ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πήρε τη σχετική απόφαση το 1988, με σκοπό να μας υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος.

Πολλά sites και blogs αναφέρονται στη συγκεκριμένη μέρα, παραθέτοντας την ιστορία του καπνίσματος,  και στατιστικά για το τι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στους ενεργούς χρήστες. Εγώ προτιμώ να ασχοληθώ με την άλλη εξίσου σοβαρή πλευρά του καπνίσματος, το ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ..Και αυτό γιατί ο καπνιστής είναι άμεσα υπεύθυνος για τη δική του υγεία, και σε ένα μεγάλο ποσοστό πλέον γνωρίζει τις συνέπειες που η πράξη του αυτή προκαλεί στο δικό του οργανισμό. Ο παθητικός καπνιστής όμως δέχεται τον καπνό του αναμμένου τσιγάρου του καπνιστή, καθώς και τον καπνό της εκπνοής του, χωρίς να το θέλει. Και οι συνέπειες στο δικό του οργανισμό είναι εξίσου σοβαρές, αφού το παθητικό κάπνισμα κατατάσσεται ως τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου - μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 25-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές και οφείλεται σε παθητικό κάπνισμα.

Το ζήτημα του παθητικού καπνίσματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις των παιδιών.των οποίων οι γονείς καπνίζουν. Ο καπνός στον περιβάλλοντα χώρο συνεπάγεται κινδύνους βρογχίτιδας και πνευμονίας. Αυξημένοι επίσης θεωρούνται οι κίνδυνοι ωτίτιδας, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας και αυξάνεται η συχνότητα των κρίσεων στους μικρούς ασθματικούς.

Από νομοθετικής πλευράς, στη χώρα μας ισχύει απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από 1 Ιουλίου 2009, με αρκετές εξαιρέσεις όμως όσον αφορά χώρους εστίασης και διασκέδασης. Στην πράξη δε, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στα νοσοκομεία και σε δημόσιες υπηρεσίες, αν και στις τελευταίες γίνεται πολλές φορές παραβίασή του.Εξαιτίας αυτού, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, το Υπουργεί Υγείας εμφανίζεται έτοιμο να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου ν’ απαγορευτεί εντελώς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα ενδέχεται τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν και σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά συζητείται η συμμετοχή και της δημοτικής αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους, ενώ θα προβλεφθεί και μεταβατική περίοδος εφαρμογής της απαγόρευσης για τους κλάδους που θίγονται περισσότερο από τα μέτρα (π.χ. νυκτερινά καταστήματα). Επιπλέον, θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος σε “στοχευμένες” περιοχές και πληθυσμιακές ομάδες.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, έχει μειωθεί κατά 10% ο τζίρος πωλήσεων των τσιγάρων. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε επιτέλους τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος!!! Απλά πολλοί αποφάσισαν να μειώσουν ή να κόψουν το τσιγάρο, εξαιτίας των τελευταίων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου