ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Έξοδος από το ευρώ;;;

Ο γερμανικός τύπος φιλοξενεί σήμερα σε έντονο ύφος παραινέσεις στελεχών της συντηρητικής παράταξης  για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ( Bild : "Οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας", Tagesspiegel : "Το τελευταίο ζήτημα για τους Έλληνες, εάν η βοήθεια δεν αποδώσει, είναι η έξοδος από τη ζώνη ευρώ"), λέγοντας ότι δεν έχουμε μόνο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και πρόβλημα διάρθρωσης και ανάπτυξης.

Βέβαια, σε παλαιότερη συνέντευξή του ο οικονομικός αναλυτής Ντέσμοντ Λάχμαν (διαβάστε εδώ ) είχε πει ότι αυτό ίσως είναι καλύτερο για την Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σουηδία: το 1992 η Σουηδία αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Η Σουηδία έκανε τότε υποτίμηση κατά 30% του νομίσματος οι εξαγωγές αυξήθηκαν και όταν αναγκάσθηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες κατά 8%, οι εξαγωγές υποκατέστησαν αυτή την μείωση της ζήτησης.

Με την Ελλάδα όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά: εμείς δεν εξάγουμε σχεδόν τίποτα, γιατί δεν παράγουμε τίποτα!! Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, ενώ ο μόνος τομέας που ίσως ευνοηθεί θα είναι ο τουρισμός, αφού με τη σημαντική  υποτίμηση που θα υποστεί η δραχμή πλέον,  θα προσελκύσει αρκετό κόσμο, αρκεί να βελτιωθούν και οι υπηρεσίες μας.

Δε νομίζω λοιπόν ότι μας συμφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και σε κάθε περίπτωση, με τη βοήθεια από τους εταίρους μας και το ΔΝΤ, προς το παρόν το αποφεύγουμε. Το κατά πόσο θα το αποφύγουμε οριστικά βέβαια είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα FINANCIAL TIMES του Λονδίνου (άρθρο):

Όταν η βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ φτάσει στη χώρα, η άμεση κρίση θα έχει αποφευχθεί. Όμως τα προβλήματα της χώρας, μόλις που θα ξεκινούν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου