ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Αναβάλλεται η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.Σύνταξη στα 65 και για τις μητέρες.

imageΣύνταξη στα 65 έτη ακόμα και για τις μητέρες ανηλίκων και περιορισμό του ποσοστού της βασικής, της αναλογικής και της επικουρικής σύνταξης μόλις στο 60% του μισθού ζητεί η τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν "μπλοκάρει".

Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αναβάλλεται και οι εξελίξεις θα συζητηθούν σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη, καθώς εκτιμάται πως σε περίπτωση που περάσουν ανάλογα μέτρα θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

Τα "ανοιχτά" θέματα, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις των επιτηρητών με το υπουργείο Εργασίας, είναι τα ακόλουθα:

  • Τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα παιδιά.

Στο μνημόνιο προβλέπεται πως από το 2011 θα ξεκινήσει η εισαγωγή ενιαίου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη ακόμα και για τις γυναίκες στο Δημόσιο.

Η τρόικα ζητεί το μέτρο να αφορά όλες τις γυναίκες, δηλαδή ακόμα και οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζητεί την εξαίρεση των μητέρων.Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε περίπτωση που περάσουν οι πιέσεις των επιτηρητών, οι μητέρες -ακόμα και όσες εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα- θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται τουλάχιστον κατά τρία έτη κάθε χρόνο.

Πάντως οι πρώτες που θα σηκώσουν το βάρος είναι οι ασφαλισμένες στο Δημόσιο, όπου με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ξεκινά το 2011 η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης.

  • Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Στο μνημόνιο προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 1,2% και θα αφορά την ανταποδοτική σύνταξη. Η τρόικα ζητεί τώρα αυτό να... επεκταθεί τόσο στη βασική όσο και στην επικουρική σύνταξη, πρόταση που απορρίπτει το υπουργείο Εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό αναπλήρωσης των τριών συντάξεων -κύριας, βασικής και αναλογικής- θα πέσει κατακόρυφα και θα πάει στο 60% (από το 90% που είναι σήμερα) στο 65ο έτος.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 1.400 ευρώ μισθό και με 27 έτη υπηρεσίας θα δει την κύρια σύνταξη στο 65ο έτος να πέφτει στα 455 ευρώ τον χρόνο (σε σχέση με τα 756 ευρώ που δικαιούται σήμερα).

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ξεκινήσουν τελικά το 2015 και όχι το 2018, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Κουτρουμάνη.

Υπολογισμός
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2015 θα δει τα χρόνια από το 2011 έως το 2014 να υπολογίζονται με το νέο σύστημα και τα έτη μέχρι και το 2010 με το παλαιό (δηλαδή στο ΙΚΑ με την καλύτερη πενταετία).

  • Η έκταση των αλλαγών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η τρόικα ζητεί οι αλλαγές να αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως θα ξεκινήσουν από 1ης Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από αυτό το ειδικό καθεστώς, η έξοδος θα γίνεται στο 65ο έτος της ηλικίας ή έπειτα από 40 έτη δουλειάς. Ωστόσο ακόμα και όσοι παραμείνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα δουν τις πόρτες εξόδου να κλείνουν πριν από το 60ό έτος.Το πέναλτι που θα επιβάλλεται στην πρόωρη έξοδο. Στο μνημόνιο προβλέπεται πως για κάθε χρόνο που λείπει για τη συμπλήρωση 40ετίας η σύνταξη θα μειώνεται κατά 6%.Το υπουργείο ζητεί να υπάρξει ειδική ρύθμιση και να εξαιρεθούν όσοι συμπληρώνουν 35ετία και το 60ό έτος.

Οι "ομάδες" που θα εξαιρεθούν από τις αλλαγές. Το υπουργείο Εργασίας ζητεί να μην ισχύσουν τα μέτρα για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983, ωστόσο ακόμα και γι' αυτό υπάρχουν ενστάσεις από τους επιτηρητές.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αριθμοί και οι ημερομηνίες είναι στο μνημόνιο

Τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως "τα νούμερα και οι ημερομηνίες είναι στο μνημόνιο, φαίνεται ότι ο υπουργός ή πολύ αργά το κατάλαβε ή προσπάθησε να μας εξαπατήσει με ένα σχέδιο νόμου που δεν εμπεριέχει τα ίδια σκληρά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα με αυτά που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και υιοθετεί η Αθήνα" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόβλεψη
Σημειώνεται πως στο μνημόνιο προβλέπεται ότι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ξεκινούν το 2011.

Οσον αφορά την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 37 στα 40, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2015.

Συγκεκριμένα, από το 2011 ξεκινά η εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες στο Δημόσιο.

Παράλληλα αρχίζει η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα βαρέα και όσων έχουν 40 έτη ασφάλισης).

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου