ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

9 στους 10 Έλληνες έχουν κάνει περικοπές εξόδων!

Η χώρα μας για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις μιας διεθνούς λίστας: αυτής της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρίας Nielsen, το δ' τρίμηνο του 2010 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα κατέγραψε βουτιά εννέα μονάδων και έπεσε για πρώτη φορά στις 48 μονάδες, οδηγώντας τη χώρα στις τρεις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Χαμηλότερα βρίσκονται μόνο η Πορτογαλία και η Κροατία με 45 μονάδες. Σημαντικότατο στοιχείο της έρευνας είναι ότι 9 στους 10 Έλληνες έχουν προχωρήσει σε περικοπές εξόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2010, με το μέλλον να διαγράφεται εξίσου απαισιόδοξο, αφού το 83% των Ελλήνων δεν θεωρεί πως η χώρα θα καταφέρει να βγει από την ύφεση μέσα το 2011.

Το 81% των Ελλήνων έχει μειώσει τις δαπάνες για αγορά νέων ρούχων, το 80% δαπανά λιγότερα για διασκέδαση εκτός σπιτιού και το 64% έχει στραφεί σε φθηνότερα προϊόντα, ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει την μείωση της αγοραστικής δύναμης του (και του μισθού του να προσθέσω εγώ), ΕΝΩ 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ!

Η Οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, με ποσοστό 40%, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ το 34% δηλώνει ότι με τα χρήματα, που του περισσεύουν, ξεπληρώνει δάνεια, πιστωτικές κάρτες και χρέη, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό βρίσκεται στο 26%.Η εργασιακή ασφάλεια κατέχει και αυτή πολύ υψηλό ποσοστό ανησυχίας (36%), αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς, που έχει προκαλέσει η αυξημένη ανεργία, που έφτασε το 12,4%, στο 3ο τρίμηνο του 2010.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφού για το ίδιο διάστημα 6 στους 10 έχουν προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, και 1 στους 5 δεν έχει περίσσεια εισοδήματος κατά μέσο όρο. Όμως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα μαζί με τη χώρα μας για τα προβλήματα της οικονομίας τους, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης (παρέα με την Ελλάδα) για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

Είμαι σίγουρος ότι δεν εξέπληξε κανένα το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας. Αν έγινε, σίγουρα αυτός δεν είναι κάτοικος Ελλάδας, ή είναι…ο 1 στους 10 που δεν έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών!!! Όλοι όσοι ζούμε πάντως τη Ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι δυσκολευόμαστε ή αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας υποχρεώσεις έναντι τρίτων, που αναλάβαμε όταν τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά!! Και, ενώ οι όροι της αγοράς εργασίας και της (τοπικής) οικονομίας έχουν αλλάξει εις βάρος των εργαζομένων, οι αντίστοιχοι όροι των συμβάσεων για τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους δεν έχουν μεταβληθεί καθόλου!!

Πως λοιπόν να μην υπάρχει απογοήτευση… Και αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ούτε η αγοραστική μας δύναμη θα αυξηθεί σύντομα, αλλά ούτε και το κράτος θα δει έσοδα στα ταμεία του. Γιατί, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, στην αρχή της εφαρμογής του μνημονίου, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου