ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Βαθμολόγιο… στασιμότητας ! 8 στους 100 υπάλληλους θα προάγονται στο μέγιστο βαθμό.

image Ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές του νέου βαθμολογίου που θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα. Κρατήστε αυτό το “μεγαλύτερο μέρος” για το τέλος…

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Θα υπάρχει μια αξιολόγηση των υπαλλήλων που είναι υποψήφιοι από τον ένα βαθμό στον άλλο. Αλλά αυτό δεν είναι καινούριο στοιχείο. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων γίνεται έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο. Απλά μέχρι τώρα δεν είχε κανένα ιδιαίτερο ρόλο, παρά μόνο ελαφρά στις κρίσεις για διευθυντές και προϊστάμενους. Τώρα πλέον για την προαγωγή από τον ένα βαθμό στον άλλο θα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αυτή η αξιολόγηση.

Και κάπου εδώ σταματούν τα θετικά….

Βασική αρχή του νέου βαθμολόγιου είναι να μένουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι στάσιμοι, σε χαμηλές βαθμολογικές βαθμίδες και ως εκ τούτου να μην παίρνουν αυξήσεις στο μισθό τους. Γιατί το νέο μισθολόγιο που θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Κυριακή ή το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συνδέει απόλυτα την βαθμολογική εξέλιξη με το μισθό.

Έστω ότι όλοι οι υπάλληλοι που είναι υποψήφιοι για προαγωγή από τον Ε βαθμό στο Δ είναι άριστοι έχουν θετικές αξιολογήσεις και πιάνουν τους στόχους. Μόνο το 90% θα περάσει στο Δ βαθμό. Αντίστοιχα και για την προαγωγή από το Δ στον Γ  μόνο το 80% κάθε φορά θα προάγεται. Φτάνοντας πιο ψηλά μόνο το 60% θα μπορεί να προαχθεί από το Γ στο Β. Όσο για την τελική βαθμίδα, ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΘΑ ΠΡΟΆΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΘΜΟ Α!!!

Ας το πάρουμε τώρα αντίστροφα: Έστω μια ΥΠΟΘΕΤΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ που συστήνεται σήμερα, ΜΕ 100 ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ (θα συμφωνείται στο υποθετική φαντάζομαι…), όλους στον Ε βαθμό. Φτάνει η ώρα να κριθούν για προαγωγή στο Δ και έχουν όλοι τις προϋποθέσεις. Μόνο οι 90 θα προαχθούν, και οι υπόλοιποι 10 υποχρεωτικά θα μείνουν στάσιμοι. Έστω ότι έρχεται τώρα ο καιρός οι 90 αυτοί να κριθούν για προαγωγή από το Δ στο Γ βαθμό. έχουν όλοι υψηλές βαθμολογίες και άριστη συμπεριφορά και έχουν πιάσει όλους τους στόχους. Μόνο το 80% μπορεί να προαχθεί, άρα μόνο 72 υπάλληλοι θα προαχθούν στο Γ βαθμό ενώ υποχρεωτικά οι υπόλοιποι 18 θα μείνουν στάσιμοι.  Περνάει ο καιρός και αυτοί οι 72 σούπερ υπάλληλοι πρέπει να κριθούν για προαγωγή. Μόνο το 60% από αυτούς μπορούν να προαχθούν δηλαδή μόνο οι 43 υπάλληλοι θα γίνουν Β βαθμού, ενώ υποχρεωτικά οι υπόλοιποι 29 άριστοι και υπερπαραγωγικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν στάσιμοι.

Και φτάνουμε στη μέρα που κάθε υπάλληλος ονειρεύεται: τη μέρα που θα κριθεί για προαγωγή στον Α βαθμό ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει θέσεις προϊστάμενου ή διευθυντή και να πάρει το πολυπόθητο επίδομα ευθύνης, που είναι το μόνο που θα του ανεβάσει λίγο το μισθό. Και οι 43 υπάλληλοι έχουν δουλέψει σκληρά με υπερωρίες που δεν πληρώθηκαν ποτέ, στο σπίτι τους, Σαββατοκύριακα, και έπιασαν όλους τους στόχους. ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΑΧΘΟΥΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΟΙ 8 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ Α ΒΑΘΜΟ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 35 ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΣΙΜΟΙ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ, ΕΠΙΑΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ!!!

Που καταλήγουμε; Ότι μόνο 8 στους 100 άριστους παραγωγικούς και καθόλα εντάξει δημόσιους υπαλλήλους θα προάγονται κανονικά, και ως εκ τούτου θα έχουν και την αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξη και όχι οι 20 στους 100 που γράφουν οι περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Για τους υπόλοιπους  θα υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση καθυστέρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και μεγάλη στασιμότητα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το νέο αυτό βαθμολόγιο δεν είναι δίκαιο. Θα έπρεπε όλοι οι υπάλληλοι που κρίνονται θετικά με τα αυστηρά κριτήρια που πλέον μπαίνουν, να προάγονται χωρίς να υπάρχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Έτσι θα αμείβονταν η παραγωγικότητα, η εντιμότητα και η εν γένει καλή συμπεριφορά.

Έτσι συμπερασματικά μπορώ να πω ότι βασικό κριτήριο στη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν είναι να είναι δίκαιο και να προάγονται οι άξιοι, αλλά να μειωθεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος  (από τη μεγάλη μείωση που θα επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο).  Θα έπρεπε λοιπόν να ονομάζεται όχι απλά νέο βαθμολόγιο αλλά  βαθμολόγιο στασιμότητας και περαιτέρω μισθολογικής υποβάθμισης των υπαλλήλων.

Όσο γι’ αυτό που έγραψα στην αρχή , ότι θα ισχύσει για το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται έντεχνα ότι “δεν υπάγονται στις διατάξεις, οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του Μέρους Β' του ν.3205/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει”. Ψάχνοντας λοιπόν το νόμο που μνημονεύεται, βλέπουμε ΟΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ δηλαδή Δικαστικοί λειτουργοί, προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακοί, καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς, αρχιμουσικοί, υπάλληλοι κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού και Ελληνικής Αστυνομίας!

Με συγχωρείται κύριοι της κυβέρνησης, αλλά αυτό ούτε δίκαιο βαθμολόγιο είναι ούτε ΕΝΝΙΑΙΟ!

Υ.Γ.: Το βαθμολόγιο των υπουργών το ξεχάσαμε; Υποτίθεται ότι ο κος Πάγκαλος θα βαθμολογούσε υπουργούς και το έργο τους. Γιατί δεν έχουμε δει ακόμα μετά από 2 χρόνια καμία τέτοια βαθμολογία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου