ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά το οικόπεδο Φακίδη και το οικόπεδο Λυδάκη, ακολουθεί ο Καρτερός!

image Μετά το οικόπεδο Φακίδη στη Θέρισο και πολύ πρόσφατα το οικόπεδο Λυδάκη τα οποία ο δήμος Ηρακλείου δεν μπόρεσε να απαλλοτριώσει επί μία σειρά ετών με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πετύχουν τον αποχαρακτηρισμό τους από κοινόχρηστους χώρους, φαίνεται ότι σειρά παίρνουν ούτε ένα ούτε δύο αλλά 320 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στον Καρτερό!

Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” , απόφαση του ΣΤΕ δικαιώνει τη μία από τις πέντε προσφυγές που έχουν συνολικά κατατεθεί, και «ανοίγει την πόρτα» για να επιστρέψει μια έκταση- «φιλέτο» που ξεπερνά τα 320 στρ. στους αρχικούς της ιδιοκτήτες, οι οποίοι διεκδικούν να την πάρουν πίσω, μετά την μνημειώδη αποτυχία των Δήμων να συγκροτήσουν και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή αυτή.

Η έκταση αυτή είχε έρθει στην ιδιοκτησία των δήμων ως εξής: Το Φεβρουάριο του 1971, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Συντονισμού, δρομολογούνται απαλλοτριώσεις στον Καρτερό, προκειμένου να γίνουν έργα τουριστικής αξιοποίησης, με ευθύνη του ΕΟΤ. Οι ιδιώτες οι οποίοι είχαν εκτάσεις στην περιοχή, αποζημιώθηκαν μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων τους, με μικρά μάλιστα ποσά -βάσει των αντικειμενικών αξιών της εποχής. Η πρώτη παραχώρηση τμήματος της έκτασης από τον ΕΟΤ στο Δήμο Ηρακλείου γίνεται το 1982, η οποία ανανεώνεται το 1992 και το 2003.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες λοιπόν , αφού τόσα χρόνια δεν έγινε καμία επένδυση στην περιοχή προσέφυγαν στο ΣΤΕ και αιτούνται την ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΩΤΡΙΩΣΗΣ και την επιστροφή της έκτασης σε αυτούς.

Όπως γράφει η “Πατρίς” πρόκειται για πέντε διαφορετικές προσφυγές, που μετά από αίτημα αναβολής που είχε καταθέσει η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, στον αρχικό προσδιορισμό της συζήτησης των υποθέσεων, επαναπροσδιορίστηκε η εξέταση τους σε διαφορετικές προθεσμίες, και συγκεκριμένα στις 24-10, 1-11, 7-11 και 21-11.
Στη διάρκεια της συζήτησης της πρώτης αυτής προσφυγής, οι εκπρόσωποι των Δήμων προσπάθησαν να αναπτύξουν μια επιχειρηματολογία για σχέδια ανάπτυξης που είχαν στα χέρια τους ώστε να τα εφαρμόσουν, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν έπεισε το Δικαστήριο.

Μετά την δικαίωση της πρώτης ομάδας ιδιωτών πιθανότατα θα ακολουθήσει και η δικαίωση των υπολοίπων. Και όπως όλα δείχνουν η θαυμάσια παραθαλάσσια αυτή περιοχή του Καρτερού μετά από 40 χρόνια θα επιστρέψει ξανά σε χέρια ιδιωτών, αφού οι εμπλεκόμενοι δήμοι για άλλη μια φορά επέδειξαν μεγάλη αδράνεια.

Και αν είναι λίγο άδικο να ρίχνουμε ευθύνες για το χειρισμό του θέματος τον τελευταίο χρόνο που οι οικονομικές δυνατότητές τους είναι πολύ περιορισμένες, είναι απόλυτα επιβεβλημένο να πούμε ότι τη χρυσή εποχή των Ολυμπιακών αγώνων και της (τεχνητής;) ανάπτυξης, θα μπορούσαν να είχαν γίνει μια σειρά επενδύσεις στην περιοχή, πιθανότατα και επιδοτούμενες  ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της τεράστιας αυτής σε έκταση και αξία γης. Ευθύνες λοιπόν υπάρχουν και μάλιστα μεγάλες. Αλλά όπως και στις άλλες περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού εκτάσεων από δημόσιες σε ιδιωτικές δεν περιμένει κανείς να αποδοθούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου