ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Διαλέγουν τον εύκολο δρόμο της κατάργησης φοροαπαλλαγών, αντί να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή

Τι κι αν ο υπουργός οικονομικών  δεσμεύθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α. και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι… Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υφυπουργός του κος Σαχινίδης είχε προαναγγείλει την ολική ή μερική κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών, που κατά κύριο λόγο καρπώνονται φυσικά πρόσωπα με μικρά και μεσαία εισοδήματα, ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο, τέτοιου είδους φοροαπαλλαγές είναι  εκπτώσεις φόρου από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες, ενισχυμένο αφορολόγητο όταν υπάρχουν παιδιά, απαλλαγή φόρου για πρώτη κατοικία ή φόρου κληρονομιάς, μειωμένα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους, και πολλά άλλα. από τη μερική ή την ολική τους κατάργηση, η κυβέρνηση ευελπιστεί να προσθέτει στα ταμεία της από 3 έως 5 δις ετησίως.

Δεν μπορώ με τίποτα να κατανοήσω την εμμονή αυτή της κυβέρνησης να χτυπάει συνεχώς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, είτε με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είτε με αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, είτε με κατάργηση φοροαπαλλαγών. Και αυτό το κάνει, όταν ακόμα και τα ίδια τα στελέχη της ΤΡΟΙΚΑ την προτρέπουν να ασχοληθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εντατικά και ουσιαστικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, την καταπολέμηση της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

Βέβαια ο εύκολος στόχος είναι η επιβολή πρόσθετου φόρου και η κατάργηση της φοροαπαλλαγής. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς ο πολίτης αυτής της χώρας δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης του πραγματικού του εισοδήματος. Και επιπλέον, η αδυναμία ή μάλλον η έλλειψη θέλησης της κυβέρνησης  να πατάξει τη φοροδιαφυγή εξοργίζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Και είναι θέμα χρόνου το ξέσπασμά της, το οποίο θα έχει δυστυχώς απρόβλεπτες συνέπειες.

Όμως τι θα κερδίσει στην πράξη η κυβέρνηση από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών; Τη στιγμή που ο Έλληνας με το δαιμόνιο μυαλό δεν έχει άλλα χρήματα να δώσει, αυτό που θα κάνει είναι απλά… να φοροδιαφύγει! Ποιος θα δηλώσει ξανά ενοίκιο, όταν δε θα έχει απαλλαγή από αυτό; Ποιος θα ζητήσει απόδειξη από το γιατρό ή το ιατρικό κέντρο, όταν δε θα έχει φορολογική ελάφρυνση από αυτό; Ποιος θα ξαναπάρει στεγαστικό δάνειο και πως θα ανακάμψει ο κλάδος της οικοδομής όταν καταργήσουν πλήρως την (έτσι κι αλλιώς μικρή) επιστροφή τόκων;

Αυτές οι απλές σκέψεις φαίνεται δεν περνάνε καν από το μυαλό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ταγμένοι στην υπηρεσία των μεγαλοσυμφερόντων, επιλέγουν για άλλη μια φορά να γονατίσουν ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Όταν όμως είσαι γονατιστός, έχεις μεγαλύτερη ορμή όταν σηκώνεσαι. Ας το έχουν κι αυτό στην άκρη του μυαλού τους…

1 σχόλιο:

  1. Ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια ότι όλα γίνονται για την "Ανάπτυξη". Μάλλον εννοούν την ανάπτυξη της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής...
    Όπως γράφεις κι εσύ όμως, πρέπει να προσέξουν γιατί η Αίγυπτος δεν είναι μακριά και όταν αρχίσουν οι νοτιάδες, μπορεί να μας μεταφέρουν λίγη από την τρέλα τους...

    Ντραμπάκουλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή