ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μα πόσες καρέκλες χωράει αυτή η πόλη;

DSC03014

Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια πολύ χαρακτηριστική συνήθεια: μας αρέσει να καθόμαστε για ώρες έξω στον καθαρό αέρα και να απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας ή την μπυρίτσα μας. Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη που αρεσκόμαστε σε αυτήν την χαλαρή κοινωνική δραστηριότητα. Σίγουρα είμαστε όμως οι μόνοι που για να το κάνουμε αυτό θέλουμε τόσα πολλά τετραγωνικά μέτρα τραπεζοκαθισμάτων ανά άτομο……..

Απόδειξη του παραπάνω αποτελεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τους στο Ηράκλειο. Τραπεζοκαθίσματα παντού….τραπεζάκια στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, καναπεδάκια στην Κοραή, καρεκλάκια στην Χάνδακος, πολυθρονάκια στην Πλατεία Ελευθερίας κ.ο.κ. Φαίνεται ότι με δεδομένα τα παραπάνω φαινόταν φτωχή σε κάποιους συμπολίτες μας η πλατεία Καλεργών και η 25ης Αυγούστου. Έτσι είπαν «δε βάζουμε κι εδώ μερικά …άλλωστε τζάμπα είναι». Και μάλλον έχουν δίκιο για το τελευταίο, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλοι αυτοί που έχουν τραπεζοκαθίσματα στην πόλη μας πληρώνουν και τους ανάλογους δημοτικούς φόρους ή πρόστιμα . Εάν αυτό συνέβαινε δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες όλες αυτές οι επιχειρήσεις, μετά και τον τόσο αυξημένο αριθμό τους. Πολύ αμφιβάλω βέβαια για το πόσες από αυτές τις καταλήψεις του δημόσιου χώρου έχουν γίνει έστω και εν μέρη νόμιμα, αφού από ότι γνωρίζω ο δήμος δεν είναι σε θέση να έχει κέρδη από τη χρήση ενός χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου εάν δεν περάσουν 5 έτη από την οριστική του παραλαβή. Αυτό το τελευταίο το λέω όμως με κάποια επιφύλαξη.

Φυσικά δεν θα μπορούσα ούτε κι εγώ να φανταστώ αυτήν την πόλη, και κάθε πόλη χωρίς τα τραπεζάκια έξω, αλλά νομίζω ότι κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό που συμβαίνει εις βάρος του δημόσιου χώρου και του πολίτη. Άλλωστε για αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι κανόνες , σε άλλες πόλεις φυσικά, που ορίζουν που μπορεί να υπάρχουν ζώνες τραπεζοκαθισμάτων και που ελεύθερος δημόσιος . Αντίθετα εδώ στην πόλη μας φαίνεται ότι η άδεια χρήσης σαν καφετέρια αυτόματα σημαίνει και άδεια για τραπεζοκαθίσματα.

Νομίζω ότι ο δήμο μας θα έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα αυτό γιατί εκτός από το ότι η διαμορφωμένη κατάσταση τον αφήνει χωρίς κέρδη (τον δήμο, εννοώ φυσικά και όχι τον δήμαρχο) γίνεται παράλληλα συνένοχος στην διαρκή και εκτεταμένη καταπάτηση του δημόσιου χώρου που ο απλός πολίτης πλήρωσε από την τσέπη του.

Eupalinos2810

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου