ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τα φάρμακα και οι παρενέργειές τους στην οικονομία

Μεγάλη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος γίνεται στον τομέα της συνταγογράφησης σκευασμάτων και στο Ηράκλειο.

Το φαινόμενο της Υπερσυνταγογράφησης είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα και τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν μια σημαντική προσπάθεια για την περιστολή του φαινομένου που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο απόλυτο χάος εκτός από τα 253 φάρμακα που τέθηκαν εκτός λίστας τον προηγούμενο Μάιο , ανάμεσα τους και αρκετά γνωστά και ευρέως διαδεδομένα φάρμακα που συνταγογραφούνταν με το παραμικρό, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται (γιατροί που συνταγογραφούν, ελεγκτές Ιατροί, ασφαλιζόμενοι) για το κόστος τους, ετοιμάζεται νέα αναθεώρηση της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα λίστα συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που είναι προς επεξεργασία θέτει εκτός λίστας ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό σκευασμάτων.

Στις φαρμακευτικές εταιρίες δόθηκε από το υπουργείο προσχέδιο με τα υπό κατάργηση σκευάσματα τα οποία αναμένεται να περιοριστούν στα μισά από αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ευελπιστούν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων ότι θα περιοριστεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ και θα εφαρμοστεί πλήρως έως τα μέσα Μαΐου στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.

Όσο αφορά το Ηράκλειο γίνεται έρευνα για περιπτώσεις χορήγησης ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων σε μηνιαία βάση κυρίως σε χρόνιους αλλά και άλλους ασθενείς με αμφίβολη έως καθόλου ευεργετική επίδραση στην υγεία τους.

Η έρευνα περιλαμβάνει από συμπληρώματα διατροφής , όπου είχαμε και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την απάτη στο ΙΚΑ Ηρακλείου, αμινοξέα και πρωτεΐνες έως οφθαλμολογικά σκευάσματα και αντιβηχικά. Τα τελευταία μπορεί να έχουν μικρό κόστος αλλά δεν τηρούνται οι συνιστώμενες δοσολογίες των σκευασμάτων και σε πολλές περιπτώσεις συνταγογραφούνταν 2-4 σκευάσματα αντί του ενός που ήταν η συνιστώμενη δοσολογία του φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου