ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η καθυστέρηση "καίει" ξανά το φοινικόδασος στην Πρέβελη


Ξέφραγο αμπέλι παραμένει η Πρέβελη, αφού μετά τις επίσημες δηλώσεις και τo κλείσιμο των τηλεοπτικών φακών, τα «άμεσα» μέτρα περιμένουν μελέτες και εγκρίσεις κονδυλίων. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την κατάσταση χθες στο πρωί στην περιοχή.
Επανερχόμαστε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα στο ίδιο θέμα γιατί όσο εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος μιας καταστροφής, το ίδιο εύκολα η κοινή λογική λέει πως η περίφραξη για να μην μπαίνουν στο χώρο κατσίκια και η απαγόρευση τοποθέτησης ομπρελών, ποδηλάτων και οποιουδήποτε άλλου περιττού αντικειμένου στο καμένο δάσος δεν χρειάζεται ούτε μελέτη ούτε πολλά χρήματα.
Χθες μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM, o Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος που έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά μετά την καταστροφή και κάλεσε σε σύσκεψη, είπε χαρακτηριστικά πως έχουν ενημερωθεί από την Περιφέρεια όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (δήμος, αστυνομία, λιμεναρχείο, πολεοδομία, κτηματική υπηρεσία) ώστε να κάνουν αυτοψία στον χώρο για να επιβληθεί η τάξη, σύμφωνα με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από όλους τους αρμόδιους φορείς.
«Εάν τις επόμενες ημέρες δεν έχω στα χέρια μου μια έκθεση με τις ενέργειες που έχουν γίνει, τότε θα ληφθούν άλλα μέτρα. Αυτό που είναι σημαντικό πάντως, είναι πως ο κ. Αρναουτάκης θα υπογράψει τις πιστώσεις που απαιτούνται και πιστεύω πως την επόμενη εβδομάδα ο ΟΑΔΥΚ σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τη WWF, θα είναι σε θέση λάβει τα μέτρα προστασίας που έχουν αποφασιστεί. Πρέπει όμως να βγει το κονδύλι, δεν μπορούμε να κάνουμε παράνομες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Απορίας άξιον είναι, βέβαια, γιατί χρειάζονται επιπλέον ενέργειες από τις υπηρεσίες τη στιγμή που απόφαση για περίφραξη υπάρχει από το 2004 από την Αρχαιολογία, ο δήμος Φοίνικα έχει μελέτη φέρουσας ικανότητας από το 2006, ενώ γενικότερα υπήρξε μια αλληλογραφία υπηρεσιών τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τη λειτουργία ταβέρνας στην περιοχή και σχετικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι, με το ΓΕΝ να αναφέρει ότι δεν υπάρχει στις αεροφωτογραφίες του 1945, 1959 και 1983, άρα πρόκειται για νέα κατασκευή και την Πολεοδομία από την άλλη πλευρά, με έγγραφο του 1999, να βεβαιώνει πως το κτίσμα προϋπήρχε του 1955 και την άδεια να εγκρίνει ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την έκδοση αδειών για λειτουργία καντίνας, εξοπλισμού θάλασσας και ποταμού για ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει δώσει άδεια ποτέ και για κάθε αυθαίρετη χρήση έχει εκδώσει Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής και Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης.
Η μελέτη φέρουσας ικανότητας, δε, που ορίζει πως η περιοχή αντέχει περίπου 500 άτομα τη μέρα, την εγκατάσταση φυλακίου και συστήματος πυροπροστασίας και σύσταση Φορέα Διαχείρισης της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής, δεν έχει προχωρήσει και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Είναι γνωστή η ελληνική γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, ωστόσο σε έκτακτες περιπτώσεις σαν κι αυτήν που χρήζει πραγματικά άμεσης προστασίας και με δεδομένο ότι υπάρχει υλικό σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, η καθυστέρηση που παρατηρείται το μόνο που θα κάνει είναι να βλάψει το φυσικό περιβάλλον που δεν θα μπορέσει να αναγεννηθεί.
Προς το παρόν πάντως την ευθύνη επίβλεψης της περιοχής την έχει ο ΟΑΔΥΚ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών σε ό,τι αφορά το φοινικόδασος μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ξεκίνησε το 1998, για τον Φορέα Διαχείρισης.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους και της λίμνης που ανήκει σε ιδιώτη μεν, είναι δασική περιοχή δε και κηρύχθηκε αναδασωτέα πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ, η λογική απορία όλων είναι για ποιο λόγο δεν απαλλοτριώθηκε η ιδιόκτητη έκταση, να αποζημιωθεί ο ιδιώτης από το κράτος και να περάσει στα χέρια του δημοσίου το φοινικόδασος.
Άλλωστε το γεγονός της κήρυξης της περιοχής ως δασικής και της ένταξης στο δίκτυο «NATURA» δεν έδινε τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτήν. Επομένως δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα των κληρονόμων να είναι προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι είχαν μια περιουσία που δεν απαλλοτριώθηκε αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν.
Τα τεχνικά δελτία του ΟΑΔΥΚ στο υπουργείο Οικονομίας
Ο ΟΑΔΥΚ έχει στείλει από την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά δελτία για τις μελέτες και τα έργα που πρέπει να γίνουν για την προστασία της περιοχής με συνολικό προϋπολογισμό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα είναι: περίφραξη, καθαρισμός από καμένα φοινικόφυλλα και τα σκουπίδια, 24ωρη φύλαξη της περιοχής και σύστημα ποτίσματος για να βοηθηθεί η φύση να «συνέλθει». Παράλληλα σύμφωνα με τον ΟΑΔΥΚ θα μπορεί να προχωράει η μελέτη πυρόσβεσης στην περιοχή.
Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως χθες έγινε αυτοψία από την Πολεοδομία και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο η συνεδρίαση του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης. Θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί επίσκεψη στο φοινικόδασος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση στα γραφεία της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
1. Η πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./π.Κρήτης για το δάσος του Πρέβελη μετά την πυρκαγιά.
2. Αξιολόγηση των προτάσεων και λήψη απόφασης για μετεγκατάσταση των γραφείων του Παραρτήματος.
3. Ενημέρωση.
4. Διάφορα.
πηγή: goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου