Αγαπημένα βιντεάκια

Loading...
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Η γιορτή της μητέρας

Στην Αρχαία Ελλάδα «χάνονται» οι ρίζες της Γιορτής της Μητέρας, που από τις αρχές του περασμένου αιώνα καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μία γιορτή ανοιξιάτικη, αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων, την οποία διαδέχθηκε μία άλλη γιορτή, αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, θεά της γονιμότητας, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία, αλλά και όλων των θεών της αρχαίας Ελλάδας. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συναντάμε τη γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτη. Στην Αγγλία του 15ου-16ου αιώνα κάνει την εμφάνισή της μία νέα εκδοχή της γιορτής, "Mothering Sunday", που γιορταζόταν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, προς τιμή όλων των μητέρων της χώρας. Την ημέρα αυτή, ακόμα και οι υπηρέτες έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι κοντά στις μητέρες τους. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε σε γιορτή προς τιμήν της "Μητέρας Εκκλησίας", αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν, όπως ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την εκκλησία.

Ο παγκόσμιος εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας στις μέρες μας οφείλεται στην Αμερικανίδα Ana Jarvis, από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, που από το 1907 ανέλαβε εκστρατεία για την καθιέρωση μιας επίσημης γιορτής της μητέρας, θέλοντας η ίδια να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών, μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο καθιέρωσε τη Γιορτή της Μητέρας, ως επίσημη εθνική εορτή των ΗΠΑ, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αργότερα, ο εορτασμός επικράτησε διεθνώς.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά, στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Υπαπαντής. Τη δεκαετία του ‘60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου, τη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Μπορεί στις μέρες μας η γιορτή να έχει εμπορευματοποιηθεί, σίγουρα όμως αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να εκδηλώσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στο πιο αγαπημένο μας πρόσωπο, με μία στοργική αγκαλιά, ένα φιλί και ένα λουλούδι.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου