ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Γιατί έγινα "ρατσιστής;"

Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη.
Απ' ότι τουλάχιστον γνωρίζω, ρατσισμός σημαίνει "να θεωρείς κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής" και ρατσιστές "είναι οι άνθρωποι που φοβούνται κάτι που δεν το γνωρίζουν μόνο και μόνο επειδή δεν το γνωρίζουν" εξ ου και το φαινόμενο συνήθως, λένε, εμφανίζεται μονάχα σε ομάδες ανθρώπων πολύ χαμηλής νοημοσύνης και μόρφωσης...σε ανόητους δηλαδή και φτωχούς με άλλα λόγια, λέω εγώ.
Ο φόβος όμως, πάλι εξ όσων γνωρίζω, είναι όχι μόνο ένα εντελώς ανθρώπινο συναίσθημα που κυριαρχεί από τα ανώτερα ως τα κατώτερα στρώματα, από τους πιο έξυπνους έως τους πιο ηλίθιους,  αλλά επιβάλλεται να κυριαρχεί σαν πρώτιστη κίνηση αυτοάμυνας σε κάθε νοήμον πλάσμα.
Με την θέληση του, έχω την αίσθηση πως κανείς δεν θα πάει να πέσει μέσα σε στόμα πεινασμένου λύκου.
Άρα λοιπόν...
  ο οποιοσδήποτε συγχέει τον φόβο με τον ρατσισμό είναι ο ίδιος ηλίθιος, άσχετα βέβαια πως εκείνα τα ανώτερα στρώματα που λέγαμε παραπάνω δεν είναι δυνατόν να νιώσουν τον φόβο εξίσου με μένα αφού προφανώς οι ασφάλειες μας δεν συγκρίνονται στο ελάχιστο.
Οι ζωές μας βλέπεις δεν κοστίζουν το ίδιο...
Αν όμως κάποιοι βρουν την μαγκιά να μετατοπίσουν λίγο το "εγώ" προς το "εμείς" αν κάποιοι ανοίξουν τα μάτια μακριά και πέρα από κάθε συμφέρον και σκοπιμότητα, αν κάποιοι παραδεχτούν πως η μετανάστευση - δεν τη λέω λαθρομετανάστευση - γίνεται ανεκτή έως ενός σημείου, τότε θα διακρίνουν καθαρά πως ο Έλληνας εδώ και 20 χρόνια περίπου βιώνει μια φρικτή  πολιτισμική αλλαγή, σε καθημερινό στάδιο, και αυτός ο  φόβος, που άλλοι ονομάζουν ρατσισμό, είναι το μόνο όπλο που του απέμεινε για να επιβιώσει.
Αν λοιπόν, με ανοικτά πάντα μάτια, ρωτήσεις ανθρώπους που  θεωρείς ρατσιστές, γιατί έγιναν ρατσιστές θα σου πουν πως έγιναν:
Γιατί η χώρα μου δεν έχει ούτε την δύναμη ούτε την διάθεση να με υπερασπίσει.
Γιατί έμεινα αβοήθητος και μόνος εντελώς σε ένα τσουνάμι εγκληματικότητας που όλο και μεγαλώνει...όλο και μεγαλώνει...όλο και μεγαλώνει φτάνοντας καταπάνω μου για να με πνίξει.
Γιατί ακόμα και στο σπίτι μου μέσα έχασα πλέον την ηρεμία μου και δεν νιώθω ασφαλής.
Γιατί φοβάμαι να περπατήσω ακόμα και εκατό μέτρα μονάχη μου- σε περίπτωση γυναίκας-
Γιατί μέσα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναφέρεται πουθενά ούτε για δείγμα η ζωή μου.
Γιατί σε ένα δικαστήριο, για το ίδιο παράπτωμα, στην χώρα μου δεν θα δικαστώ ποτέ με την ίδια επιείκεια που θα δικαστεί ο μετανάστης, αφού η χώρα μου όλη της την επιείκεια,  από νοσοκομεία ως δικαστήρια, την εξαντλεί στην διεθνιστική τάξη πραγμάτων κι εμένα θέλει να με συντρίψει.
Γιατί κρύβουν πρόσωπα δολοφόνων στυγερών την ώρα που θα έπρεπε να τα δείξουν για να με προφυλάξουν.
Γιατί υπάρχουν 'Ελληνες που ονομάζουν αλλοδαπούς εγκληματίες "αδέρφια τους" και ζητούν την απελευθέρωση τους.
Γιατί ζω σε μια πολιτεία που, έστω και για τους τύπους δεν πάσχισε ποτέ  να γεφυρώσει κανένα χάσμα.
Γιατί ζω σε ένα κράτος με πολιτικούς χωρίς αρχίδια που με έκαναν ρατσιστή.
Γιατί, γιατί, γιατί, υπάρχουν χιλιάδες γιατί κυρίες-κύριοι που μπορείς να τα δεις μόνο αν αρχίσεις να κοιτάς τα πράγματα σφαιρικά και σταματήσεις να μεροληπτείς, και βέβαια κανένα από όλα αυτά τα γιατί δεν διαθέτει ίχνος εθνικής ανωτερότητας και υπεροψίας, δείγμα δηλαδή του πραγματικού ρατσισμού όπως το παρακάτω.
-Δείτε τώρα στ΄αλήθεια τι σημαίνει ρατσιμός:
"Το Ολυμπιακό χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλητους Έλληνες, μόλις τους βλέπουμε κάνουμε τους μαλάκες γιατί φοβόμαστε ότι θα μας ζητήσουν δανεικά" .
Νατάσα Κέλερ σημαιοφόρος της Γερμανίας.

7 σχόλια:

  1. Η εκδήλωση του ρατσισμού είναι κοινωνικό φαινόμενο και εκδηλώνεται εντονότερα σε ιδιαίτερες εποχές. Ο ρατσιστής απορρίπτει ανθρώπους με φυλετικές διαφορές, βασιζόμενος σε θεωρίες αντιεπιστημονικές, όπως η εκ φύσεως πνευματική ή ακόμα χειρότερα βιολογική καταγωγή κάποιων φυλών. Στα πλαίσια αυτά, δέχεται πως κάποιες ''ράτσες'' μπορούν να καθυποτάξουν κάποιες άλλες ή ακόμα και να τις εξαφανίσουν.

    Έτσι αδυνατούν να αποδεκτούν το πιο απλό : αν πάρουμε ένα παιδί από Έλληνες γονείς και ένα παιδί από μια καλύβα του Κονγκό και ανταλλάξουμε μεταξύ τους ώστε το ελληνικής προέλευσης να μεγαλώσει σε άθλιες συνθήκες και το αφρικανάκι στις ελληνικές κοινωνίες (αυτές τις ανώτερες κατά πως λέγεται...) τότε ο εγκέφαλος του παιδιού από την Αφρική θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης, επεξεργασίας ερεθισμάτων και εν τέλει ανάπτυξης του εγκεφάλου( αν και δεν είμαι σίγουρος για την εποχή που διανύουμε..). Το ελληνάκι του παραδείγματός μας, από την ασιτία και από το χαμηλό βιοτικό επίπεδο (έκθεση σε ασθένειες κ.α.) δεν θα αναπτύξει στον ίδιο βαθμό τον εγκέφαλο του.
    Επομένως στην ανάπτυξη κάθε πολιτισμού (δράση των ανθρώπων) παίζει σημαντικό ρόλο οι δυνατότητες που έχει κάθε λαός και οι ιστορικές συνθήκες που διαμορφώνουν έναν λαό. Καμία σχέση δηλαδή με εκ φύσεως, εκ γενετής χαρακτηριστικά (όσον αφορά το ήθος και την πνευματική του καλλιέργεια- άλλωστε το καλλιέργεια το λέει από μόνο του)που καθορίζουν πως μια ράτσα είναι κατώτερη από μια άλλη, άρα καταδικασμένη σε κακομεταχείριση.

    Όσο για το άρθρο, να σχολιάσω πως για να γίνει κάποιος ρατσιστής,ο φόβος που αναφέρεται είναι ένας καλός λόγος. Φυσικά είναι απαραίτητη και η κοινωνική προδιάθεση και όχι η βιολογική (δεν γεννιέται κανείς ρατσιστής). Θα έλεγα, λοιπόν, πως είναι ο φόβος που προέρχεται από την αδυναμία αυτού του ανθρώπου να αναλύσει κατ' αρχάς την πραγματικότητα όσο πιο πιστά γίνεται,ο φόβος δηλαδή της άγνοιας. Η απότομη αλλαγή στη ζωή του και η γέννηση της ανασφάλειας, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα και την κυρίαρχη ιδεολογία (που είναι η εθνικιστική στις μέρες μας) διαμορφώνουν έναν άνθρωπο φοβικό απέναντι στα πάντα. Ακόμα και στην πιθανότητα να βρει μια λύση στα πλαίσια της λογικής και βλέποντας συνολικά τις δυνατότητες της ανθρωπότητας και μέσα σε συλλογικά πλαίσια, για να βελτιώσει τους όρους ζωής του.

    Η βάση της κοινωνίας είναι η οικονομία. Ο τρόπος που παράγουμε και που καταναλώνουμε. Ιστορικά, η Δύση αναπτύχθηκε με βάση τον σημερινό τρόπο παραγωγής με πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν έχασε την ευκαρία να καθυποτάξει την Ανατολή και την Λατινική Αμερική (με τις αποικίες) για την εκμετάλλευση πόρων και ανθρώπων. Στη Γη, όλοι έχουμε κοινή μακρινή προέλευση, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και μόνο ένα αρρωστημένο εθνικιστικό μυαλό (οποιασδήποτε χώρας) θα φέρει αντιρρήσεις. Άρα, η καθυπόταξη των λαών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την διαμόρφωση ιδεολογικής βάσης που να υποστηρίζει αυτήν την αρρωστημένη ιδεολογία, η οποία με τον εθνικισμό γίνεται πλέον πολιτικό κίνημα.

    Επομένως, στην ερώτηση ''γιατί έγινα ρατσιστής'' η απάντηση που θα έδινα είναι :
    - Γιατί είχες την κοινωνική προδιάθεση, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεσαι άμεσα. Είναι πολλά που αναφέρονται στο άρθρο, ωστόσο ας δούμε τις αιτίες βαθύτερα. Αν μένουμε στα συμπτώματα θα βγάζουμε λάθος συμπεράσματα . Ειδικά με την δημιουργία των εθνών – κρατών, η καλλιέργεια της εθνικής ανωτερότητας έγινε ηθελημένα από τις κυβερνήσεις, σε όλες τις χώρες. Ήταν προϋπόθεση για να επιβιώσουν (όχι ο λαός – μη γελλιόμαστε) οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής, η αστική τάξη των χωρών αυτών.
    - Γιατί θεωρείς ότι δεν είσαι πραγματικά ρατσιστής, όταν η έννοια του φαινομενικού ρατσιστή δεν υφίσταται.

    Θα συνφωνήσω πως η δήλωση της Γερμανίδας, είναι δήλωση ρατσίστριας. Επιβεβαιώνεται πως ο ΄΄εθνικός΄΄ μας ρατσισμός είναι γνώρισμα και άλλων εθνών. Καλλιεργείται και σε γειτονικούς λαούς.
    Απορώ εν τέλει αν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, αχ και βαχ!!! Καλά, οι δακρύβρεχτες ιστορίες και η κινδυνολογία, τις έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια απο τα Μ.Μ.Ε. , από τις ανίκανες Κυβερνήσεις μας και τους ημιμαθείς θιασώτες τους, αλλά το να αναπαράγουμε ανύπαρκτα γεγονότα για ορίσουμε (επιστημονικά άραγε;) το ρατσισμό, παραπάει το κακό. Τι κρίμα για εσάς , κυρία Ρίκη, που η Νατάσα Κέλερ δεν είναι ρατσίστρια και ποτέ δεν ειπώθηκε η εν λόγω δήλωση http://www.protothema.gr/OlympicGames/article/?aid=213342 Τι κρίμα!!!

    Αχ, αχ και βαχ! Διαβάζοντας κάτι τέτοια άρθρα το μόνο που σκέφτομαι και θλίβομαι πραγματικά, κυρία Ρίκη μου, είναι ότι η Ελλάδα έχει πεθάνει προ πολλού και οι πρώην νεόπλουτοι, και νυν νεόπτωχοι Νεοέλληνες ασελγούν πάνω της, κατηγορώντας για τη δήθεν αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας και για άλλα δεινά, οποιονδήποτε αλλογενή, αλλόθρησκο και αλλόγλωσσο.

    Όμως, ακόμα και τότε που είχαμε την πολιτισμική και θρησκευτική ομοιογένειά μας μέχρι το 1989, δεν ήμασταν παρά ρατσιστές, διαχωρίζοντας τους λαούς σε "ανώτερους" και "κατώτερους", εξυμνώντας την Αρχαία Ελλάδα και τους προγόνους μας , ακόμα κι αν τους αγνοούσαμε πλήρως. Βλέπετε, η μοναδική σχέση μας με αυτούς τους προγόνους δεν ήταν παρά το τραγούδι της Καίτης Γαρμπής στη Γιουροβίζιον http://www.youtube.com/watch?v=SriKszWIH8c&feature=related που πιστεύω ότι θα σας αρέσει πολύ.

    Υ.Γ. Η περιγραφή και η ανάλυση κοινωνικών δεσομένων/ζητήματων δεν είναι το ατού σας, κυρία Ρίκη. Ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία, με την ποίηση, με τη σεναριογραφία, με την επιστημονική φαντασία, με άλλα είδη του γραπτού λόγου, τέλοσπαντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18 Αυγούστου 2012 10:48 μ.μ.
    Απ' οτι κατάλαβα, για να μπορείς να μου συνιστάς, με παρακολουθείς κι εχεις διαμορφώσει την δικη σου την αποψη...λυπάμαι που δεν θα ακολουθήσω την συμβουλη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. proximos
    Εκείνο που απλά θέλω να πω είναι ότι για όλα ευθύνεται το κράτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή από προηγούμενη ανάρτηση σας γνωρίζω ότι οι αναλύσεις των επιστημόνων σας προκαλούν γέλια,ήτοι σέβεστε απεριόριστα τα πορίσματα της επιστήμης, σας στέλνω αυτό το άρθρο της συναδέλφου μου για να σας διασκεδάσω λιγάκι...

    http://www.theartofcrime.gr/index.php?pgtp=1&aid=1342279220

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραια η παραφιλολογια και διασκεδαζω αφανταστα διαβαζοντας ολα τα παραπανω σχολια, ειδικα στο σημειο "για ολα φταιει το κρατος", πολυ βολικο για εσας αγαπητε μου....
    Με απλα λογια:
    1. Το οτι φοβαμαι να κυκλοφορησω δεν με καθιστα με τετοια ευκολια "εθνικιστρια". Πατε καλα? Ειστε σοβαροι? (εντελως τυχαια ειχα πριν 2 μερες εντονη παρενοχληση απο αλλοδαπο κ βρεθηκαν αλλοι ανθρωποι να με βοηθησουν. Λυπαμαι, δεν ηταν Ελληνας.)
    2. Προσωπικα νιωθω υπερηφανη για τους προγονους μου Ελληνες οπως κ το οτι ειμαι Κρητικια (Μινωικο πολιτισμο) απο ποτε αυτο ειναι ντροπη? Δυστηχως στα σχολεια δεν μαθαινουν ιστορια τα παιδια αλλα ας ειναι καλα οι Ευρωπαιοι, την μαθαινουν πολυ καλυτερα.
    3. Ε, τελικα γιατι δεν μας δειχνουν το προσωπο του Πακιστανου σε αντιθεση με αυτο του δολοφονου της Παρου, αυτο δεν ειναι ρατσισμος? Το κρατος που κατηγορειτε δεν το εκανε αυτο? Ή βλεπετε οτι σας συμφερει?
    Αν μπειτε στο κοπο να απαντησετε, καντε το τουλαχιστον με απλα και ξαστερα λογια.
    Μου αρεσουν οι ντομπροι κ καθαροι ανθρωποι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή