ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Είναι για...(τα) πανηγύρια το 4,9% που “επιτύχαμε” στα 6μηνιαία έντοκα γραμμάτια;

Στο 4,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων χθες, Τρίτη. Και έσπευσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι, να πανηγυρίσουν γι’ αυτή την “επιτυχή” έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Είναι όμως τόσο θετικά τα πράγματα, όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν; Ας δούμε μερικά στοιχεία:

  • Κατά την προηγούμενη αντίστοιχή δημοπρασία (9 Νοεμβρίου 2010) το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί πιο χαμηλά, στο 4,82%, ενώ και στις αμέσως προηγούμενες (π.χ. 12 Οκτωβρίου 2010 ) ακόμα χαμηλότερα, στο 4,54 % .
  • Τα 2/3 της έκδοσης απορροφήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες !  Τις τράπεζες που δε δίνουν δάνεια στους Έλληνες, αλλά δανείζουν το Ελληνικό Κράτος, αφού αυτό τους έχει δώσει εγγυήσεις 25 δις ευρώ!!! Τι σημαίνει αυτό; Καθαρό κέρδος για τις τράπεζες 4,9%, αφού με τις εγγυήσεις του ίδιου του κράτους, δανείζουν πίσω το κράτος!!!
  • Το spread είχε διαμορφωθεί χθες κοντά στις 950 μονάδες βάσης, και το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου πάνω από 12,00%. Και αυτό, μετά από τόση λιτότητα, περικοπές, αλλά και ανατροπές σε κάθε τομέα της ζωής του Έλληνα.

Τα παραπάνω στοιχεία για μένα, μόνο για να πανηγυρίζουμε δεν είναι. Αντίθετα, νομίζω ότι είναι για … “τα πανηγύρια” η όποια προσπάθεια γίνεται, και απ’ όπου και αν προέρχεται, να φανεί ο χθεσινός δανεισμός μας  ως θετικό μήνυμα των αγορών προς τη χώρα μας..

Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι άλλη μια κίνηση απόκτησης “εύκολου” χρήματος και κέρδους από τις Ελληνικές κυρίως τράπεζες, καθώς η πιθανότητα χρεωκοπίας τους επόμενους 6 μήνες είναι σημαντικά μειωμένη, και το επιτόκιο του 4,9 % γι’ αυτό το διάστημα ανέλπιστα κερδοφόρο για οποιουδήποτε είδους επένδυση!!!

6 σχόλια:

  1. η πιθανότητα χρεωκοπίας σημαντική μειωμένη ή αυξημένη τουσ επόμενους 6 μήνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαντικά μειωμένη... θεωρώ ότι δε θα χρεωκοπησουμε τόσο άμεσα...ούτε ότι η χρεωκοπία θα είναι ολική, αλλά θα έχει τη μορφή "αναδιάθρωσης". Όχι ότι είμαι κανένας ειδικός, αλλά αυτή την άποψη έχουν πολλοί αξιόλογοι οικονομολόγοι διεθνούς φήμης. Μόλις σήμερα το επανέλαβε και ο Ρουμπινί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τζάμπα κατέβηκα στην Πλατεία Ελευθερίας και πανηγύρισα την έξοδο της χώρας στις αγορές ρε γμτ...;

    Ντραμπάκουλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Ρουμπίνι δήλωσε, ότι αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο "Αναδιάρθρωση", αν μας τρομάζει ο όρος "Χρεωκοπία", όμως το δεύτερο θα συμβεί, τόνισε...
    Πέρα όμως από αυτά που λέει ο Ρουμπίνι, τη χρεωκοπία της Ελληνικής Οικονομίας - Κοινωνίας τη "μαρτυρούν" οι κ.κ. Gini και Lorenz, κι ας είναι μακαρίτες...

    Ντραμπάκουλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα Respect στον Ντραμπάκουλα για τα σχόλιά του τις τελευταίες μέρες! Παλαβώνω!!!

    Συνέχισε please ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντραμπάκουλα περιμένω με email κείμενά σου για δημοσίευση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή