ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δ.Τ.: Η συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

image Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/9/2011 η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και ο Γρ. Κοκοβάκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και Βασίλης Χατζηδάκης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για το θέμα του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, για τα μισθολογικά και φορολογικά μέτρα και για τις μορφές αντίδρασης. Τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου και ο πρόεδρος Γιώργος Μανουσάκης ενημέρωσαν για τη δράση του συλλόγου και έκαναν εκτενή αναφορά στο θέμα της σύνταξης του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, ο οποίος όπως ανέφεραν δεν τους έχει κοινοποιηθεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ακόμα, ούτε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου  Μ. Σουσαμλή. Όπως φαίνεται όλες οι ενέργειες γίνονται εν κρυπτώ των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει οι κλίνες μειώνονται κατά 100 από τον προηγούμενο οργανισμό, όπως αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των θέσεων εργασίας. Αν και υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα χαθούν θέσεις υπαλλήλων που υπηρετούν, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ΙΔ αορίστου χρόνου και με όσους υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις. Ακόμα ο μικρότερος αριθμός κλινών και  θέσεων εργασίας ουσιαστικά «στραγγαλίζει» τη λειτουργία του Νοσοκομείου και το εμποδίζει να παίξει το ρόλο που καλείται από τις συνθήκες να έχει σε επίπεδο νομού.

Όπως αναφέρθηκε οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν αυτή τη στιγμή μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου σε όλες τις υπηρεσίες (Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική, Τεχνική).
Ακόμη υπάρχει αγωνία σχετικά με μελλοντική επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε τμήματα των Νοσοκομείων, αφού οι σχετικές δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για το αντίθετο κρίνονται από όλους ως αναξιόπιστες.
Για το θέμα του νέου οργανισμού ασκήθηκε οξεία κριτική και από το δημοτικό σύμβουλο Β. Χατζηδάκη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα θέση το θέμα σε εμόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου.
Οι εργαζόμενοι συζήτησαν αναλυτικά το θέμα αυτό και τελικά εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα.
Ευρεία ενημέρωση έγινε και για τα θέματα των μισθολογικών και φορολογικών μέτρων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η μέση μέχρι στιγμής μηνιαία απώλεια από τα μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι με το μεσοπρόθεσμο είναι από 90 έως 110 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο με μισθό από 900 έως 1300 ευρώ. Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα γίνουν αναδρομικές περικοπές και τους δύο αυτούς μήνες αυτούς κάθε εργαζόμενος θα χάσει 390 έως 450 ευρώ από το μηνιαίο μισθό!
Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω δανειακών υποχρεώσεων κάποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν μηδενικό ή αρνητικό εκκαθαριστικό αποδοχών για τους μήνες αυτούς!
Μαζί με αυτά έρχεται και η έκτακτη εισφορά την οποία συζητήθηκε και αποφασίστηκε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο  αφού ο κύκλος των μέτρων δεν έχει τελειωμό!
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Γρ. Κοκοβάκης ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όμως φαίνεται οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία θα λάβουν αύξηση 7% στο βασικό μισθό, αλλά θα καταργηθεί το  Νοσοκομειακό επίδομα, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών κατά περίπου 110-150 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για παράδειγμα ένας νοσηλευτής ΤΕ που  μέχρι το καλοκαίρι λάμβανε μισθό 1150 ευρώ , μετά το μεσοπρόθεσμο λαμβάνει 1050 ευρώ και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολόγιου είναι πολύ πιθανό να λαμβάνει 900-930 ευρώ! Ακόμη με το ενιαίο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συναρτάται πλέον απόλυτα από τη βαθμολογική, κάτι που σε συνδυασμό με τα επιλεκτικά πριμ παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικές και αυταρχικές τακτικές στο δημόσιο.
Ακόμη όπως ανέφερε ο Γρ. Κοκοβάκης η ένταξη του νοσοκομειακού προσωπικού στα ΒΑΕ βρίσκεται στάσιμη αφού, πέρα των εξαγγελιών, δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Στη Συνέλευση συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η παροχή από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου σε σύμβαση με ασφαλιστικές εταιρίες 6 κλινών νοσηλείας και η νομοθετημένη δυνατότητα των εξωτερικών ιδιωτών γιατρών να χειρουργούν κατόπιν συμφωνίας στα χειρουργεία των δημόσιων Νοσοκομείων.
Ακόμη ο Γραμματέας του Συλλόγου Δαμιανός Χαλκιαδάκης ενημέρωσε για όσα συζητήθηκαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη σωματείων που έγινε στην Αθήνα από την ΠΟΕΔΗΝ.
Έντονος προβληματισμός υπήρξε για το θέμα του τρόπου αντίδρασης σε όσα γίνονται, αφού οι απεργίες στο χώρο της υγείας είναι πλέον αναποτελεσματικές ενώ οδηγούν σε περεταίρω συρρίκνωση του ήδη περικομμένου οικογενειακού εισοδήματος των εργαζομένων. Έτσι αποφασίστηκε το κύριο βάρος των αντιδράσεων να δοθεί σε κινητοποιήσεις, όπως καταλήψεις σε διοικήσεις δημοσίων υπηρεσιών  και φορέων. Ακόμη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός με τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία στην υπόλοιπη Κρήτη και συντονισμός με τα σωματεία άλλων εργασιακών κλάδων (καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι δήμου, ιδιωτικοί υπάλληλοι) του Αγ. Νικολάου και του Λασιθίου. Πρώτη ημερομηνία αντίδρασης είναι η Τετάρτη 5η Οκτωβρίου, που έχει κηρυχτεί Πανελλαδική Απεργία από ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου