ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η..τύχη των ενετικών τειχών

Εκατό περίπου χρόνια πήρε στους Βενετούς να ολοκληρώσουν τα Τείχη του Ηρακλείου. Αποτελούν το σπουδαιότερο μνημείο οχυρωματικής τέχνης της Ευρώπης του 16ου και 17ου αιώνα. Άντεξαν για 25 χρόνια την πολιορκία του τουρκικού στρατού, που ήταν ο ισχυρότερος της εποχής εκείνης. Δεν υπάρχει καμιά πόλη στην Ευρώπη ούτε στην Ανατολή που να σώζει τόσο πλήρη και ακέραια τα οχυρωματικά της έργα, σαν το Ηράκλειο.

Και τι κάνουμε εμείς οι πολίτες του Ηρακλείου; Σεβόμαστε  το μνημείο αυτό, που αποτελεί εκτός των άλλων το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό της πόλης μας, μαζί με το φρούριο Κούλε και τη Λότζια; Πολύ φοβάμαι πως όχι… Μια βόλτα γύρω απ’ αυτά θα σας πείσει…

πύλη2

Παντού υπάρχουν γραμμένα συνθήματα πάνω στις πέτρες, οι οποίες προέρχονται από τα ερείπια της Κνωσού… Στην καινούρια πόρτα δε, η κατάσταση είναι απελπιστική… Μηχανάκια παρκάρουν μέσα στις καμάρες, ενώ τα συνθήματα στους τοίχους είναι πάρα πολλά. Τα μαγαζιά που νοικιάζουν τους χώρους στολίζουν την πραμάτεια τους έξω, ενώ και το καινούριο καφέ που έχει ανοίξει εκεί, έχει καρφώσει πάνω στα τείχη τον πάγκο του, πάνω στον οποίο ακουμπάμε τους καφέδες μας. Ακόμα και ο Δήμος Ηρακλείου όμως, που ομολογουμένως κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να συντηρήσει και να αναδείξει τα τείχη, έχει βάλει τους κάδους σκουπιδιών ανάμεσα στις καμάρες!!!

πύλη1

Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά γιατί αυτός που σηκώνει το χέρι του να γράψει ένα σύνθημα πάνω στα τείχη, δε σκέφτεται καθόλου την ιστορία τους. Στο κάτω-κάτω, αν θέλουν να γράψουν οπωσδήποτε σε τοίχους, υπάρχει τόσο μπετό στην πόλη του Ηρακλείου, που δε θα δυσκολευτούν καθόλου να βρουν χώρο.

Ειδικά στο Ηράκλειο, πρέπει να σεβόμαστε λίγο παραπάνω την ιστορία μας. Γιατί, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, από αυτήν ζουν εκατοντάδες οικογένειες .

2 σχόλια:

  1. πολυ σωστα ολα οσα γραφετε.σιγουρα θα πρεπει να σεβομαστε την μεγαλη ιστορια που εχει η πολη μας.τοσα και τοσα εχουν περασει αυτα τα τειχη αιωνες τωρα!με την σειρα μας ομως τα ξεφτιλιζουμε με ολα οσα βλεπουμε καθημερινα.συνθηματα-μηχανακια-αυτοκινητα και καδους μπροστα και πανω στα τειχη.ντροπη στον δημο ηρακλειου αλλα και σ εμας τους καστρινους που δεν τα σεβομαστε και δεν τα προσεχουμε οπως πρεπει.ειμαι αισιοδοξος ομως πως στο μελλον ολα θα φτιαξουν γυρω απο τα τειχη τα νεωρια και το μεγαλο καστρο!Υ.Γ η καινουρια πορτα δεν ειναι ενετικη.χτιστηκε απο την χουντα στις αρχες της δεκαετιας του '70.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η πύλη του Ιησού, ή Καινούρια Πόρτα όπως ονομάζεται σήμερα) ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη πύλη του χερσαίου τμήματος των τειχών στην οποία κατασκευάστηκε μνημειακή πρόσοψη. Σ' αυτήν κατέληγε ο οδικός άξονας της πόλης προς το νότο. Το όνομά της, όπως και του ομώνυμου προμαχώνα οφείλεται στην εκκλησία του Ιησού Χριστού που βρισκόταν προς την εξωτερική πλευρά της οχύρωσης.
    Πάνω από την έξοδο της πύλης έχει εντοιχιστεί πλάκα με χαραγμένη τη χρονολογία αποπεράτωσης (1567) καθώς και ανάγλυφες πλάκες με το φτερωτό λιοντάρι του Αγ. Μάρκου και τα οικόσημα με τα αρχικά των ονομάτων των αξιωματούχων του Χάνδακα οι οποίοι είχαν την ευθύνη της κατασκευής της.
    Μια μεγάλη μαρμάρινη πλάκα, μνημονεύει το όνομα του generale Zuanne Mocenigo, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο."

    Η καινούρια πόρτα, φτιάχτηκε από τους Βενετούς.΄Έχεις όμως δίκιο Μιχάλη. Η διπλή συνεχόμενη γέφυρα, τα τμήματα της οποίας επικοινωνούν με τοξωτά ανοίγματα, φτιάχτηκε το 1970. Οι φωτογραφίες που έχω τραβήξει είναι από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή