ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Άλλο στρατολογία, και άλλο… εφετείο! Συγχώνευση των στρατολογικών γραφείων των τεσσάρων πρώην νομών της Κρήτης

image Μετά τον Καλλικράτη στις Περιφέρειες, στην Παιδεία με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, στην Υγεία με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, έρχεται και ο “Καλλικράτης” στη Στρατολογία, αφού ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με έγγραφό του στη βουλή γνωστοποίησε ότι η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ θα προχωρήσει εντός του έτους 2011 στη συγχώνευση-συνένωση των Στρατολογικών Γραφείων της χώρας και στη δημιουργία νέων Στρατολογικών Υπηρεσιών σε κάθε περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Έτσι τα 57 στρατολογικά γραφεία συνενώνονται σε 18 σύγχρονες περιφερειακές Στρατολογικές Υπηρεσίες.

Αυτό για την Περιφέρεια Κρήτης μεταφράζεται στη δημιουργία μίας και μοναδικής Στρατολογικής Υπηρεσίας Κρήτης που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Στρατολογικών Γραφείων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Φυσικά η συγκεκριμένη κίνηση έχει σκοπό- τι άλλο- την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των 4 στρατολογικών γραφείων που λειτουργούν σήμερα, αλλά και των υπολοίπων της χώρας που θα καταργηθούν.

Με το έγγραφό του ο κος Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών των περιοχών στις οποίες καταργούνται τα στρατολογικά γραφεία, αφού “η πλήρης μηχανογράφηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών (ιστοσελίδα, ηλεκτρονική αίτηση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) και η ήδη υπάρχουσα διασύνδεση τους με τα ΚΕΠ, τα οποία θα αναλάβουν τη διαβίβαση των αιτημάτων προς τις Στρατολογικές Υπηρεσίες, θα επιτρέψει στους πολίτες των περιοχών, στις οποίες καταργούνται τα Στρατολογικά Γραφεία, να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες

Με το απλό μου μυαλό όμως εγώ θα ρωτήσω τι θα γίνει όταν για κάποιο λόγο, ο οποίος δε θα είναι και τόσο σπάνιος όσο νομίζει ο κος Βενιζέλος, θα πρέπει ένας πολίτης από την Παλαιόχωρα Χανίων ή τη Ζάκρο Λασιθίου να επισκεφτεί το Στρατολογικό γραφείο. Θα πρέπει να κάνει ολόκληρο ταξίδι για να διεκπεραιώσει μία υπόθεση!

Θα ήταν περισσότερο λειτουργικό, αν η κυβέρνηση στην περίπτωση της Κρήτης, που οι αποστάσεις από τη μία άκρη στην άλλη είναι πολύ μεγάλες, και οι δρόμοι σε πολύ κακή κατάσταση, προωθούσε τη λειτουργία τουλάχιστον δύο Στρατολογικών γραφείων, ανατολικής και δυτικής Κρήτης. Και αυτό αν η κατάργηση των υπολοίπων δύο είναι άκρως απαραίτητη. Δεν μπορεί  π.χ. στην περίπτωση του Εφετείου, να υπάρχει άλλο σκεπτικό και να δημιουργείται ένα νέο, ενώ στην περίπτωση των στρατολογικών γραφείων να καταργούνται τρία και να μένει μόνο ένα!

Αφήστε που οι κάτοικοι των Χανίων θα αρχίσουν αμέσως να μιλάνε για “δάκτυλο” από το Ηράκλειο που προκάλεσε αυτή τη συγχώνευση!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  θα εξοικονομηθούν από αυτές τις συγχωνεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 500.000 ευρώ ετησίως. Ποσό σίγουρα όχι αμελητέο. Όμως, το ποσό αυτό είμαι σίγουρος ότι είναι μηδαμινό σε σχέση με τις μίζες που δόθηκαν για τα υποβρύχια, και τα χρήματα που έχασε το ελληνικό κράτος από τις διάφορες “προμήθειες” οπλικών συστημάτων κατά έτος τα προηγούμενα χρόνια.

Και μη γελιέστε, ακόμα τα ίδια γίνονται, απλά σε μικρότερο βαθμό, και ίσως πιο προσεκτικά…Και αντί το Υπουργείο να χτυπήσει τις μίζες, ή ακόμα και να περιορίσει δραστικά τους εξοπλισμούς, επιλέγει να υπερβάλει καταργώντας τα 2/3 των στρατολογικών γραφείων. Άλλο ένα δείγμα ότι όλα έχουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό τη μείωση του κόστους, έστω και αν αυτό συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία του πολίτη, και μετακύλιση του κόστους από το κράτος σε αυτόν.

3 σχόλια:

  1. Στις 10/2 σου είχα γράψει, στο θέμα για το εφετείο, ως επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης εφετείου και στο Ηράκλειο (την οποία δεν στήριζες ιδιαίτερα), το παράδειγμα ενός ανθρώπου από την Σητεία, που πρέπει να φάει όλη του τη μέρα για να πάει στα Χανιά και να γυρίσει.
    Δεν το είχες δεχτεί, ή το είχες δεχτεί σιωπηλά.
    http://antipaloi.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html

    Τώρα θίγεις (ορθά κατά τη γνώμη μου) τη συγχώνευση των στρατολογικών γραφείων, επισημαίνοντας το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, της εξαιρετικά μεγάλης μετακίνησης για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Θα με συγχωρέσεις, αλλά θα σου καταλογίσω μία μικρή ασυνέχεια στις απόψεις σου.
    Εκτός αν απλά μας αρέσει να γκρινιάζουμε για όλα, κάτι που δεν θέλω να το πιστέψω όμως.

    Φιλικά,

    Ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου,

    νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρη η άποψή μου για το εφετείο στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλά και γενικότερα. Θεωρώ ότι το εφετείο το είχαν αναγάγει σε μείζον κοινονικό και πολιτικό ζήτημα του Ηρακλείου, χωρίς να είναι, αφού υπάρχουν πολύ σοβαρότερα και πολύ μεγαλ΄λυτερα προβλήματα στο νομό Ηρακλείου προς ανάδιεξη και προς επίλυση.
    Δεν είπα ποτέ ότι η απόσταση ή τα έξοδα δεν είναι μεγάλα για να πας στα Χανιά γαι το εφετείο. Το αντίθετο μάλιστα. Το αναφέρω και στην ανάρτησή μου. Όμως δε δικαιολογεί ο λόγος αυτός και μόνο το ντόρο που έχει γίνει. Ούτε ήμουν ποτέ ΚΑΤΑ της ίδρυσης του εφετείου, αλλά ήμουν σαφώς κατά του ΝΤΟΡΟΥ που έγινε γύρω από αυτό.

    Όσον αφορά το θέμα της στρατολογίας, θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού από τη μία ιδρύει ένα δεύτερο εφετείο στην Κρήτη (καλώς), το οποίο σαφώς και θα έχει σημαντικά λειτουργικά έξοδα, και από την άλλη καταργεί 3 στρατολογικά γραφεία. Αυτό ήθελα να αναδείξω με την ανάρτησή μου.

    Δεκτή πάντως κάθε άποψη και γνώμη για μένα...Αν συμφωνούσαμε όλοι και σε όλα, δε θα είχε λόγο ύπαρξης αυτό το ιστολόγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανάρτησή σου έχει κάθε λόγο ύπαρξης και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και μάλιστα συντάσσομαι με τους πολίτες που θα αγανακτήσουν. Προσωπικά δεν έχω πλέον πάρε-δώσε με στρατολογικά γραφεία και ούτως ή άλλως κατοικώ στο Ηράκλειο, οπότε σε κάθε περίπτωση βολεύομαι. Αλλά είναι απαράδεκτες αυτές οι κινήσεις που κάνουν οι "ιθύνοντες".
    Να σου το πω και διαφορετικά; Όταν έχεις οικονομική κρίση που τσακίζει κόκαλα και ταυτόχρονα η βενζίνη πλησιάζει τα 2 € το λίτρο, πραγματικά αναρωτιέμαι με ποια λογική επιβαρύνεις τον κόσμο με τόσα έξοδα, για να εξυπηρετηθεί σε υποθέσεις που -εκτός των άλλων- δεν είναι και προς το προσωπικό του συμφέρον!
    Κάτι σαν "και κερατάς και δαρμένος" ας πούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή