ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

NYT:Οι τράπεζες έρχονται πρώτες στο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας!

image Με τον παραπάνω τίτλο φιλοξενείται άρθρο στους New York Times, σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την ΤΡΟΙΚΑ.
Με λίγα λόγια,  ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το σχέδιο που επιβάλλεται στην Ελλάδα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, και ΔΕΝ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, απλά δίνει χρόνο σε Ευρώπη και Τράπεζες να ανασυνταχθούν και να αντιμετωπίσουν τη σίγουρη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δείτε το άρθρο όπως κατάφερα να το μεταφράσω (συγχωρέστε μου τυχόν λάθη):
Φαίνεται τώρα ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώσει ό, τι χρειάζεται να πληρώσει για να σώσει τις τράπεζές της.
Όχι όμως για να σώσει και την Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά, υπάρχει αισιοδοξία ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών πρόκειται να οδηγήσει σε μια ανακοίνωση της ελληνικής διάσωσης. Την Πέμπτη, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα υπέκυψαν και συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο λιτότητας που θα ικανοποιήσουν και τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Όταν οι άλλες εκκρεμότητες δεμένο, φαίνεται οι Έλληνες θα έχουν εγκαταλείψει το κύριο διαπραγματευτικό ατού τους - την απειλή ότι αν αφεθούν να καταρρεύσουν, θα πάρουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί τους.
Αν αυτό συμβεί, τότε σε κάποιο σημείο στη συνέχεια, όταν θα αποδειχτεί ότι η Ελλάδα  δεν θα έχει πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος της, η Γερμανία θα απαιτήσει και πάλι περισσότερες θυσίες. Αν αρνηθούν οι Έλληνες, τότε η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σε θέση να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει (από την Ευρωζώνη).
Θα μπορούσε ή μπορεί να μην παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά η πτωχευμένη  Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί στη μοίρα της , με ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης λέγοντας - ακριβώς όπως έκανε πριν από δύο χρόνια, όταν η αγωνία Ελλάδα είχε μόλις γίνει σαφής - ότι είναι μια μικρή χώρα χωρίς μεγάλη σημασία για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ενδεχομένως, η Ευρώπη, με τον μερικές φορές ανοργάνωτο τρόπο της, θα έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος από αυτό που έθεσε ως στόχο να κάνει. Θα βάλει ένα φράχτη γύρω από την ελληνική τραγωδία και θα έχει προφυλάξει – σε μεγάλο ποσοστό, αν όχι εξολοκλήρου,  - τη ζώνη του ευρώ. Όσο για τη διάσωση της Ελλάδας, ε λοιπόν, δεν μπορείτε να κερδίσετε όλα!
Η τρέχουσα ευρωπαϊκή στάση αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε ως μέρος της πλέον εγκαταλειμμένης πρότασης της Γερμανίας να αναγκάσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ένα “επίτροπο του προϋπολογισμού” για να επιβλέπει τις δαπάνες της.
"Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά να δώσει απόλυτη προτεραιότητα για τη μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους», δήλωνε το έγγραφο, που λέγεται ότι έχει κυκλοφορήσει από γερμανούς αξιωματούχους. «Τα κρατικά έσοδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του χρέους.« Ό, τι χρήματα έχουν απομείνει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, όπως την καταβολή των μισθών των αστυνομικών ή την αγορά προμηθειών των νοσοκομείων.
Αυτό καταρρίφθηκε επειδή ακουγόταν τόσο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, είπε η Whitney Debevoise, ένας συνεργάτης της Arnold & Porter με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς διαπραγματεύσεις ομολόγων. "Plan B είναι η μεσεγγύηση."

Η μεσεγγύηση ακούγεται σαν κάτι ουδέτερο. Αλλά αυτό σημαίνει προφανώς το ίδιο πράγμα. Η Ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα θα πηγαίνει σε δεσμευμένο λογαριασμό, που θα τον διαχειρίζεται η Ευρώπη κατά το δοκούν ,και αν η Ελλάδα και πάλι αποτύχει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, θα σταματά τη χρηματοδότηση. Αλλά φυσικά τα χρήματα θα αποδεσμευτούν για τις πληρωμές του χρέους για τα ομόλογα αναδιάρθρωση. Για τουλάχιστον μερικά χρόνια, οι τράπεζες και άλλοι που έχουν την κυριότητα των νέων ελληνικών ομολόγων θα έχουν εξασφαλιστεί από την είσπραξη των πληρωμών τόκων τους.
"Η ζώνη του ευρώ θα είναι σε θέση να καλέσει την μπλόφα της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics.
"Η Ελλάδα λέει,« Αν εμείς καταρρεύσουμε, όλη η κόλαση θα ξεχυθεί "είπε. "Η πραγματικότητα είναι ότι η απειλή από την ελληνική μετάδοση γίνεται πολύ λιγότερο αξιόπιστη."

Το σύστημα της “μεσεγγύησης” μπορεί να πείσει περισσότερους ομολογιούχους να δεχτούν  την «εθελοντική» αναδιάρθρωση. Όποιος δεν δεχτεί, ελπίζοντας ότι ο αριθμός των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων θα πρέπει να καταβληθεί στο σύνολό τους εφόσον το κόστος δεν θα είναι τόσο μεγάλη, θα διακινδυνεύει την πιθανότητα η Ευρώπη να απελευθερώσει πόρους για να πληρώσουν την εξυπηρέτηση του χρέους σχετικά με τα νέα ομόλογα, αλλά όχι για τα παλιά.
Υπήρξαν  πακέτα για την Ελληνική διάσωση και παλιότερα, ακολουθούμενα από νέες κρίσεις. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.
Μέχρι τη στιγμή που θα κατασταθεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες υποσχέσεις της, η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί , και εν πάση περιπτώσει δεν θα έχουν καμία άμεση ανησυχία από μια Ελληνική πτώχευση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, θα είναι σε θέση, ίσως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχουν συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια. Η πολυσυζητημένη πρόληψη της μετάδοσης της Ελληνικής κρίσης θα έχει επιτευχθεί.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου