ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μετά την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, θα ακολουθήσει ο ηλεκτροφωτισμός στο δήμο Χερσονήσου;

Θα έχετε πιθανότατα πληροφορηθεί ότι ο δήμος Χερσονήσου και ο δήμαρχός του κος Δοξαστάκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε καλέσει και το Φούχτελ στην Κρήτη να του δώσει συμβουλές, έχει ήδη παραχωρήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης πρασίνου σε ιδιώτες, και συγκεκριμένα στην  “Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ”.  Η συνολική δαπάνη για το δήμο για 3 χρόνια προβλέπεται στα 9.034.472,07 €, ενώ εκτός από τα χρήματα αυτά παραχωρεί και 14 απορριμματοφόρα οχήματα και 1 σάρωθρο στον εργολάβο! Ο εργολάβος υποχρεούται να έχει 60 άτομα προσωπικό για τους 5 χειμερινούς μήνες και 120 για τους υπόλοιπους 7 που θεωρούνται “τουριστικοί” (ολόκληρη η σύμβαση εδώ), και όχι 140 άτομα για 3 χρόνια όπως δήλωσε. Επίσης στη σύμβαση αναφέρεται ότι, κατά το δυνατόν - και όχι υποχρεωτικά - τα άτομα που θα προσληφθούν θα είναι από το δήμο Χερσονήσου. Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτική ρήτρα γι’ αυτό στη σύμβαση!!!
Και απ’ όλη αυτή την ιστορία ο δήμαρχος θεωρεί ότι ...
ο δήμος Χερσονήσου θα εξοικονομήσει 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς φυσικά να παρουσίασε κανένα στοιχείο από που προκύπτει αυτό. Αν φυσικά αυτό ισχύει, το οποίο θα πρέπει κανείς να το διαπιστώσει στο τέλος της 3ετίας, εξετάζοντας αν έχει μεταβληθεί μέχρι τότε το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης, το μόνο σίγουρο είναι ότι το όποιο όφελος θα έχει προκύψει από τη μισθολογική δαπάνη του εργολάβου, η οποία θα είναι πολύ συμπιεσμένη – αφού θα γίνεται με όρους ιδιωτικού εργασιακού “δικαίου”.
Η συγκεκριμένη αυτή ενέργεια του δήμου Χερσονήσου, δηλαδή η παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας και συντήρησης πρασίνου του δήμου σε ιδιώτες, εντάσσεται φυσικά σε ένα γενικότερο φιλελεύθερο σχέδιο της δημοτικής αρχής, στα πρότυπα φυσικά του γενικότερου σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης – κατ’ εντολή των δανειστών - για περιορισμό του δημοσίου τομέα.
Όμως αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Της παραχώρησης των δημοσίων ή ιδιωτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προηγείται η εσκεμμένη απαξίωσή τους από το κράτος ή τους δήμους, ώστε το εξυπηρετούμενο κοινό να δυσανασχετεί από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να θεωρεί αναπόφευκτη και λυτρωτική την ανάληψή τους από ιδιώτες. Και η απαξίωση αυτή γίνεται κυρίως με την υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών.
Οι πληροφορίες που έχω από το δήμο Χερσονήσου δυστυχώς επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Μάλιστα, αυτή τη χρονική περίοδο συντελείται, σταδιακά πάντα, και η απαξίωση του τομέα των υπηρεσιών συντήρησης  του ηλεκτροφωτισμού.  Εσκεμμένα έχουν μετακινηθεί άτομα με την αντίστοιχη ειδικότητα από τον ηλεκτροφωτισμό σε άλλες υπηρεσίες – οι οποίες είναι και άσχετες με το αντικείμενό τους – με αποτέλεσμα οι βλάβες που υπάρχουν στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού είτε να μην επισκευάζονται είτε αυτό να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Και φυσικά οι δημότες διαμαρτύρονται, αφού είναι πλέον δύσκολο ακόμα και μια καμένη λάμπα να αντικατασταθεί!
Με δεδομένο λοιπόν το ιστορικό του δήμου με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, αναρωτιέμαι αν στα σχέδια του δημάρχου Χερσονήσου είναι και η παραχώρηση των υπηρεσιών συντήρησης του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες.  Αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, είμαι σίγουρος ότι – αν και το εκλογικό αποτέλεσμα φυσικά το επιτρέψει – θα αποκαλυφθεί τους επόμενους μήνες, που η τουριστική κίνηση θα κορυφωθεί, και οι απαιτήσεις σε όλους τους τομείς του δήμου – και στη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού – θα είναι αυξημένες, όπως και τα παράπονα των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου