ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σκόρπιες σκέψεις για το “κούρεμα”

image Διαβάζουμε και ακούμε πολλά τις τελευταίες ημέρες για το “κούρεμα του Ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Θα ήθελα κι εγώ να καταγράψω τι περνά από το αθώο μου μυαλουδάκι σχετικά με το θέμα.

Αν απλά παραμερίσουμε ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, και απομονώσουμε αυτό καθαυτό το “κούρεμα”, ασφαλώς και είναι θετικό για τη χώρα μας το ότι το δημόσιο χρέος από τη μια στιγμή στην άλλη μειώνεται κατά 100 δις ευρώ, και ένα άλλο μέρος μετατίθεται για το μέλλον (με την αποπληρωμή μέρους του υπόλοιπου 50% πάλι με ομόλογα).  Ειδικά όταν το κράτος εγγυάται ότι θα καλύψει το ποσό που χάνουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Έχουν ήδη ληφθεί πάρα πολλές σκληρές, άδικες και αντισυνταγματικές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Αυτές υποτίθεται ότι θα εφαρμόζονταν έτσι και αλλιώς , είτε υπήρχε η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, είτε όχι. Οπότε, ας κερδίσουμε και κάτι από αυτό.

Όμως, είναι έτσι τα πράγματα; Ή μήπως υπήρχε προσυνεννόηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, και αν το κάνουμε τότε θα πάμε σε μεγαλύτερο κούρεμα; Αυτό μάλλον είναι το πιο πιθανό… Όπως πολύ πιθανό είναι να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, το ίδιο σκληρά με αυτά που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα.

Όπως είναι πιθανό τα ταμεία να μην τα στηρίξει ακριβώς η κυβέρνηση, ή όχι μόνο αυτή, αλλά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό ΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Θυμίζω ότι δεν είχαν αποδεχτεί το 21%, γιατί να δεχτούν τώρα το 50%;

Αλλά και οι τράπεζες οι ελληνικές, αν αποδεχτούν το “κούρεμα”, θα μπορέσουν να στηρίξουν με ρευστό τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας; Ή θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η χρηματοδότηση των επαγγελματιών, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα λουκέτα και ανεργία;

Δεν ξέρω… Πραγματικά δεν ξέρω τι να σκεφτώ γι’αυτό το “κούρεμα”…  Αλλά θα μου πείτε, εδώ δεν ξέρουν και οι ίδιοι ακόμα τι αποφάσισαν. Και η ίδια η κυβέρνηση δεν ξέρει τι αποφάσισαν οι άλλοι εν αγνοία της. Εσύ θα ξέρεις;

Μέχρι να δούμε λοιπόν περισσότερες λεπτομέρειες για το “κούρεμα” και τα επακόλουθά του, ας μην προτρέχουμε… Μπορεί να μας βγει σε καλό, αλλά μπορεί να μας βγει και..ξινό! Εγώ προσωπικά θα αφήσω τις βαθυστόχαστες αναλύσεις για τους πιο ειδικούς στην οικονομία από εμένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου