ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Όταν η ιατρική και το πνεύμα δημιουργούν μια κοινή συνισταμένη

Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη
Με το πρώτο της κιόλας βιβλίο «ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ» η γιατρός κ. Βάσω Αποστολοπούλου- Αναστασίου εισχώρησε δυναμικά στο χώρο της συγγραφής καθώς διατήρησε ευλαβικά την συνέπεια που είναι απαραίτητη για να μπορεί εκτός από το τίτλο της γιατρού να της αποδώσει κανείς και τον τίτλο του συγγραφέα.
Βιβλίο καλογραμμένο τo βιβλίο της, χωρίς περισσεύματα και παραφιλολογίες για να γεμίζει σελίδες, μέσα από «ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ» η κ. Αποστολοπούλου μας κάνει γνωστό το κλίμα της προπολεμικής Ελλάδας και τις συνέπειες ενός εμφύλιου, εξίσου όμως και ενός δυνατού έρωτα τόσο καλά, που νομίζω πως αξίζει το κόπο να γνωρίσουμε περισσότερο και την ίδια.
1. Θα «χορέψεις» μαζί μας κ. Βάσω;
Τιμή κι ευχαρίστησή μου! Ο χορός είναι μια από τις αδυναμίες μου!
2. Τι «χορούς» προτιμάς;
Τους δύσκολους. Αυτούς που με προκαλούν να εξερευνήσω τις ικανότητες και να δοκιμάσω τις αντοχές μου.
3. Ρισκάρεις κ. Βάσω;Στην προσωπική μου ζωή συχνά. Στην ...
οικογενειακή μου ζωή κάνω τα πάντα για να το αποφύγω. Στη δουλειά μου ποτέ!
4. Η ζωή σου έδωσε το θείο δώρο να δίνεις από δυο πλευρές αίμα: Από τη δουλειά σου και από το γράψιμο. Νιώθεις τυχερή;
Η σύγκριση αυτή είναι άκρως τιμητική για μένα και σ’ ευχαριστώ. Η ζωή μας δίνει τάλαντα. Σε μας εναπόκειται να τα αξιοποιήσουμε ή να τα ακυρώσουμε, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων που μας παρέχει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο που ζούμε. Νιώθω λοιπόν τυχερή ως προς αυτό – ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια που με δίδαξε να αγαπώ τον Λόγο από πολύ μικρή και μου έδωσε την δυνατότητα να σπουδάσω την επιστήμη που με γοήτευσε.
5. Τι θα μπορούσες να κάνεις για ανθρώπους λιγότερο τυχερούς από σένα;
Ο,τιδήποτε μου ζητηθεί – φτάνει να είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου.
6. Δεν θέλω να σου κάνω τη κοινή ερώτηση τι σημαίνει γράψιμο για σένα. Να σε ρωτήσω μόνο τι θα έκανες αν δεν εγραφες;
Μα δεν έγραφα από παλιά. Είναι μια δραστηριότητα που πάντα με συγκινούσε αλλά, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου, ανέβαλα για αργότερα. Άρχισα να γράφω πριν τέσσερα χρόνια και «Το βαλς μιας ζωής» είναι το πρώτο μου βιβλίο. Το γράψιμο καλύπτει μέρος του ελεύθερου χρόνου μου. Εξακολουθώ να διαβάζω, να κάνω μεγάλες βόλτες με τον σκύλο μου, να πίνω ένα ποτήρι κρασί δίπλα στο τζάκι, να είμαι συντροφιά με τους δικούς μου ανθρώπους. Είναι τόσα τα μικρά όμορφα πράγματα που μπορούν να γεμίσουν τις ώρες μας!
7. Πόσο καιρό σου παίρνει να τελειώσεις ένα βιβλίο;
«Το βαλς μιας ζωής» χρειάστηκα δυο χρόνια για να το τελειώσω, αν και η ιστορία ήταν «εκεί» και δεν έμενε παρά να την βάλω σε λέξεις. Ο ελεύθερος χρόνος που λέγαμε! Το δέυτερο βιβλίο μου, που επίσης βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι υπό συγγραφή και υπολογίζω να χρειαστώ περίπου τον ίδιο χρόνο – ελπίζω να το έχω ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
8. Εμπορικό ή ποιοτικό;-Βιβλίο-
Το εμπορικό οφείλει να είναι και ποιοτικό – αλλιώς απογοητεύει τον αναγνώστη, ο οποίος εγκαταλείπει το διάβασμα. Το ποιοτικό δικαιούται να είναι και εμπορικό – αλλιώς αποκαρδιώνει τον συγγραφέα, ο οποίος όμως δεν εγκαταλείπει ποτέ το γράψιμο!
10. Διακρίνεσαι από την ευγένεια σου. Θα μπορούσες όμως να αντιμετωπίσεις ένα πολιτικό με την ίδια ευγένεια;
Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για τον ζεστό και τιμητικό σου λόγο. ‘Οσο για τον πολιτικό – εξαρτάται από το πρόσωπο. Δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι, αν και λίγοι, ελάχιστοι, δικαιούνται «άλλο» τσουβάλι πλέον! Θα προσπαθούσα να είμαι ευγενική – χωρίς να είμαι σίγουρη ότι θα διατηρούσα την ψυχραιμία μου μέχρι το τέλος. Κι αυτό γιατί είμαι εκ φύσεως παρορμητική και χρειάστηκε κόπος και χρόνος για να μάθω να ελέγχω αυτήν μου την παρόρμηση!
11. Πες ότι θες για το βιβλίο σου.
«Το βαλς μιας ζωής» είναι η πραγματική ιστορία των γονιών μου, που συναντήθηκαν κατά την διάρκεια του εμφύλιου και πέρασαν μια Οδύσσεια μέχρι να μπορέσουν να είναι στο τέλος μαζί. Μια ιστορία που πάντα είχα μέσα μου κι απλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να την καταγράψω. Είναι το πρώτο μου βιβλίο, το τρίτο μου «παιδί» (έχω δυο γιους που είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει στη ζωή μου!) και που το εμπιστεύομαι με όλη μου την αγάπη στα χέρια των φίλων μου. Να είστε όλοι καλά!
Και να ευχαριστήσω από καρδιάς εσένα, Ρίκη μου, που μου έδωσες την ευκαιρία να βγάλω προς τα έξω κάποια πράγματα.

2 σχόλια:

  1. Οταν οι ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ασχολούνται με ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΕΣ που εχουν αποτελεσματα διττα, θα πει πως βγαινουν οφέλη ακόμη και από τις αντιπαλότητες. Ωραία Αρχή, με την αξιοπρέπεια της Καλής λογοτεχνιας, της Ανθρωπινης προσφοράς καιν της Ψυχικης ομορφιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ από καρδιάς την δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρίκη Ματαλλιωτάκη για την τιμή που μου έκανε με το άρθρο της αυτό, για τα επαινετικά της σχόλια για το βιβλίο μου και για την συνέντευξη που είχε την ευγενική καλοσύνη να μου ζητήσει! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή