Η πλατεία του Αγίου Τίτου είναι έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλες δόξες….Το νέο πολυκατάστημα Hondos είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στα άδεια πορτοφόλια των πολιτών του Ηρακλείου. Το κτίριο αυτό πρόκειται να αλλάξει εκ βαθέων τον χαρακτήρα και της οδού 25ης Αυγούστου (τον παλαιότερο δρόμο της πόλης μας) που για χρόνια φιλοξενούσε στα νεοκλασικά της κτήρια κυρίως τράπεζες και γραφεία οικονομικών κολοσσών της χώρας. Τώρα ένα πολυκατάστημα, σύμβολο του παραπαίοντος καπιταλισμού θα «κοσμήσει» τον δρόμο της πόλης στο νέου τύπου μοντέρνο - κλασικό κτήριο της (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα). Ωραία όλα αυτά λοιπόν…η πόλη αλλάζει και αλλάζουν και οι χρήσεις του αστικού χώρου … Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια σε αυτήν την μεταμόρφωση της πλατειάς Αγίου Τίτου που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Και αυτή είναι η παρακάτω:
Πολύ λίγο μετά που άρχισαν οι εκ βάθρων εργασίες είδα δύο μουριές που υπήρχαν μπροστά από τη είσοδο του νέου πολυκαταστήματος στη πλατειά Αγίου Τίτου να εξαφανίζονται και σύντομα να παίρνουν τη θέση τους δύο φοίνικες (!) ύψους τουλάχιστον 5 μέτρων. Αρχικά το βρήκα απλά μία ακαλαίσθητη επιλογή όπως τόσες άλλες στη αγαπημένη μας «κουασιμόδεια» πόλη. Με μία δεύτερη ματιά όμως το βρήκα … μία απαράδεκτη επιλογή. Και αυτό γιατί μία τέτοια επιλογή προσδίδει ένα μνημειώδη χαρακτήρα στο παρόν κτήριο με μέσο τον δημόσιο χώρο και αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πλατείας. Για να καταλάβετε καλύτερα τι θέλω να πω μπορείτε να κοιτάξετε στη άλλη μεριά της πλατείας όπου θα δείτε ότι από παλιά την είσοδο του ιστορικού μνημείου του Αγίου Τίτου πλαισιώνουν δύο άλλοι φοίνικες. Και αναρωτιέμαι λοιπόν:
- Η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου είναι ενημερωμένη για αυτή τη νέα μεταμόρφωση της πλατείας;
- Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων έχει συμπεριλάβει στους καταλόγους της το νέο διαμάντι-μνημείο της πλατείας, γιατί για μνημείο πρέπει να πρόκειται από τα συμφραζόμενα;
- Ο μορφολογικός έλεγχος που (φαντάζομαι) θα έχει περάσει το εν λόγω κτήριο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των (ασήμαντων για κάποιους) μουριών με τους (υπέροχους για κάποιους) φοίνικες;
Αν λοιπόν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ναι τότε ευχαριστούμε θερμά ιδιώτες, υπηρεσίες και δήμο για την «εκπαιδευτική» τους παρέμβαση που θα δείξει και σε όσους δεν το έχουν καταλάβει ότι το χρήμα είναι ο πραγματικός θεός και το μόνο μνημείο του 21ου αιώνα!
Αναγνώστης, Αρχιτέκτων Μηχανικός
* Οι μουριές είναι δέντρα ευρέως διαδεδομένα στις διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου στις ζεστές μεσογειακές χώρες γιατί προσφέρουν «παχιά» σκιά το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα ρίχνουν τα φύλλα τους αφήνοντας τον ήλιο να ζεστάνει τους περαστικούς.
kati asxeto re paidia me to thema alla den exw pou na to grapsw...mia aporia exw....giati otan vrexei sto gamwhrakleio ginetai tis kakomoiras apo tin kinisi...giati re ganwto oloi oi axristoi odigoun les kai einai sto baglades???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κύριε Αρχιτέκτονα Μηχανικέ,
ΑπάντησηΔιαγραφήμια χαρά τα λέτε και μακάρι να είχαν όλοι τις ίδιες ευαισθησίες. Δυστυχώς όμως, όπως θα δείξει και το άμεσο μέλλον, η αποδοχή που θα έχει το εν λόγω κατάστημα από τους Ηρακλειώτες καταναλωτές θα είναι μεγάλη καθώς οι περισσότεροι δε δίνουν δεκάρα για όλα όσα γράφετε. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρούνε ένα καλό κονσίλερ σε καλή τιμή και διάφορα αιθέρια έλαια για το σπα και το μπάνιο.
Δε λέω ότι αυτό είναι κακό απλά θέλω να επισημάνω ότι αφού εμείς οι ίδιοι (οι πολλοί εννοώ) αδιαφορούμε για το τι γίνεται γύρω μας εφόσον είμαστε σε θέση να καταναλώσουμε με την άνεση μας τότε πως περιμένουμε (και κυρίως γιατί να περιμένουμε) από αυτούς που εκλέξαμε να το κάνουν; Άλωστε τέτοιοι που είμαστε τέτοιοι μας διοικούν.
Με εκτίμηση,
Ένας αναγνώστης
Πάντως φίλε Γ.Α. για τον φοίνικες στην πλατεία Αγίου Τίτου, έχει γίνει ήδη από την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μήνυση προς τον δήμο Ηρακλείου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια δες το λίγο το θέμά, μήπως η αφορμή ήταν οι εν λόγω φοίνικες;