Την έντονη αντίδραση του ΤΕΕ προκάλεσαν οι απόψεις του ΣΕΒ αναφορικά με τους μηχανικούς, τους επιστήμονες γενικότερα και συνολικά για τους εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα κατά την οποία ο ΣΕΒ στρέφεται κατά των αμοιβών των μηχανικών και διατείνεται ότι το κόστος των κατασκευών μπορεί να μειωθεί κατά 3,5 – 4,5% από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, η Εθνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει αυξήσεις δομικών υλικών 3,1% μόνο για τον τελευταίο μήνα , τονίζεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΤΕΕ.
«Με τέτοιες πρακτικές συνιστά θράσος να προτείνεις μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, των ουσιαστικών συντελεστών της παραγωγής, ισχυριζόμενος πως έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα ενός κλάδου κατά 15%» προσθέτει ο κ. Σπίρτζης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε τους βιομηχάνους να «εγκαταλείψουν τον εφησυχασμό του εύκολου κέρδους, της αυθαιρεσίας και των ανέξοδων προτάσεων» και να καταλάβουν ότι..., όπως και δεν μπορεί να προτείνονται νέες φοροαπαλλαγές για όσους δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρο.
«νέες επενδύσεις με κρατικά κεφάλαια, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού και υπερκέρδη χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο, δεν μπορούν να επαναληφθούν»
Η ανακοίνωση συνεχίζει με πολύ σκληρά λόγια κατά του ΣΕΒ:
«Εδώ και μήνες γνωρίζουμε όλοι ποιοι και πότε επηρέασαν την Τρόικα και συνδιαμόρφωσαν το μνημόνιο.
Εδώ και μήνες ο ΣΕΒ λειτουργεί (όπως άλλωστε διαχρονικά έχει αποδείξει) ως ο dealer συγκεκριμένων αντιαναπτυξιακών μεταπρατικών συμφερόντων.
Εδώ και μήνες έχουμε αναδείξει αυτή τη σταθερή κατεύθυνση και τις πρακτικές των εκπροσώπων του.
Το περίεργο (ταυτόχρονα και δυστύχημα) είναι πως κάθε φορά κατά την οποία εκδηλώνεται ένα ρεύμα απενεχοποίησης της υγιούς επιχειρηματικότητας και δομικών αλλαγών στην παραγωγική δομή της χώρας, ο ΣΕΒ έρχεται να λειτουργήσει ως προβοκάτορας. Κατανοητό, αφού το διαχρονικό πρόβλημα της χώρας αλλά και η στρεβλή ανάπτυξη του κράτους οφείλεται στην επικράτηση όχι μιας εθνικής αστικής τάξης, η οποία κατέχει τα παραγωγικά μέσα, αλλά στην επικράτηση του πλέον μεταπρατικού, κρατικοδίαιτου και αντιπαραγωγικού μέρους της. Αυτό το κομμάτι της δεν επιθυμεί την εργασιακή ειρήνη, δεν το αγγίζει η παραγωγή, δεν έχει ίχνος κοινωνικής αλληλεγγύης».
Τέλος, τα ζητήματα που κατά την άποψη του ΤΕΕ ταλανίζουν την οικονομία και την παραγωγική δομή της χώρας μας είναι τα ολιγοπώλια- καρτέλ που αποτελούν δόμηση στρεβλών κλειστών αγορών σε πολλά προϊόντα, όπως τα δομικά υλικά κατηγορίες των οποίων αυξήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά 1050%, ενώ ακόμη και σήμερα που οι τεχνικές εταιρείες κλείνουν η μία μετά την άλλη ανακοίνωσαν αυξήσεις τον τελευταίο μήνα 3,1%.
Επίσης απουσιάζει έλεγχος των κλειστών αγορών αφού είναι γνωστή η παντελής έλλειψη μηχανισμού ελέγχων της αγοράς ως προς την ποιότητα, τις τιμές, τα καρτέλ διαμόρφωσης τιμών, αφού σύμφωνα με το ΤΕΕ είναι γνωστές οι συνθήκες πολεοδομικών αυθαιρεσιών, σε πλήθος βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κτηρίων αποθήκευσης που αφορούν την χωροταξική τους τοποθέτηση, τους όρους δόμησης, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και έλλειψη προδιαγραφών μελετών για βιομηχανικές αδειοδοτήσεις, καθώς και σύγχρονου πλαισίου για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου