ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Το προσχέδιο…του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011 (κατεβάστε το) !!!

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται:

  • Έμμεσοι φόροι, δηλαδή φόροι στην κατανάλωση ύψους 34,76 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 9,4% ή 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

  • Έσοδα της τάξης των 19,32 δισ. ευρώ (αύξηση 10,2%) από την αύξηση του ΦΠΑ. Eξ αυτών τα 2,62 δισ. ευρώ αφορούν στις εισπράξεις από τον ΦΠA καυσίμων.

  • Έσοδα 965 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων, μετά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

  • Έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, με έσοδα 1 δισ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο μνημόνιο.
Αντίθετα, μειωμένες θα είναι οι μισθολογικές, λειτουργικές και οι καταναλωτικές δαπάνες αλλά και οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών οργανισμών .
Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο προϋπολογισμού βασίζεται σε κάποιες ας πούμε  “παραδοχές” . Ποιες είναι αυτές;
Μα τα αποτελέσματα του 2010, όσον αφορά στα έσοδα και στο έλλειμμα, καθώς και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας!! Και ένα τελευταίο στοιχείο που θα παίξει σημαντικό ρόλο, είναι…το ΤΕΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 !!!
Για τον τελευταίο, νεότερα στοιχεία της Εurostat το ανεβάζουν στο 15%, από 13,5%, πράγμα που μεταφέρεται αυτομάτως στο 2010, άρα και στο 2011. Όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, στον προϋπολογισμό υπάρχει η εκτίμηση ότι το 2011 η ύφεση θα περιορισθεί στο -2,6%, από -4% που είναι φέτος. Πράγμα πολύ δύσκολο, με τα δείγματα που έχουμε έως τώρα .
Όσον αφορά στα έσοδα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά που θα κλείσουν αυτά το 2010. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει υστέρηση, αφού σε κάποιες εφορίες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί διευθυντές!!
Με τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν, το πιθανότερο είναι το προσχέδιο αυτό να μην είναι το τελικό. Προς το τέλος του χρόνου, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, θα κατατεθεί ΝΕΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ προϋπολογισμού για το 2011, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ, για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του Υπουργείου Οικονομικών, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις εκτιμήσεις της Τρόικας!!
Έτσι, δεν θα είμαστε λάθος αν πούμε ότι αυτό που κατατέθηκε χθες δεν είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά το ..προσχέδιο του προσχεδίου… Σας το παρουσιάζουμε λοιπόν παρακάτω, για να βγάλετε και μόνοι σας τα συμπεράσματά σας…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2011                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου