ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Σχέδιο νόμου για το πόθεν έσχες

Στη Βουλή συζητήθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες». Όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη , τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

· ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών και πολιτειακών προσώπων δεν θα πραγματοποιείται πλέον από12μελή επιτροπή αλλά από 5μελές συμβούλιο τεχνοκρατών υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής.

· Η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες offshore θα επισύρει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων

· Η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ θα θεωρείται πλέον κακούργημα. Ο παράνομος πλουτισμός και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τους υπόχρεους κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 10 χρόνων.

· Η παραγραφή των αδικημάτων θα ξεκινά από το έτος στο οποίο γίνονται εμφανείς οι συνέπειες της πράξης κι όχι από το έτος που μπήκε πχ. η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού.

· Εισάγεται η ατιμωρησία ή η ευνοϊκή μεταχείριση για όποιον υπάλληλο του δημοσίου καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επίσης προτείνει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» για τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα να μη γίνεται πλέον από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά από την αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος.

Πρόταση τροπολογίας κατέθεσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να περνούν στο Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται από τους υπόχρεους κατάθεσης «πόθεν έσχες».

Θετικά αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω, σε σχέση πάντα με το τι ισχύει σήμερα. Δύο παρατηρήσεις έχω να κάνω μόνο, όσον αφορά στην επιτροπή που θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών: η μείωση των μελών της δεν την κάνει πιο εύκολα «προσβάσιμη» και «ελεγχόμενη»από τους ενδιαφερόμενους και ελεγχόμενους βουλευτές; Και αυτά τα μέλη της επιτροπής, ποιος θα ελέγχει τα δικά τους πόθεν έσχες;

Βέβαια, με όλους αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν κατασπαταλήσει το δημόσιο χρήμα, και έχουν πλουτίσει σε βάρος μας, δεν θα γίνει τίποτα….Αλλά ας προστατέψουμε τουλάχιστον το μέλλον μας, όποιο και αν είναι αυτό την μετά ΔΝΤ εποχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου