ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Παράπονα έκαναν οι δημοτικοί αστυνομικοί στον Εισαγγελέα. Τα παράπονα των πολιτών γι’ αυτούς ποιος θα τ’ ακούσει;

Στον εισαγγελέα Ηρακλείου έκαναν παράπονα οι δημοτικοί αστυνομικοί του Ηρακλείου, γιατί το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζονται εχθρικά από τους παραβάτες. Μάλιστα, είδα και εκπροσώπους τους σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό το απόγευμα, να λένε ότι κυρίως δέχονται λεκτικές επιθέσεις και όχι προπηλακισμούς, και ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Αυτό είναι από τη μια πλευρά δυσάρεστο, και η επιθετική συμπεριφορά των παραβατών σαφώς καταδικαστέα. Όμως υπάρχει και ένα θετικό στην όλη υπόθεση: αυτό δείχνει ότι τελευταία οι δημοτικοί αστυνομικοί δουλεύουν!!!

Γιατί δεν είχαμε πολλά τέτοια κρούσματα παλαιότερα; Μα, γιατί να βρίσει κάποιος τους 3 δημοτικούς αστυνομικούς που κουβεντιάζουν στα λιοντάρια, ή έξω από τη Λότζια, ή τους 5 που πίνουν καφέ στο πολύκεντρο νεολαίας του δήμου; Έχει κανένα λόγο; Τώρα όμως που υπό την πίεση του κόσμου και, κυρίως, του εισαγγελέα αποφάσισαν να δουλέψουν πιο οργανωμένα και πιο σωστά (ελπίζω), σαφώς και θα αντιμετωπίσουν περισσότερη αντίδραση από τα γαϊδούρια που παρκάρουν όπου βρουν για να πιουν τον καφέ τους ή να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να κάνουν ένα βήμα.

Τα παράπονά τους λοιπόν τα άκουσε ο εισαγγελέας. Τα παράπονα όμως που έχουν οι πολίτες για τη δημοτική αστυνομία ποιος θα τα ακούσει; Και δεν εννοώ μόνο για το προσωπικό, που μέχρι τώρα απλά δε δούλευε όσο έπρεπε, αλλά και για τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, που δίνουν “ειδικές εντολές” στο προσωπικό “να μην αγγίζει” κάποιους, και να μην πηγαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές για αστυνόμευση στάθμευσης. Όσο και να φωνάζουν τα blogs δε φτάνει…

Έχω βέβαια πληροφορίες ότι ο ίδιος ο δήμαρχος πολλές φορές αναφέρεται σε συζητήσεις του και με δημοσιογράφους αλλά και με συνεργάτες του στο γεγονός ότι έχει δει πολλές φορές δημοτικούς αστυνομικούς να πίνουν καφέδες σε διάφορα στέκια εν ώρα εργασίας, και ότι ο ίδιος γίνεται δέκτης παραπόνων δημοτών γι’ αυτή την κατάσταση. Είμαι μαζί του σ’ αυτό, γιατί το έχω δει κι εγώ. Και είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις νέα παιδιά, που μπήκαν στο “δημόσιο” πριν μερικά χρόνια, να έχουν τέτοια νοοτροπία και συμπεριφορά.

Όμως έχει ευθύνη και ο ίδιος ο δήμαρχος, και οι κατά καιρό υπεύθυνοι τη δημοτικής αστυνομίας, που άφησαν να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση. Αφήστε που υποψιάζομαι και το άλλο: να υπήρχαν παιδιά με όρεξη για δουλειά και ζήλο, που απλά τους τα στέρησαν οι πολιτικοί με τις εντολές τους για επιλεκτική αστυνόμευση. Γιατί οι μεσοβέζικες καταστάσεις πάντα βολεύουν τους πολιτικούς, και πάντα τις επιδιώκουν. Αλλά  είναι εις βάρος της κοινωνίας.

Υ.Γ.: Σαφώς και δε θεωρώ ότι όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί δε δουλεύουν σωστά. Μάλιστα, έχω κάνει και ειδική αναφορά σε υπαλλήλους που εκτελούν άψογα το καθήκον τους. Όμως δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι αυτός είναι ο κανόνας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά μοιρασμένα τα πράγματα…

10 σχόλια:

  1. Είμαι δημοτικός αστυνομικός στο Ηράκλειο και συνοπτικά θα ήθελα να απαντήσω στο κείμενο σου.
    Α)Το σύνολο των δημοτικών αστυνομικών του Ηρακλείου οι οποίοι προσεληφθήκαμε το 2004 με το νέο νόμο είμαστε άτομα μορφωμένα με πτυχία , οι οποίοι διοριστήκαμε οι περισσότεροι σε μεγάλη ηλικία 25-30 ετών πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι δουλεύαμε στον ιδιωτικό τομέα και ήμασταν ενεργοί πολίτες . Σε αντίθεση με τους αστυνομικούς στους οποίους από τα 18 τους έχουν έγκλειστους στις σχολές και τους κάνουν πλύση εγκεφάλου.
    Β)Συνεπώς και εμείς όντας εκτός συστήματος είχαμε ακριβώς τις ίδιες αγωνίες , τα ίδια ερωτήματα με αυτά που εσύ ως ανώνυμος μπλόγκερ σωστά διατυπώνεις . Είχαμε απορία γιατί τόσο εμφανείς παρανομίες δεν καταστέλλονται από την αστυνομία , γιατί οι πολιτικοί κάνουν αυτά που κάνουν και ποτέ δεν τιμωρούνται , τα είχαμε με τον περιβόητο ¨ελληνάρα¨ που έπρεπε να ανεχτούμε σχεδόν σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας κλπ.
    Γ) Όταν μπήκαμε πλέον στο σύστημα με την πρόσληψη μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την στυγνή ελληνική πραγματικότητα σε όλες τις , τις εκφράσεις: η εκπαίδευση μας ήταν ελλιπής , η νομοθεσία όσον αφορά τις αρμοδιότητες μας συγκεχυμένη , πράγματα και κακές νοοτροπίες που είχαν παγιωθεί με την αδιαφορία και το πέρασμα του χρόνου μας τα ανέθεσαν απότομα να τα αποκαταστήσουμε , οι πολιτικοί μας βρήκαν ως μια χρυσή ευκαιρία έτσι ώστε να καταφέρουν περισσότερες ρουσφετολογικές συναλλαγές με τους πολίτες με αποτέλεσμα να ακυρώνουν την δουλειά και την όρεξη μας…
    Δ) Όσον αφορά την ποινικοποίηση του καφέ , το θέμα είναι αστείο. Ένας υπάλληλος π.χ. τράπεζας κάθεται στα ζεστά στο γραφειάκι του και πίνει ήσυχα τον καφέ του…εμείς που είμαστε στο δρόμο και με κρύο και με ζέστη δεν δικαιούμαστε να πιούμε ένα νερό ένα καφέ ; Συμφωνώ ότι είναι πρόκληση όμως η κατάχρηση.
    Ε) Όσον αφορά το ότι μας βρίζουνε τώρα που δουλεύουμε και εδώ διαφωνώ κάθετα. Άλλωστε μπορεί ο καθένας να ανατρέξει σε παλαιότερα δημοσιεύματα , η να ζητήσει τους ετησίους απολογισμούς με τα στατιστικά μας. Όμως εγώ θα πρόσθετα πλέον άλλο ένα σημείο εκτός της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και την κακή ψυχολογία που έχουμε όλοι μας : Τώρα τελευταία λίγο επειδή ο το κράτος δεν έχει χρήματα , λίγο επειδή οι πολιτικοί φοβούνται ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ και όλες και περισσότερες πόρτες τρώει ο πολίτης από τα πολιτικά γραφεία κάθε είδους…
    Κλείνω με το αυτονόητο ότι και εμείς ως άνθρωποι κάνουμε λάθη και έχουμε και αδυναμίες , όμως η δημοτική αστυνομία δεν παύει να είναι μια δουλειά επιβίωσης και για εμάς και δεν ανεχόμαστε προσβολές και ύβρεις προς το πρόσωπο μας .



    Γαϊτανάκης Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γιάννη,
    Επί της ουσίας δε βλέπω να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα. Ήδη έχω αναφέρει για το ρόλο των πολιτικών, όχι μόνο στη δημοτική αστυνομία, αλλά σε όλους τους τομείς που ανακατεύονται!
    Για το βρίσιμο δε, το καταδίκασα από την αρχή. Αλλά, πέρα από την οικονομική δυσχέρεια που σωστά βάζεις ως παράμετρο, δεν είναι ο αριθμός των περιπτώσεων εξίβρισης ευθέως ανάλογος με τον αριθμό των καταλογισθέντων παραβάσεων; Όσο πιο πολλές παραβάσεις καταλλογίσεις, τόσο πιο πολλοι είναι πιθανό να σου επιτεθούνε φραστικά...
    Για τον καφλέ δε, ο υπάλληλος π.χ. της τράπεζας πίνοντας τον καφέ, κάνει παράλληλα και τη δουλειά του. Η φύση της δικής σας δουλειάς είναι τέτοια, που δεν το επιτρέπει. Αλλά τη φύση της δουλειάς τη γνωρίζατε όταν την επιλέξατε. Δε μιλάμε όμως για μεμονομένες περιπτώσεις, που όντως συμβαίνουν σε όλες τις δουλειές, αλλά για την κατάχρηση που και εσύ καταδικάζεις.
    Είναι πολύ καλό που απάντησες στα θέματα που έθεσα, έστω και ανώνυμα όπως λές (με σπόντα), και αυτή ακριβώς την έννοια έχει ένα ιστολόγιο: την ανταλαγή απόψεων. Σε μια εφημερίδα π.χ. ούτε ο πολίτης θα μπορούσε να εκφράσει την άποψή του γι' αυτά που λες εσύ, ούτε κι εσύ τόσο εύκολα γι' αυτά που λέει ο πολίτης (κι εγώ).
    Τέλος, ελπίζω με την τελευταία σου φράση ότι δεν ανεχόσαστε προσβολές και ύβρεις προς το πρόσωπό σας να μην εννοείς εμένα. Τα κείμενά μου συχνά δίνουν έμφαση σε κάποια γεγονότα ή καταστάσεις, για να αναδειχθεί το εκάστοτε θέμα, και εν προκειμένω το δικό σας. Ο κόσμος έχει παράπονα από τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, και αυτό είναι γεγονός, όποια και αν είναι στην πραγματικότητα τα αίτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος της δημοτικής αστυνομίας, τι έχει να πει για την ελεύθερη στάθμευση έξω από το τάλος? Σημειώστε ότι ο δρόμος (Σοφ. Βενιζέλου) είναι ταχείας κυκλοφορίας ΚΑΙ υπάρχουν και σήματα παρόλα αυτά ΠΑΝΤΑ η μια (πάλι καλά) λωρίδα κυκλοφορίας ΕΙΝΑΙ πάρκινγκ.
    Εκεί -για παράδειγμα- εφαρμόζεται ο νόμος σας ή όχι?

    δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πιστεύω ότι ουσιαστικά συμφωνούμε όλοι οι Έλληνες ότι κάτι επιτελούς πρέπει να αλλάξει ,αρχίζοντας από την νοοτροπία μας έως την ευρύτερη οργάνωση του κράτους και τις προτεραιότητες που πηγάζουν πλέον από την κοινωνία. Δεν κατηγορώ την ανωνυμία των μπλογκ αν το κάθε θέμα που παρουσιάζεται γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Επίσης θεωρώ ότι η κριτική που μας γίνεται τελικά μας κανει καλό από όλες τις απόψεις. Οι κριτικές που κατά καιρούς μας έχεις απευθύνει είναι κατά βάση σωστές. Εσύ ως πολίτης σωστά θέλεις αποτέλεσμα από εμένα που είμαι Δημοτικός Αστυνομικός και σίγουρα δεν σε νοιάζει από πού πηγάζει το πρόβλημα. Όμως σου αναφέρω ένα απλό παράδειγμα αρμοδιότητας: έχουμε την ηχορύπανση , όμως για χψ λόγος ο Δήμος δεν μας έχει εφοδιάσει τα τελευταία 2 χρόνια με ντεσιμπελόμετρα , όμως και αν τα είχαμε οι μετρήσεις μας καταπέφτουν στα δικαστήρια (όπως και της ΕΛ.ΑΣ.) γιατί βάση δεδικασμένων αυτά δέχονται μόνο τις μετρήσεις του υγειονομικού….
    Για τις ύβρεις αναφέρομαι γενικά στην δουλειά του Δημοτικού αστυνομικού, αφού καθημερινά δεχόμαστε και ακούμε τα πάντα φταίμε δεν φταίμε. Δεν υπάρχει άλλος εργαζόμενος που να είναι αντικείμενο τόσης μεγάλης λεκτικής βίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσον αφορά επί μέρους θέματα ο κάθε πολίτης μπορεί να επισκεφτεί τα γραφεία μας ή να στείλει email στο επίσημο email της υπηρεσίας μας : dastynomia@heraklion.gr

    Απαντώ όμως όσον αφορά την στάθμευση έξω από το ΤΑΛΩΣ σαφώς απαγορεύεται όπως απαγορεύεται και σχεδόν σε όλο το κέντρο του Ηρακλείου. Τώρα είναι ζήτημα το γιατί και τα δύο σημεία είναι πάντα γεμάτα από παράνομα παρκαρισμένα ΙΧ...
    Το κυκλοφοριακό είναι επίσημα και αποδεδειγμένα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ηρακλείου:
    α) γιατί υπάρχουν 200,000 αυτοκίνητα στο Ηράκλειο χωρίς τις ανάλογες υποδομές (πάρκινγκ)και ...όλοι-αλλά ταυτόχρονα- θέλουν να παρκάρουν μόνο για 2 λεπτά....
    β)γιατί υπάρχουν καθημερινά 5,000 επισκέπτες με ΙΧ από όλο την Κρήτη , οι οποίοι απλά βλέπουν 20 παρκαρισμένους και παρκάρουν και αυτοί από πίσω παρά την σήμανση.
    γ)γιατί απλά έχουμε κακή νοοτροπία.

    όταν λοιπόν εμείς κάνουμε μια επιχείρηση για βεβαίωση παραβάσεων : γράφουμε τα αυτοκίνητα π.χ. στο ΤΑΛΩΣ αλλά λογο της πολύ γρήγορης ανακύκλωσης (φεύγουν -έρχονται) η περιοχή φαίνεται γραμμένη μόνο για 30-40 λεπτά. Έπειτα αν προσπαθήσουμε με πολλαπλές και κάθε λίγο βεβαίωση παραβάσεων μας κατηγορούν για φόρο-εισπρακτικό μηχανισμό , αν προσπαθήσουμε με απλή παρουσία και σφυρίγματα κινδυνεύουμε να μας πατήσουν μας αγνοούν και κάπου εκεί έχουμε και τις περισσότερες προστριβές , ενώ δεχόμαστε και λεκτικές επιθέσεις από τους εκεί καταστηματάρχες ότι τουε διώχνουμε την πελατεία κλπ. Η περιπτωσιολογία είναι μεγάλη , ο λόγος και αντίλογος ατελείωτος…απλά θέλω να αναφέρω μερικά απλά αληθινά παραδείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννη, σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεις και σ' εμένα και στους αναγνώστες για το θέμα της δημοτικής αστυνομίας. Αυτό ακριβώς είναι που ψάχνω μέσα από το blog:Να γίνεται μια ανταλαγή απόψεων, να αποκαλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές σε κάθε θέμα που φιλοξενούν οι "Αντίπαλοι".
    Και πολύ θα ήθελα να υπήρχαν και άλλοι "σεμνοί" άνθρωποι σαν κι εσένα όχι μόνο στη δημοτική αστυνομία, αλλά σε όλους του τομείς του δημοσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. otan prin liga xronia vghke h dhmotikh ston dromo eipa pragmatika oti epitelous kai enstoloi me allo epipedo. mou hrthe na parw thlefwno ston dioikhth na tou pw sygxarhthria...ti eygenia, ti tropoi, epatha plaka me thn symperifora tous! dystyxws krathse ligo... twra sou milane ston eniko les kai eisai kolhtos tous,me exthriko,ypotimitiko tropo opws kai oi pioteroi enstoloi.
    gia mazeythte ligo paidia, an eiste kai morfwmenoi opws lete deixte tous kalou sas tropous kai kante kati na sas sympathhsei o kosmos kai oxi na sas vrizei... akoma kai aytoi pou mphkan me meso as to ektimhsoun giati thymamai pws egine enstash sta apotelesmata kai phran ta atoma pou eprepe na paroun alla...krathsan kai aytous pou phran arxika!!!!!oxi apla visma dhladh..kai alloi exoume ptyxia alla den eimaste komatoskula kai paleyoume me thn anergia kai ayta pou vlepoume einai gia emas proklhsh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατανοώ το δύσκολο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά όπως δεν μπορώ να δικαιολογήσω και να κατανοήσω ορισμένες συμπεριφορές από τους δημότες (είσοδος και στάθμευση σε πεζόδρομους, στάθμευση σε διαβάσεις πεζών και πάνω σε πεζοδρόμια και πλατείες, δημιουργία νησίδων από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα)τόσο απορώ και με την αδιαφορία της Δ.Α.
    Αυτοί, οι πρώτοι δηλαδή που δίνουν το κακό παράδειγμα σε όλους τους υπολοίπους, οι πρώτοι που εμπράκτως υποβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής μας και γράφουν τους υπόλοιπους δημότες εκεί που όλοι μας γνωρίζουμε θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα τιμωρούνται και κυρίως σε ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.2810.gr/crete/krhth/sto-aytofwro-osoi-logomaxoyn-me-dhmotikoys-astynomikoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://nick-vav.blogspot.com/2011/02/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή