ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση για τις «μυστικές» συναντήσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων για την «αξιοποίηση» της πρώην βάσης γουρνών

clip_image002
Τη μέθοδο της «εν κρυπτώ» διαβούλευσης και των «μυστικοσυμβουλίων» επέλεξαν ορισμένα τοπικά πολιτικά στελέχη –μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Χερσονήσου- για την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη χρήση της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών.
Αντί να πρωτοστατήσουν σε ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, διολισθαίνουν στη λογική της εκποίησης μέσω fast track, δίνοντας το απαραίτητο χέρι βοήθειας στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την εκποίηση του χώρου, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες.
Κάνουν πως αγνοούν ότι για την περιοχή, έχει εγκριθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 60 ΑΑΠ/ 26.2.2010), Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.)
Το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π θεωρεί το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών ως «πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας». Καθορίζει χρήσεις που είναι συμβατές με το χαρακτήρα αυτό και επιβάλλει ότι η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%.
Ο θεσμοθετημένος αυτός σχεδιασμός δεν πρέπει να αγνοείται. Οι αιρετοί εκπρόσωποι και κυρίως αυτοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντί να συστήνουν δήθεν «κρυφές» ομάδες για την άρση των πιθανών εμποδίων του ΣΧΟΟΑΠ και για την προώθηση των αντισυνταγματικών «αξιοποίησεων» μέσω Fast track, οφείλουν να υπερασπίσουν τον ήδη θεσμοθετημένο σχεδιασμό και να προχωρήσουν στη μελέτη πολεοδόμησης του χώρου.
Σήμερα ξέρουμε πως η σχεδιαζόμενη από κυβερνητικής πλευράς «αξιοποίηση» οδηγεί στην εκποίηση και την εμπορευματοποίηση του χώρου, στη μακροχρόνια παράδοσή του στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων και ελληνικών.
Όμως τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων πρέπει να εμποδιστούν. Η πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών πρέπει να συγκεντρώσει δραστηριότητες με εκπαιδευτικό, αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό προσανατολισμό, που τόσο μας λείπουν. Να διαμορφωθεί ως ένας ελεύθερος, δημόσιος χώρος πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, ανοικτής πρόσβασης στη θάλασσα και τις ακτές, να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών που θα έχουν πολλούς λόγους παραμονής στην περιοχή. Οι όποιες δραστηριότητες εμπορικού ή παραγωγικού χαρακτήρα πρέπει να περιοριστούν στο επίπεδο της μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας, να στοχεύουν στην αυτοχρηματοδότηση του χώρου και να υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο. Με άλλα λόγια πρέπει να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής και των χιλιάδων επισκεπτών αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, έναντι της ασυδοσίας των επιχειρηματικών κερδών και της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές εκχώρησης της δημόσιας γης στο όνομα του χρέους. Τα έσοδα που προβλέπονται από την «εκποίηση» του χώρου δε θα καλύψουν ούτε τους τόκους ενός μήνα. Η λύση στο πρόβλημα του χρέους δε βρίσκεται στις παραχωρήσεις της δημόσιας γης. Οι επενδυτές δεν είναι φιλάνθρωποι ούτε ευεργέτες. Στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των κερδών, απομυζώντας από ότι τους παραχωρείται, καθιστώντας τα δημόσια έσοδα επισφαλή και τις επαγγελίες για δημιουργία θέσεων εργασίας ουτοπικές ειδικά στο πλαίσιο της μακριάς οικονομικής ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας.
Στο τι πρόκειται να συμβεί, η ευθύνη της δημοτικής αρχής Χερσονήσου -και ειδικά του δημάρχου κ. Ζ. Δοξαστάκη – στην περιοχή της οποίας ανήκει η πρώην Βάση Γουρνών, θα είναι κορυφαία. Οι δημότες περιμένουν από το Δήμαρχό τους να προστατεύσει την περιοχή, να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τη λαϊκή βούληση και να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου στις εξελίξεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα –παρά τις υποσχέσεις- δεν έχει αρθρώσει άποψη για το τι πρέπει να γίνει, δεν έχει κινηθεί στην κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου ούτε έχει αναζητήσει συμμάχους στις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Αντίθετα ευνοεί αντικίνητρα για τη λαϊκή συμμετοχή και αναλώνεται σε ψελλίσματα δήθεν απαιτήσεων και διαφωνίας για να δικαιολογήσει την απουσία και την έλλειψη εναλλακτικού προσανατολισμού και αντίληψης για το μέλλον της πολύτιμης για την τοπική κοινωνία έκτασης του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών.
ΓΟΥΡΝΕΣ, 5 Μαΐου 2011
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1 σχόλιο: