόμενου μήνα εντάσσονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23% οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα, όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ. και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά. Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα. Επίσης, μετατάσσονται στο συντελεστή 23% τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή τα αναψυκτικά εν γένει. Η μετάταξη των συγκεκριμένων προϊόντων από το συντελεστή 13% στο 23% ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.

    Ακριβαίνει η εστίαση

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων. Για το υπουργείο Οικονομικών παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δε συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη. Οπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους, δηλαδή οι παραδόσεις πακέτων από τα ντελίβερι.....

    ....Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο συντελεστή ΦΠΑ 13% εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών. Οταν, όμως, αυτά τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετερίες και συναφή καταστήματα, σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο επιβάλλεται ΦΠΑ 23%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.express.gr/news/finance/525895oz_20111006525895.php3

      Και από τη διευκρινιστική εγκύκλειο:

      12. Τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μη ανθρακούχα νερά, δηλαδή τα έτοιμα ροφήματα, οι χυμοί, τα αεριούχα νερά και τα αναψυκτικά γενικά, από 1.9.2011, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) (εισαγωγή, ενδοκοινοτική απόκτηση, χονδρική ή λιανική πώληση (εντός ή εκτός καταστημάτων εστίασης).

      Ο έτοιμος προς πόση καφές, όπως και άλλα έτοιμα προς πόση ροφήματα (τσάι, κλπ.) φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται εντός καταστημάτων εστίασης ή πρόκειται για παράδοση που πραγματοποιείται από οποιαδήποτε επιχείρηση (σούπερ μάρκετ, παντοπωλείο, περίπτερο, εστιατόριο, κυλικεία εντός ή εκτός εκπαιδευτικών ή νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κλπ.).

      Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται ο καφές, το τσάι, το κακάο, κλπ., όταν δεν αποτελούν έτοιμα προς πόση ροφήματα, αλλά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα, καθώς και σε συσκευασία η οποία περιέχει καφέ, ζάχαρη, καλαμάκι, κλπ.

      Τα συμπυκνώματα χυμών, αναψυκτικών, καφέδων ή άλλων αγαθών, όταν αυτά δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση αλλά χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας (π.χ. αραίωση, κλπ) προκειμένου να καταστούν πόσιμα, δεν υπάγονται στο 23% ως έτοιμα ροφήματα. Ο μειωμένος συντελεστής (13%) συνεχίζει να εφαρμόζεται στο γάλα (τυποποιημένο ή μη), συμπεριλαμβανομένου και του σοκολατούχου γάλακτος.

      Διαγραφή