Σύμφωνα με στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, κάθε χρόνο χάνονται 20.000 παιδιά στους δρόμους της Ευρώπης. Στους δρόμους της χώρας μας, οι εικόνες είναι σίγουρα γνωστές και αρκετά ανησυχητικές: γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά τους χωρίς το απαραίτητο παιδικό κάθισμα, χωρίς τις ζώνες ασφαλείας, ακόμη και στο μπροστινό κάθισμα, ή χωρίς να τους φορούν κράνος όταν βρίσκονται πάνω σε μοτοσικλέτα...
Σύμφωνα με τις έρευνες, μόλις το 20% των παιδιών που τραυματίζονται στους ελληνικούς δρόμους κάθε χρόνο κυκλοφορούν πεζή, ενώ η πλειονότητα των τραυματισμών αφορά παιδιά ....
που επιβαίνουν σε διάφορα οχήματα. Εμείς οι γονείς δε φροντίζουμε όσο θα έπρεπε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους και ουσιαστικά και προς τον τομέα αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι της Τροχαίας.
Όσον αφορά τις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, περισσότερα από 10.000 τροχαία ατυχήματα που αφορούν παιδιά κατέγραψε την τελευταία επταετία το Kέντρο Πρόληψης Aτυχημάτων σε τέσσερα κέντρα αναφοράς του. H πλειονότητα των ατυχημάτων (53,5%) αφορά νέους από 15 έως 19 ετών, στη θέση του οδηγού και σπανιότερα σ' αυτήν του επιβάτη δικύκλου.
Kατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, οι γονείς και το σχολείο αποτελούν τους κύριους φορείς στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Στην εφηβεία, οι νέοι παραμερίζουν αυτά τα πρότυπα και περισσότερο επηρεάζονται στις επιλογές τους από τις συζητήσεις με τους συνομήλικούς τους.
Στην ουσία, όμως, δρέπουμε τους καρπούς της ανατροφής των παιδιών μας. Οφείλουμε να τα θωρακίσουμε, ώστε έχοντας ένα περιβάλλον φιλικό και υποστηρικτικό να βοηθηθούν, να μην υιοθετήσουν αργότερα τις πιο επικίνδυνες συμπεριφορές και να μην πέσουν θύματα των κακών προτύπων που είναι απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Πιο επιρρεπή στα ατυχήματα μεταξύ των εφήβων είναι τα αγόρια (σε σύνολο 22.000 ατυχημάτων μόνον 6.000 είναι κορίτσια). Από την άλλη, η συχνότητα των ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλη για τα νήπια έως τεσσάρων ετών.
Οφείλουμε να ασχοληθούμε πιο συστηματικά με την οδική ασφάλεια των παιδιών μας. Οφείλουμε να τους μάθουμε, πρωτίστως, πώς θα κυκλοφορούν ασφαλή στο πεζοδρόμιο ή όταν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Το παράδειγμα είμαστε εμείς οι γονείς. Επιπλέον, αν δε νοιαστούμε πρώτοι εμείς για τα παιδιά μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν να το κάνει.
πηγή: agelioforos.gr
------------------------------------------------------------------
Δε θα μπορούσε να με βρει πιο σύμφωνο η άποψη του αρθρογράφου. Το θέμα έχει απασχολήσει στο παρελθόν και το δικό μας blog, καθώς υπάρχει μια έντονη ευαισθησία όσον αφορά στις παιδικές ψυχούλες γενικότερα. Η άποψη του blog μας εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου