ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στη δίωξη 12 φοιτητών του τμήματος Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης

imageΙστορική Αναδρομή 
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε σε κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου, όπως και πάρα πολλοί άλλοι Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας κατάληψη μιας εβδομάδας κατά την διάρκεια της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ).
Η κινητοποίηση αυτή οδήγησε στην ακύρωση της εξέτασης τεσσάρων μαθημάτων. Έτσι ο Σύλλογος Φοιτητών ζήτησε από τους καθηγητές του Τμήματος να αναπληρώσουν την εξέταση των μαθημάτων αυτών και παρότι αυτό συνέβη στην τεράστια πλειοψηφία των Σχολών σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ηράκλειο, στο Φυσικό δεν έγινε.
Οι καθηγητές ήταν ανένδοτοι συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, το να τιμωρούν δηλαδή τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στερώντας εξεταστικές και μαθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο χρόνια πριν, οι δύο καλύτεροι απόφοιτοι του Φυσικού είχαν απορριφθεί από τα μεταπτυχιακά του Τμήματος για την πολιτική τους δράση χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Για αυτούς του λόγους...
ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής, με την στήριξη όλων των Συλλόγων Φοιτητών του Ηρακλείου πήρε απόφαση να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία κατά την διάρκεια συνεδρίασης του τμήματος, απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές όχι μόνο αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα αλλά κάλεσαν και την Αστυνομία να παρέμβει και να απομακρύνει τους φοιτητές και δίνοντας ονόματα φοιτητών του Συλλόγου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η κινητοποίηση αυτή έλαβε τέλος αρκετές ώρες μετά αφού ακόμη και μετά την παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρνούνταν να συζητήσουν το θέμα της εξεταστικής.
Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα με τους καθηγητές να σκίζουν λίστες εργαστηρίων, να μην παρευρίσκονται στις παραδόσεις των μαθημάτων, ακόμη και να ζητούν από εκλεγμένους εκπροσώπους του Συλλόγου να αποχωρήσουν από τα μαθήματα τους ως όρο για να παραδώσουν. Δυστυχώς,  αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς ένα χρόνο μετά κάλεσαν πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος 12 φοιτητών, με τους 10 από αυτούς να είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Συλλόγου, στις 22 Οκτωβρίου απειλώντας τους με αναστολές εξαμήνων.
Ακολουθεί το ψήφισμα αλληλεγγύης του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής και σας καλούμε όλους να το στηρίξετε και να εκφράσετε την καταδίκη σας σε οποιαδήποτε πολιτική δίωξη, είτε στα Πανεπιστήμια είτε εκτός.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ       10/10/2012
-Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
-Έλλειψη διδακτικού προσωπικού
-Μόνο 350 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση.
-Μόνο 50 φοιτητές δικαιούνται να μείνουν στην εστία.
-Οι τιμές των καθημερινών μεταφορών είναι απαγορευτικές
και πολλοί φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το μόνο μέλημα των καθηγητών του Φυσικού είναι να περάσουν από πειθαρχικό 12 φοιτητές, ανασύροντας την υπόθεση αυτή ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, επειδή ουσιαστικά αγωνίζονται για να αλλάξουν την παραπάνω κατάσταση
Οι κατηγορίες είναι
α)Παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου
β)Συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.
Η πραγματικότητα
Βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση ενός ακόμη πακέτου μέτρων από την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) η οποία έρχεται να αποτελειώσει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες. Το πακέτο αυτό θα σημάνει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου της χώρας (νησιά, λιμάνια, ΟΠΑΠ, ΤΤ) και την κοινωνική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού, την στιγμή που το 50% της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το 25% κάτω από τα όριο της ανέχειας. Σε αυτή την κατάσταση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία έννοια κοινωνικού κράτους, και αγαθά όπως η δημόσια υγεία και παιδεία οδεύουν ταχύτατα προς την διάλυση. Από την τροχιά αυτή δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα Πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο με προβλήματα όπως τις ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των βασικών αναγκών σίτισης και στέγασης των φοιτητών του. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση αποσταθεροποίησης και ανακατατάξεων η λαϊκή οργή αυξάνεται και οι κοινωνικές αντιστάσεις ενισχύονται προκαλώντας τριγμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο. Το πολιτικό σύστημα στην προσπάθεια του να επιβιώσει καταστέλλει οποιαδήποτε αντίδραση, φιμώνει κάθε αντικρουόμενη φωνή και οδηγεί σε συνθήκες χουντοποίησης . Σε αυτό το κλίμα βλέπουμε το κέντρο της Αθήνας να περιφρουρείται στις τελευταίες λαϊκές κινητοποιήσεις, να απαγορεύεται κάθε συνάθροιση και να συλλαμβάνονται απρόκλητα από την αστυνομία διαδηλωτές με στημένες και διάτρητες κατηγορίες, ενώ και μέσα στο Πανεπιστήμιο διώκονται καθηγητές όπως ο Δ. Πατέλης από το Πολυτεχνείο Κρήτης επειδή ουσιαστικά εξέφρασε δημόσια την διαφωνία του στον νόμο Διαμαντοπούλου και τις πολιτικές επιλογές του Πρύτανη του Πολυτεχνείου.
Στο Φυσικό Κρήτης οι καθηγητές του τμήματος διώκουν 12 φοιτητές, καλώντας τους σε Πειθαρχικό Συμβούλιο, απειλώντας με αναστολές εξαμήνων, ένα χρόνο μετά, θέλοντας να στοχοποιήσουν στο πρόσωπο τους τον αγώνα μιας γενιάς που αρνείται να σταματήσει να ονειρεύεται. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και έχουν ως στόχο την καταστολή οποιουδήποτε αγωνίζεται σήμερα. Είναι χρέος όλων μας ο αγώνας για δημοκρατία και αξιοπρέπεια, για δουλειά, ο αγώνας για να μην χρειαστεί να μεταναστεύσει εκείνο το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου, για να μην μετατραπεί η μόρφωση σε προνόμιο για λίγους.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε συλλογικότητα, κάθε άτομο, όλο τον αγωνιζόμενο λαό να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του, απέναντι σε όσους επιλέγουν να καταστείλουν κάθε αγωνιζόμενη φωνή.
·Καμία πολιτική δίωξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού και στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δ. Πατέλη
· Καταγγέλλουμε τις πολιτικές διώξεις που καταργούν την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Η Συλλογή υπογραφών ενάντια στη δίωξη των 12 φοιτητών του τμήματος Φυσικού του Πανεπιστιμίου Κρήτης γίνεται στη σελίδα:  http://www.gopetition.com/petitions/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-12-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%89%CE%BD.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου