ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Αφιερωμένο σε όσους μειώνουν τους μισθούς

Παραγωγικότητα, παραγωγικότητα, παραγωγικότητα είναι το?τρίπτυχο της επιτυχίας για τις σύγχρονες οικονομίες. Πολλά είπε η κυβέρνηση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά ελάχιστα για την παραγωγικότητα η οποία είναι η βάση της ανταγωνιστικότητας.

Και όπως υποστήριζε ο αείμνηστος Αγγελος Αγγελόπουλος «η παραγωγικότητα αποβλέπει στην αποτελεσματική και ορθολογική χρησιμοποίηση των παραγωγικών πόρων για την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Δηλαδή αν θέλεις πολλά και υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες οφείλεις να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της παραγωγικότητας. Και ασφαλώς οι χώρες με την υψηλότερη παραγωγικότητα είναι οι πλέον ανταγωνιστικές.

Για πολλούς η παραγωγικότητα συνδέεται ευθέως με το κόστος της εργασίας. Ομως η αντίληψη αυτή είναι παρωχημένη στις σύγχρονες τεχνολογικές κοινωνίες, γιατί η παραγωγικότητα εξαρτάται από την ποσότητα και ποιότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού, την τεχνολογία, την επιστημονική οργάνωση της εργασίας, την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και ασφαλώς τη δημόσια διοίκηση.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του MIT Λέστερ Θάροου, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι είναι και οι πιο παραγωγικοί.

Συνεπώς η υψηλότερη ή χαμηλότερη παραγωγικότητα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της εργασίας, ούτε υπόθεση μόνο των εργαζομένων, ώστε να εξαρτάται από το ύψος των αμοιβών.

Είναι ζήτημα που συνδέεται ευθέως με τις επενδύσεις, την τεχνολογία, το μάνατζμεντ που ανήκει στη σφαίρα ευθύνης των επιχειρήσεων. Συνεπώς αν αυτές επενδύουν σε τεχνολογία, σε επιμόρφωση και ειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και έχουν καλύτερο μάνατζμεντ, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Αν επίσης βελτιωθεί η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, συνδεθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση με την οικονομία, εφαρμοστούν εκτεταμένα προγράμματα κατάρτισης τότε αυξάνεται η παραγωγικότητα. Όμως, αυτό απαιτεί συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο, που δυστυχώς δεν βλέπουμε όσο κι’ αν ψάχνουμε.

του Θανάση Λυρτσογιάννη, από την imerisia.gr

1 σχόλιο:

  1. οι ακριβοπληρωμενοι και παραγωγικοι κρινονται με συγκεκτιμενους δεικτες και στοχους ανα τριμηνο και μονο εφοσουν τους πιασουν συνηθως. ετσι για να τα λεμε ολα.

    τα ΔΗΜΟΣΙΑ νοσοκομεια στην Αγγλια
    http://heartsurgery.cqc.org.uk/Survival.aspx

    ΑΤΟΜΙΚΕΣ επιδοσεις χειρουργων
    http://heartsurgery.cqc.org.uk/Unit.aspx?ID=RT300&OT=2

    ετσι ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή