ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κνωσσός όπως ποτέ δεν την σκεφθήκαμε

Δεν γνωρίζω αν κάποιοι από τους τοπικούς παράγοντες αναμένουν να δουν την προτομή τους δίπλα σε εκείνη του Έβανς, με την επιγραφή «ο ελευθερωτής της Κνωσού», μετά την ανακοινωθείσα «απελευθέρωση» τριών χιλιάδων στρεμμάτων γης από τις αρχαιολογικές ζώνες.
Σύντομα όμως θα κατανοήσουν ότι η πολιτική τους, ανεξαρτήτως προθέσεων, οδηγεί στην υποβάθμιση του μνημειακού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και στην αποδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Κρήτης συνολικά, χωρίς τελικά να βοηθάει τους ίδιους τους κατοίκους και ιδιοκτήτες γης της περιοχής.

Η αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασης- μελέτης την οποία είχαμε επεξεργαστεί στην Περιφέρεια Κρήτης ήδη από το 1995 για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού –Περιβαλλοντικού Πάρκου Κνωσού, που ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και αναπλάθει τους οικισμούς της περιοχής , θεωρητικά σήμερα δεν αμφισβητείται από κανένα.
Στο πλαίσιο του μεγάλου έργου «Αρχαιολογικό- Περιβαλλοντικό Πάρκο και Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων Κνωσού» έχουμε προτείνει να γίνει μια σοβαρή χωροταξική μελέτη της ευρύτερης περιοχής η οποία θα καθορίσει χρήσεις γης και ζώνες προστασίας και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών κατά τρόπο συμβατό με τη μέγιστη ιστορική, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή σημασία της περιοχής (περιλαμβανομένων και των κριτηρίων της UNESCO) . Η μελέτη προτείναμε να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον σήμερα προεδρικό διάταγμα της περιοχής.
Η διαδικασία αυτή , αποτελεί μονόδρομο αλλά με τη νόμιμη οδό κάθε αλλαγής στην προστατευόμενη περιοχή. Αντίθετα η πολιτική που τώρα ακολουθείται δεν λύνει αλλά επιτείνει το πρόβλημα - και εις βάρος των κατοίκων της περιοχής -, εξωθεί σε αυθαιρεσίες και δυναμιτίζει την αναπτυξιακή προοπτική της, για τους εξής λόγους:
1)Καμμιά απόφαση του ΚΑΣ, έστω και αν συνοδεύεται από υπουργική απόφαση δεν καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει. Άρα το ΠΔ θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί. Μέχρι τότε οι « απελευθερωμένες» εκτάσεις, μπορεί να μην ελέγχονται από την αρχαιολογική υπηρεσία ( κατά παράβαση της πρακτικής που γενικά ακολουθεί) αλλά καμμιά απόφαση ή διοικητική πράξη αντίθετη προς το ΠΔ δεν είναι έγκυρη. Πρόκειται δηλαδή για μια απελευθέρωση από τον έλεγχο της αρχαιολογίας, χωρίς όμως περισσότερα «δικαιώματα» για τις ιδιοκτησίες. Αυτό εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως δικαιολογία και προτροπή αυθαιρεσίας. Οι «ελεύθεροι», είναι απλά εγκλωβισμένοι.
2)Το Προεδρικό διάταγμα δεν αλλάζει νομίμως χωρίς μελέτη. Άλλωστε, ένα τμήμα της περιοχής είναι ενταγμένο στις Περιοχές Natura. Αν είχε γίνει αποδεκτή έγκαιρα η πρόταση που διατυπώσαμε, θα υπήρχε η δυνατότητα άμεσης τροποποίησης του ΠΔ και άμεσης υλοποίησης των επιλογών μιας μελέτης, που θα είχε λάβει υπόψη τις θέσεις όλων αλλά και τη σημασία και τις προοπτικές της περιοχής. Τώρα μεταπίπτει η περιοχή σε ένα αντιφατικό καθεστώς που, όσο θα διαρκέσει, μόνο αρνητικά δεδομένα προσθέτει στα ήδη υφιστάμενα.
Ελπίζω ότι έστω και τώρα, οι αρμόδιοι θα κατανοήσουν το θέμα. Και θα ξεκινήσει να γίνεται τώρα ό,τι επί δεκαπέντε χρόνια δεν έγινε.
Του Σταύρου Καμπέλη, πρώην περιφερειάρχη Κρήτης,από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΔΑ
----------------------------------------------------
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2009 ΠΑΡΑΚΑΛΩ…
Θέμα: “ΕΚΤΟΣ UNESCO Η ΚΝΩΣΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ”
Η Κνωσός είναι εκτός καταλόγου των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και… εκεί θα παραμείνει αν δεν ενδιαφερθεί ουσιαστικά για το θέμα η Πολιτεία και δεν αγκαλιάσουν την προσπάθεια όλοι οι τοπικοί φορείς και οι απλοί πολίτες.
Το μνημείο που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο δεν πρόκειται να ενταχθεί στον κατάλογο αν δεν απελευθερωθεί η ζώνη γύρω απ’ αυτό και αν δεν περιοριστεί στο ελάχιστο η ηχορρύπανση.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων από το Ηράκλειο η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Καίτη Τζιτζικώστα, προσθέτοντας ότι κατά τα λοιπά το μνημείο πληροί όλους τους όρους ένταξης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το 2012, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία το 2010. «Η Κρήτη πρέπει να προετοιμαστεί για την ένταξη της Κνωσού και να μην περιμένει να γίνει αυτό με ευχολόγια» είχε χαρακτηριστικά η κυρία Τζιτζικώστα, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο με αφορμή την πρώτη εκδήλωση του Ομίλου για την UNESCO “ΚΝΩΣΟΣ” και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το μνημείο.
Η κυρία Τζιτζικώστα είπε ότι το πρόβλημα με το γύρω χώρο της Κνωσού μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί και πρόσθεσε «Δε νομίζω ότι δε μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί, γιατί τα οφέλη της Κρήτης από το μνημείο αυτό αφού ενταχθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος για την απελευθέρωση του γύρω χώρου. Αν υπάρχουν σπίτια που μένουν άνθρωποι και δεν είναι νόμιμα, ας αποζημιωθούν. Η πολιτεία θα μπορούσε να τους αποζημιώσει, αρκεί να το θελήσει».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO “ΚΝΩΣΟΣ’’ Γιάννης Σαμνιώτης εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για το θέμα είπε «Κατά καιρούς έχουν κατεδαφιστεί αυθαίρετα με αποζημίωση στους ανθρώπους που έμεναν εκεί στην παραλιακή για λόγους εξωραϊσμού της πόλης. Πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να τολμήσει να κάνει το ίδιο πράγμα σε κάποια άλλα αυθαίρετα, αποζημιώνοντας τους ανθρώπους, ώστε και η Κνωσός να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
Η UNESCO είναι στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών το κομμάτι που ασχολείται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και την επικοινωνία, όπως ανέφερε η κυρία Τζιτζικώστα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος της είναι καθαρά ενημερωτικός, καθώς οι τοπικοί φορείς είναι εκείνοι που πρέπει ν’ αναλάβουν την πρωτοβουλία για την προετοιμασία του φακέλου προς την UNESCO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι 890. Απ’ αυτά τα 689 είναι πολιτιστικά μνημεία, τα 176 φυσικά και τα 25 μικτά, σε 148 συνολικά κράτη μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Επιστημών και Πολιτισμού του ΟΗΕ.

ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΝΤΕΛΙΕΡΟΥ
Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου